Dostupni linkovi

EK nudi 80 miliona eura njemačkoj firmi za razvoj vakcine protiv korona virusa


Predsjednica Evropska komisije Ursula Von der Layen
Predsjednica Evropska komisije Ursula Von der Layen

Evropska komisija (EK) je ponudila finansijsku pomoć od 80 miliona eura njemačkoj biofarmaceutskoj kompaniji CureVac za ubrzanje razvoja i proizvodnje vakcine protiv koronavirusa.

Na službenoj stranici Evropske unije (EU) je objavljena ova informacija gdje je, između ostalog, navedeno da su predsjednica EK Ursula von der Layen i komesarka za inovacije i istraživanje Mariya Gabriel održale videokonferenciju s upravom CureVac, a u razgovoru je učestvovao i potpredsjednik Evropske investicione banke (EIB) Ambroise Fayolle.

Podrška njemačkoj kompaniji bila bi u obliku garancija EU za zajam EIB-a, koji se trenutno razmatra u istom iznosu.

"U ovoj javnoj zdravstvevnoj krizi od najveće je važnosti da podržimo naše vodeće istraživače i tehnološke kompanije. Odlučni smo osigurati CureVacu finansiranje koje mu je potrebno kako bi ubrzao razvoj i proizvodnju vakcine. Ponosna sam da imamo vodeće kompanije poput CureVaca u EU", rekla je predsjednica EK Ursula Von der Layen.

Njeno mišljenje su podijelili i Mariya Gabriel i Ambroise Fayolle rekavši kako su istraživanja i inovacije u EU značajan odgovor u borbi protiv širanja koronavirusa.

"CureVac je 2014. godine osvojio prvu nagradu za poticanje inovacija u EU. Zalažemo se za daljnje podržavanje ovakvih istraživanja i inovacija sa sjedištem u EU u ovim kritičnim vremenima. Nauka i inovacije u Evropi su u centru naših politika za zaštitu zdravlja ljudi", rekla je komesarka za inovacije i istraživanje Mariya Gabriel.

Potpredsjednik EIB -a Ambroise Fayolle naglasio je kako će ova institucija uvijek biti za inovacije pogotovo kada je riječ o trenutnoj zdravstvenoj krizi.

"Zahvaljujući snažnom dugogodišnjem partnerstvu s EK u području finansijskih instrumenata za istraživanje i inovacije (InnovFin), odlučni smo dati sve od sebe kako bismo podržali CureVac koji nastoje sve učiniti za dobrobit građana u EU i šire", dodao je Fayolle.

CureVac je osnovan 2000. godine i razvio je novu tehnologiju kojom je prevaziđena jedna od najvećih prepreka za korištenje vakcine, a riječ je o potrebi da se održi stabilnom bez hlađenja.

Preliminarna istraživanja pokazuju da ta tehnologija obećava brz odgovor na COVID-19.

Svoj program razvoja vakcine za COVID-19 njemačka kompanija je već počela i procjenjuje se da će kliničko testiranje početi do juna 2020. godine.

U svijetu je više od 174.100 osoba zaraženo koronavirusom, a blizu 6.700 je umrlo.

Najviše je zaraženih u Kini, više od 80.000 osoba, ali sada je najgora situacija u Evropi, posebno u Italiji i Španiji.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

XS
SM
MD
LG