Dostupni linkovi

Kurti: Takse Srbiji biće zamenjene reciprocitetom


Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) najavio je da će taksu od 100 odsto uvedenu Srbiji zameniti potpunim političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom, a da Bosna i Hercegovina iz istorijskih i aktuelnih razloga, nikada neće biti u istoj rečenici sa Srbijom.

„Sa Srbijom imaćemo politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet kao zamenu za tarifu od 100 odsto. Ne kažemo da ćemo se vratiti u asimetrične odnose sa Srbijom, nasuprot, unapredićemo se tako što ćemo naš subjektivitet pretvoriti u integritet i dostojanstvo, u najpoznatiji princip u međususednim i bilateralnim odnosima, a to je reciprocitet“, kazao je Kurti na konferenciji za novinare sa Specijalnom predstavnicom EU na Kosovu Natalijom Apostolovom nakon njihovog sastanka.

On je dodao da su i njegova partija i koalicioni partner Demokratski savez Kosova podržali princip reciprociteta, te izrazio nadu da će i opozicija da podrži princip reciprociteta.

„Republika Kosovo će ovaj zdrav princip konstruktivnih odnosa u razvijenom i demokratskom svetu imati za princip rada“, zaključio je Kurti.

U vezi sa tim, Apostolova je kazala da od nove vlade očekuje da izađe sa novim predlozima i idejama kako će tretirati to pitanje, pritom navodeći da je taksa prekrišila međunarodnu saradnju kao što je CEFTA.

„Ne želimo da prepišemo šta treba da bude rešenje. Želeli bi smo da se ova taksa povuče a kako bi se obnovio dijalog Kosova i Srbije“, kazala je ona.

Ukidanje takse uslov je Srbije da nastavi dijalog sa Kosovom a na šta sada insistira i Ričard Grenel (Rićard Grenell), specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trumpa za pregovore Beograda i Prištine.

Taksu od 100 odsto je krajem 2018. pored Srbiji uvedena i Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG