Dostupni linkovi

Pompeo Kurtiju: Ukidanje takse i recipročno priznanje sa Srbijom prioriteti


Američki državni sekretar Majkl Pompeo (Michael Pompeo)
Američki državni sekretar Majkl Pompeo (Michael Pompeo)

Američki državni sekretar Majkl Pompeo (Michael Pompeo) poručio je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju (Albin Kurti) da će ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH biti važno za povratak strana za pregovaračkim stolom.

"Nadamo se i očekujemo da ćete ovo učiniti prioritetom i iskoristiti trenutak koji je nastao nakon pisama namere o uspostavljanju avio i železničke linije između Prištine i Beograda", dodao je Pompeo.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno iz ureda premijera, u pismu koje je državni sekretar uputio Kurtiju povodom izbora nove vlade, Pompeo je kazao da je sada "vreme za realizaciju sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom, usredsređene na međusobno priznanje, što je od suštinske važnosti za punu međunarodnu integraciju Kosova".

"Sjedinjene Države će vas podržati u tom procesu", dodaje se u pismu.

Pompeo je pozdravio formiranje nove vlade Kosova, te naveo da se raduje "zajedničkom radu na unapređivanju zajedničkih ciljeva na ekonomskom rastu, vladavini zakona i normalizaciji odnosa sa Srbijom" .

"Pozdravljamo vašu opredeljenost za borbu protiv korupcije, podržavajući aspiracije građana Kosova, uključujući njihovu želju za veću transparentnost i ekonomske mogućnosti", navodi se.

"Radujemo se što ćemo blisko sarađivati sa vašom novom vladom kako bismo osigurali da multietničko, demokratsko Kosovo i dalje napreduje", zaključio je američki državni sekretar.

Podsetimo, specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije, ambasador Ričard Grenel (Richard Grenell), posredovao je u postizanju saglasnosti između Kosova i Prištine o uspostavljanju avio i železničke linije između Prištine i Beograda.

XS
SM
MD
LG