Dostupni linkovi

Korona virus izazov za evropske provajdere interneta


Rad od kuće, zatvaranje škola i univerziteta i izolacija zbog korona virusa izazvali su u delovima Evrope nezabeleženi pritisak na internet i na fiksne i mobilne telekomunikacije, pa su u pojedinim zemljama provajderi pozvali korisnike da se ponašaju racionalno kako bi se izbegao kolaps sistema.

Zapadnoevropski provajderi telekomunikacionih usluga ipak tvrde da mogu da izađu na kraj sa povećanim internetskim saobraćajem, ali i da rade na tome da povećaju svoje kapacitete, prenose evropski mediji.

U nemačkom data centru DE-CIX (Commercial Internet Exchange) u Frankfurtu, drugom po protoku informacija internet čvoru na svetu i najvažnijoj interkonekcijskoj platformi u Evropi, 15. marta uveče zabeležen je novi svetski rekord u protoku informacija od 9,1 terabita u sekundi.

Predstavnici DE-CIX centra ; ipak tvrde da bi mogli da obezbede neophodnu frekvencijsku širinu za besprekornu interkonekciju čak i kada bi sva preduzeća u Evropi prešla na rad od kuće.

I svi vodeći provajderi tekomunikacionih usluga u Nemačkoj takođe kažu da su pripremljeni za moguće veće opterećenje mreža.

Portparol Nemačkog telekoma (Dojče telekom) izjavio je za list Handelsblat (Handelsblatt) da je ta kompanija još u januaru pripremila planove za vanrednu situaciju i eventualnu pandemiju i da je glavni cilj da se očuva funkiconisanje infrastrukture, a da za sada nema nekog posebnog opterećenja mreže.

Predstavnici Telekoma rekli su da u ponedeljak, 16. marta, nisu zabeležili značajniji rast protoka informacija kroz njihovu mrežu.

Predsednik nemačkog IT udruženja "Bitkom" Ahim Berg (Achim) takođe misli da su mreže širokopojasnog interneta u Nemačkoj pripremljene za porast protoka informacija.

Berg je za Handelsblat rekao da obavljanje mnogih aktivnosti od kuće zbog korona virusa predstavlja izazov za mreže, ali da ne stvara obavezno i nove vrhove opterećenja, pošto se oni obično javljaju uveče, po završetku radnog vremena.

Berg je ocenio da u Nemačkoj ne treba očekivati ni da drastične promene u svakodnevnoj rutini zbog epidemije korona virusa negativno utiču na rad interneta, ali je upozorio da ipak treba pratiti situaciju.

On je pojasnio da se opterećenje mreže u najvećoj meri može pripisati video-strimingu. "Pikovi opterećenja mogu da se objasne tako što korisnici uveče, na primer, onlajn gledaju svoju omiljenu seriju. Za to su mreže pripremljene i mogu to da podnesu", kaže Berg.

Striming video snimaka čini oko 60% ukupnog protoka odataka. Prohtevi rada od kuće i nastave preko interneta srazmerno su skromni. Čak i video-konferencije su sa srazmerno malim brzinama od 2 i 8 megabita u sekundi moguće bez problema, kazao je Berg.

I u Velikoj Britaniji telekomunikacione kompanije samouvereno tvrde da mogu da izađu na kraj sa povećanom aktivnošću.

Britanski provajderi internet usluga (ISP) saopštili su da imaju planove za vanrednu situaciju i da mogu da se nose sa pojačanim pritiskom u radno vreme, uključujući i video-linkove i druge poslovne aplikacije za rad od kuće, preneo je BBC.

Mark Džekson (Jackson), urednik sajta ISP Rivju (Review) kaže da ne treba očekivati kolaps širokopojasnog interneta ili nešto slično, ali da je sasvim moguće smanjenje brzine interneta u vreme masovne upotrebe.

Prema Džeksonovim rečima, to usporavanje interneta biće ograničeno i različito u različitim delovima zemlje, a zavisiće i od provajdera, iako su svi spremni da se uhvate ukoštac sa naglim porastom broja korisnika.

Zvaničnik britanske telekomunikacione kompanije BT Hauard Votson (Watson) izjavio je da širokopojasni internet te kompanije ima sasvim dovoljno kapaciteta da se izbori sa masovnim radom od kuće.

"Čak i kada bi teški protok informacija sa kojim se sada srećemo uveče trajao tokom celog dana, i dalje postoji dovoljno kapaciteta da aplikacije za rad iz daljine mogu da teku istovremeno", rekao je Votson.

Međutim, izgleda da Britanci vreme koje moraju da provedu kod kuće vole da ubijaju i igranjem igrica.

Najveća svetska platforma za kompjuterske igrice Steam u nedelju je u Britaniji zabeležila rekord sa više od 20 miliona igrača aktivnih u isto vreme.

Slična stvar zabeležena je i u Italiji koja je posebno teško pogođena epidemijom korona virusa i gde je prinudna izolacija uvedena u mnogim oblastima na severnom, industrijski razvijenom delu zemlje.

Direktor Telekoma Italija Luiđi Gubitosi izjavio je da je njegova firma kod kablovskog interneta zabeležila porast aktivnosi od 70%, delom i zahvaljujući aplikacijama za igrice poput "Fortnajt" (Fortnite) i "Kol ov djuti" (Call of duty).

U Italiji je, međutim, pored interneta, zabeležen i značajan porast mobilnog saobraćaja.

Mobilna aplikacija Votsap saopštila je da je u Italiji zabeležen porast poruka i poziva od 20% u odnosu na isti period prošle godine, dok je Majkrosoft (Microsoft) zabeležio stopostotni porast upotrebe aplikacija koje se koriste za rad od kuće.

Španija ima jedan od najboljih širokopojasnih internet u Evropi. U toj zemlji ima više brzih optičkih kablova nego u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji zajedno, ali se pokazalo da ni takva mreža ne garantuje da ne može biti problema.

Vodeće španske telekomunikacione kompanije u zajedničkom proglasu su pozvale korisnike da u danima koji dolaze fer i razumno koriste internet i usluge mobilne telefonije.

U Španiji su telekomunikacione mreže već na iskušenju, ali se strahuje da će taj pritisak još porasti, s obzirom da je vlada proglasila vanredno stanje, zatvorila škole i fakultete, i da su mnogi poslodavci naložili zaposlenima da rade od kuće.

Prema pisanju medija, protok podataka kroz mreže telekomunikacionih kompanija porastao je proteklih dana za 40%, broj mobilnih poziva za 50%, a broj poruka preko mobilne aplikacije Votsap (WhatApp) porastao je petostruko.

Operateri su pozvali korisnike da u radno vreme daunlouduju samo dokumente koji su im u tom trenutku potrebni, da obimnije dokumente ne šalju u vidu atačmenta u mejlovima, već da šalju linkove ka tim dokumentima, da kada god je moguće koriste kopnene linije umesto mobilnih uređaja, i da aplikacije koje služe za zabavu, za striming filmova ili igranje igrica, koriste izvan udarnih vremena.

Telekomunikacione kompanije u Španiji u međuvremenu pokušavaju da pojačaju kapacitete ugradnjom dodatne opreme i povećanjem kapaciteta postojećih servera, ali to će verovatno potrajati danima pa i nedeljama.

Te aktivnosti se, prenose mediji, sprovode po uzoru na način kako se jačaju kapaciteti turističkih oblasti u vreme sezone odmora.

XS
SM
MD
LG