Dostupni linkovi

Tramp razljutio Peking zbog tvita o ‘kineskom virusu’


Zvanični Peking je ljutito reagovao nakon što je predsednik SAD Donald Tramp nazvao korona virus “kineskim”, prenosi BBC.

"SAD će snažno podržati ove privredne grane, kao što su avioprevoznici i drugi, koji su naročito pogođeni kineskim virusom. Bićemo jači nego ikada dosada," napisao je Tramp na Tviteru.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Geng Šuang je upozorio da SAD “treba da brinu o svojim poslovima”, pre nego što stigamiziraju Kinu.

“Pozivamo SAD da isprave svoju grešku i prestanu sa neosnovanim optužbama protiv Kine,” kazao je Šuang.

Prvi slučaju Kovid-19 registrovan je u kinesom gradu Vuhanu krajem prošle godine.

Međutim, prošle sedmice portparol kineskog ministarstva inostranih poslova lansirao je teoriju zavere, tvrdeći da je američka armija donela virus u tu oblast, javlja BBC.

Zbog toga je američki državni sekretar Majk Pompeo zahtevao od zvaničnog Pekinga da prestane da širi “dezinformacije” pokušajima da “prebaci krivicu” za širenje zaraze.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozoravala da se virus ne povezuje ni sa jednom regijom ili grupom ljudi, zbog rizika od stigmatizacije.

Međutim, osim Trampa i drugi američki zvaničnici nazivali su virus “kineskim”, a Pompeo “virus iz Vuhana”.

I u SAD su kritikovali ovakve kvalifikacije. Tako je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio upozorio da upotreba pomenute fraze može “podstaći netrpeljivost” prema Amerikancima azijskog porekla.

Do sada je u svetu zaraženo više od 170 hiljada ljudi korona virusom, od toga je više od 80 hiljada u Kini.

Međutim, u utorak vlasti u Pekingu su saopštile da su registrovale samo nekoliko slučajeva zaraze u zemlji, a da su svi ostali donela lica koja su doputovala u Kinu iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG