Dostupni linkovi

U BiH 26 zaraženih korona virusom


Potvrđen je jedan slučaj zaraze korona virusom u Bihaću, na zapadu Bosne i Hercegovine, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) načlenica Infektivnog odjela Kantonalne bolnice u Bihaću.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu danas je testirao sedam uzoraka na korona virus od kojih su dva iz Sarajeva i pet iz Bihaća.

Kako nam je potvrđeno jedan od uzoraka iz Bihaća pozitivan je na korona virus. Ostali su negativni.

Zaražena žena iz Bihaća, kako saznajemo vratila se iz Minhena prije sedam dana.

Ovo je u u BiH do sada 26. potvrđeni slučaj korona virusa, od čega je ukupno šest zaraženih osoba iz Federacije BiH, a dvadeset iz Republike Srpske.

Danas će biti testirano još 15 uzoraka.

Vlasti u BiH poduzimaju brojne korake u cilju sprješavanja širenja korona virusa, pa su tako entiteti proglasili vanredna stanja i stanje nesreće, a danas bi vanredno stanje trebalo biti proglašeno i na niovu države.

Više od 6.000 ljudi dobilo rješenje za samoizolaciju

Od stupanja na snagu odluke o obaveznoj samoizolaciji državljana BiH nakon povratka iz zemalja zahvaćenim korona virusom nadležne inspekcije u Bosni i Hercegovini do sada su izdale 6.145 rješenja o samoizolaciji i ograničenom kretanju.

Kada je u pitanju Federalna uprava za inspekcijske poslove do sada je izdato 3.700 rješenja o samoizolaciji. Dok je prema podacima Ministarstva zdravstva RS-a u tom entitetu pod nadzorom 2.445 osoba koje su se vratile iz zemalja zahvaćenih korona virusom.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Svim građanima kojima je izdato rješenje o samoizolaciji upućuje se apel da maksimalno poštuju propise, a u suprotnom će uslijediti novčane ili zatvorske kazne.

"Svako kršenje tih rješenja predstavlja i prekršaj i krivično djelo te će pojedinci koji odbiju da ih poštuju biti registrovani i na koncu prekršajno ili krivično sankcionisani mnogo većom kaznom nego što je 14 dana samoizolacije. Činjenje krivičnih djela neće biti tolerisano", kazao je jučer Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

XS
SM
MD
LG