Dostupni linkovi

Pratite razvoj epidemije korona virusa na Radiju Slobodna Evropa


Zaštitne maske izložene u prodavnici mobilnih telefona u njemačkom gradu Hanau, 16. mart, 2020.
Zaštitne maske izložene u prodavnici mobilnih telefona u njemačkom gradu Hanau, 16. mart, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje epidemije korona virusa u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o epidemiji korona virusa.

Pogledajte infografiku: Ekonomske mjere za suzbijanje posljedica zbog korona virusa na Zapadnom Balkanu


Pregled tekstova i vijesti za 17. mart, 2020.:

Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da je na vanrednoj sednici Izvršni odbor doneo dve odluke kojima se omogućava privremena obustava otplate kredita (moratorijum) za privredu i građane zbog vanrednog stanja u zemlji usled epidemije korona virusa.

Svetska zdravstvena organizacija traži od evropskih zemalja da preduzmu "najsmelije mere" i utrostruče svoje napore, rekao je danas u Kopenhagenu šef SZO-a za Evropu, i podsetio da je Evropa sada epicentar pandemije novog korona virusa.

Zvanični Peking je ljutito reagovao nakon što je predsednik SAD Donald Tramp nazvao korona virus “kineskim”.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheljije u razgovoru sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana izrazio spremnost evropskih institucija da se podrži region u suočavanju sa korona virusom.

Državni ministriusvojili su novi tekst Odluke o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine, Odluke o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu i Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o formiranju Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje.

Na celoj teritoriji Francuske danas u podne je počeo karantin stanovništva po nalogu vlade u cilju sprečavanja širenje novog korona virusa, a takva mera nikada nije do sada uvedena u Francuskoj.

Evropska fudbalska unija (Uefa) odložila je danas Evropsko prvenstvo za narednu godinu, zbog pandemije korona virusa.

Nemački proizvođač automobila Folksvagen je saopštio da će zatvoriti većinu svojih evropskih fabrika na dve sedmice zbog neizvesnosti usled pandemije korona virusa.

Rad od kuće, zatvaranje škola i univerziteta i izolacija zbog korona virusa izazvali su u delovima Evrope nezabeleženi pritisak na internet i na fiksne i mobilne telekomunikacije, pa su u pojedinim zemljama provajderi pozvali korisnike da se ponašaju racionalno kako bi se izbegao kolaps sistema.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo prenela je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je Kina odobrila donaciju i odlučila da pošalje stručnjake kako bi pomogla Srbiji u borbi protiv pandemije korona virusa.

Potvrđen je jedan slučaj zaraze korona virusom u Bihaću, na zapadu Bosne i Hercegovine, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Enisa Šabotić.

Iran je privremeno oslobodio oko 85.000 zatvorenika, uključujući i političke zatvorenike, kao odgovor na pandemiju korona virusa, saopštio je danas portparol pravosuđa te zemlje.

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) zatražio je od komandanta Bezbednosnih snaga Kosova, generala potpukovnika Rahmana Rama (Rrahman Rama) mobilizaciju tih snaga i maksimalnu pripravnost i da pomogne u prevenciji, suočavanju i prevazilaženju krize povodom širenja korone virusa.

Evropska komisija (EK) je ponudila finansijsku pomoć od 80 miliona eura njemačkoj biofarmaceutskoj kompaniji CureVac za ubrzanje razvoja i proizvodnje vakcine protiv koronavirusa.

Jučer je započelo testiranje cjepiva protiv koronavirusa na ljudima. Četiri volontera primila su cjepivo u istraživačkom centru Kaiser Permanente u Seattletu.

Nekoliko sati pre unutarstranačkih izbora američke Demokatske stranke, vlasti u Ohaju odlučile su danas da zbog pandemije korona virusa ne otvore biračka mesta.

Turske vlasti uhapsile su 19 od ukupno 93 osumnjičenih za objavljivanje "neosnovanog i provokativnog sadržaja" na društvenim mrežama u vezi sa širenjem zaraze virusom korona, saopšteno je iz turskog Ministarstva unutrašnjih poslova

XS
SM
MD
LG