Dostupni linkovi

Vijeće ministara proglasilo stanje nesreće u BiH


Državni ministriusvojili su novi tekst Odluke o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine, Odluke o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu i Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o formiranju Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je da je formirano je koordinaciono tijelo od članova Vijeća ministara, entitetskih vlada i Vlade Brčko distrikta, na čijem čelu je ministar sigrnosti Bosne I Hercegovine Fahrudin Radončić, a tijelu je zadaća da koordinira sve aktivnosti u državi u borbi protiv korona virusa.

Vijeće ministara dopunilo je i Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca. Odlučeno je da se od zabrane ulaska u BiH za strance iz rizičnih zemalja izuzmu vozači kamiona i pilot koji dolaze u zemlju.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je da BiH neće zatvoriti potpuno svoje granice poput susjeda, jer je malo društvo i ne može sebi priuštiti da se potpuno izoluje.

Takođe, biće angažovan i jedan broj pripadnika Oružanih snaga BiH koji će učestvovati u izgradnji šatorskih naselja za prihvat potencijalno zaraženih, te onih koji dolaze iz drugih zemalja, gdje će se vršiti testiranja.

‘’Zdravstvene institucije određuju lokacije, poput one pored Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kao i pored otvorenih graničnih prijelaza, gdje će se vršiti testiranja na korona virus,’’ precizirao je Tegeltija. Tegeltija je pozvao građane da se pridržavaju mjera predostrožnosti, naročito zdravstvenih institucija, te da će građani koji se ne budu pridržavali biti sankcionisani.

Sjednica je uslijedila nakon jučerašnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je državna vlada pozvana da proglasi stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa, u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini te da se u skladu sa ovim zakonom popuni i aktivira Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje.

XS
SM
MD
LG