Dostupni linkovi

Grenel za RSE: Za ukidanje taksi bez reciprociteta


Susret Aljbina Kurtija i Ričarda Grenela 23. januara 2020. godine u Prištini.
Susret Aljbina Kurtija i Ričarda Grenela 23. januara 2020. godine u Prištini.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell) ne podržava ideju premijera Kosova, Aljbina Kurtija (Albin Kurti) o uvođenju recipročnih mera Srbiji.

Njegov portparol, Dik Kastin (Dick Custin), izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ambasador Grenel podstiče Kosovo da ukine taksu bez reciprociteta.

„Kosovo treba da ukine taksu na robu iz Srbije, bez sprovođenja reciprociteta. Dakle, bez recipročnih mera. Ne samo da suspenduje taksu, već da je potpuno ukine“, dodao je Kastin.

Podsetimo, Grenel je i u Prištini početkom februara od Kurtija, pre njegovog izbora za premijera, tražio ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, uvedenih pre šesnaest meseci kao odgovor na poteze Srbije kojima je onemogućavala prijem Kosova u međunarodne institucije.

To bi, kako je dodao Grenel, trebalo da se desi istovremeno sa prekidom kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Kabinet premijera: Očekujemo prekid kampanje protiv državnosti Kosova

Zamenik premijera Kosova Haki Abazi je izjavio za RSE da reciprocitet predstavlja niz mera koje se koriste u međunarodnim odnosima, te da je to pragmatičan pristup.

“Od Srbije se očekuje da se izjasni o prekidu kampanje protiv novih priznanja i sabotiranja državnosti Kosova”, kazao je i dodao da postoji velika volja za rešavanjem otvorenih pitanja na Balkanu i da su tome posvećeni svi.

“Naravno, za stvaranje održivih rešenja svaka stranka ima različite pozicije i instrumente”, dodao je Abazi.

Jeta Krasnići (Jeta Krasniqi) iz Kosovskog demokratskog instituta izjavila je da je stav SAD-a do sad bio konzistentan i da su tražili da se ova mera suspenduje. Sada, međutim, to zahtevaju istovremeno tražeći od Srbije da prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova.

„Vlada još uvek nije u potpunosti objasnila kako bi sprovela politiku koju predlažu. Ova izjava Grenela je nova, i radi se o jasnijem stavu SAD - i da se taksa ukloni i da ne bude reciprociteta. Ostaje na Vladi da odluči kako napred u vezi zahteva koje dolaze iz SAD-a. Jedna stvar je jasna, a u to smo i mi u institutu ukazali, da ukoliko Kosovo ukine taksu, Srbija može da nađe neki drugi razlog da se ne vrati za pregovarački sto. Reciprocitet može da bude drugi razlog za to, ukoliko Kosovo uvede reciprocitet. Ali, ono što znamo jeste da je SAD, odnosno predsednik Tramp u pismima predsedniku Tačiju i Vučiću zatražio od dve strane da budu konstruktivne i da ne uvode barijere u procesu dijaloga“, kazala je Krasnići.

Ona dodaje da je za ovo pitanje potrebno širi politički konsenzus i da na tome treba da radi premijer Kosova.

Zahtev EU i SAD

Ukidanje takse od sto odsto zahtev je i EU i SAD a u cilju omogućavanja nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Srbija je odbila da se vrati za pregovarački sto u Briselu od kako je taksa na snazi.

Aljbin Kurti, koji je na premijersku dužnost stupio pre nedelju dana (3. februara), je u intervjuu za RSE kazao da će taksa biti ukinuta tako što će se zameniti političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom. Pritom je dodao da je princip reciprociteta princip zdravih odnosa između država.

”Mi ćemo ukinuti taksu time što ćemo je zameniti sa principom reciprociteta. Pobedili smo na izborima sa tim stavom i taj stav je danas deo sporazuma između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosovo. Čim budemo razmotrili sve elemente tog reciprociteta, mi ćemo ga uspostaviti i tada naravno da ćemo ukinuti taksu”, kazao je Kurti.

“Treba da bude potpuna uzajamnost što se tiče naših odnosa, jer princip reciprociteta jeste princip zdravih odnosa između država, i ne samo država. Mi imamo rezoluciju našeg parlamenta od 7. decembra 2011. godine gde je glavna tačka pun reciprocitet u smislu tržišnih, privrednih i političkih odnosa između naših dveju država”, dodao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je za RTS izjavio da princip reciprociteta Kosovo ne može da uvede 'jer Beograd Kosovo ne smatra državom'.

Bivša vlast protiv ukidanja taksi

Inače, aktuelna opozicija na Kosovu, dojučerašnja vlast, oštro se protivi ukidanju takse od 100 odsto Srbiji, i njenoj zameni sa principom reciprociteta, kako to planira da uradi Kurti. Opozicija poručuje Kurtiju da se ne „preda pred Srbijom“.

Kako su mediji na Kosovu preneli, parlamentarna grupa Alijanse za budućnost Kosova, partija bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush Haradinaj), čija je vlada krajem 2018. Srbiji i Bosni i Hercegovini uvela taksu od 100 odsto, u utorak će vanredno zasedati a kako bi razmotrili sazivanje parlamentarne sednice u vezi Kurtijeve najave o ukidanju takse.

Haradinaj poručio je putem Fejsbuka da će u slučaju ukidanja takse Srbiji, Kurti ostati „praznih ruku“, dok meru reciprociteta smatra kamuflažom. Njegov stav je da Kosovo treba ukinuti taksu onda kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

I Predsednik Demokratske partije Kosova i poslanik u Skupštini Kadri Veselji, a koji je ranije podržavao suspenziju takse a u cilju nastavka dijaloga, izražava zabrinutost zbog „prekomerne žurbe novog premijera da ispuni zahteve Srbije“.

Upravo je po pitanju takse sa Veseljijem na Tviteru imao prepisku ambasador Ričard Grenel, koji je rekao da je„Aljbin u pravu“, i da SAD traže ukidanje takse.

Veselji je na to odgovorio da je “Aljbin lažov”, da Kurti nije podržao njegov predlog o taksama, te da je zabrinut što se žuri sa ovim pitanjem a bez konkretnog plana. Grenel je na to odgovorio da će sa njim “rado razgovarati i objasniti mu zašto SAD misle da bi trebali da podrže ukidanje takse odmah”.

Inače, do ukidanja takse može doći jednom odlukom Vlade Kosova, onako kako je ona i uvedena a na predlog ministra trgovine.

Premijer Kosova, Kurti, saopštio je da se taksa od 100 odsto ukinuti čim se uvede reciprocitet, kao i da će o tome brzo početi pripreme sa Carinom Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG