Dostupni linkovi

U Francuskoj počeo dvonedeljni karantin


Na celoj teritoriji Francuske danas u podne je počeo karantin stanovništva po nalogu vlade u cilju sprečavanja širenje novog korona virusa, a takva mera nikada nije do sada uvedena u Francuskoj, javila je agencija Frans pres.

Oko 67 miliona Francuza pozvano je da tokom dve nedelje ne izlazi iz svojih domova, a ukoliko to moraju, moći će samo u izuzetnim prilikama - za nabavku hrane i iz zdravstvenih razloga.

Te mere su uvedene u okviru ukaza koji je u ponedeljak donela francuska vlada.

Oni koji budu izlazili, moraće sa sobom da nose potvrdu o pravdanju kretanja, kako je naložio francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner.

Građani koji budu izlazili bez te potvrde dobiće kaznu od 135 evra.

Tokom dve nedelje Francuzi će moći da izađu samo ako postoji pet razloga za to. To su - odlazak na posao ukoliko poslovne aktivnosti nisu moguće od kuće, odlazak u kupovinu osnovnih namirnica, izazlak iz zdravtsvenih razloga, izlazak iz porodičnih razloga (pomoć osetljivim osobama ili čuvanje dece) i izlazak u blizini doma za potrebe kućnih ljubimaca.

Dokument, koji je dostupan na sajtu Ministarstva i sajtovima medija, a može da bude i rukom napisan, mora da sadrži navedeni razlog, lične podatke i potpis.

Oko 100.000 pripadnika snaga bezbednosti angažovano je za nadgledanje takvog ograničenog kretanja građana širom Francuske, preneli su tamošnji mediji.

U Francuskoj je potvrđeno više od 6.600 slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 148 osoba.

XS
SM
MD
LG