Dostupni linkovi

Pratite razvoj epidemije korona virusa na Radiju Slobodna Evropa


Žena sa zaštitnom maskom u supermarketu, Kuala Lumpur, Malezija, 16. mart, 2020.
Žena sa zaštitnom maskom u supermarketu, Kuala Lumpur, Malezija, 16. mart, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje epidemije korona virusa u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o epidemiji korona virusa.

Pogledajte video: Italijani u karantinu, pjesma i muzika sa balkona

Italijani u karantinu: Pjesma i muzika sa balkona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Pregled tekstova i vijesti za 16. mart, 2020.:

Evropska Komisija je uvela privremene restrikcije na putovanja koja nisu neophodna, a koja se odvijaju unutar teritorije Evropske unije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) proglasila je stanje nesreće zbog pojave korona virusa na području entiteta Federacija BiH. Ovaj zaključak je usvojen u ponedjeljak 16. marta na poširenoj sjednici u Sarajevu.

U Republici Srpskoj proglašena je vanredna situacija zbog korona virusa, saopšteno je nakon vanredne sjednice entitetske Vlade.

U Hrvatskoj je osam novih zaraženih i ukupni broj oboljelih je 57, uz troje izliječenih, saopštilo je Ministartsvo zdravstva Hrvatske.

Sud BiH je povodom aktuelne situacije uzrokovane širenjem korona virusa donio naredbu o preduzimanju vanrednih mjera koje odmah stupaju na snagu.

Nije reč o zabrani izvoza medicinske opreme iz EU u zemlje Zapadnog Balkana, već se zemljama članicama da je mogućnost da odluče da li će izvoziti medicinsku i ostalu zaštitnu opremu van tržišta EU, kaže portparol Evropske Komisije Erik Mamer.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, koji je zadužen za Evropski zeleni dogovor, nalazi se u samoizolaciji do 20. marta, potvrdio je portparol Evropske Komisije Erik Mamer.

Ministarstvo finansija Republike Srpske zabranilo je u ponedjeljak rad u objektima u kojima se priređuju igre na sreću - kladionicama, automat klubovima, tombolama, kazinima i slično do ponedjeljka, 23. marta, radi preventivnog djelovanja s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

U Belgiji je još jedna osoba preminula od posledica korona virusa. Radi se o osobi od 88 godina, a broj žrtava u ovoj državi povećan je na pet.

Zatvorene obrazovne ustanove, obustavljen međunarodni i domaći putnički i železnički saobraćaj, neke su od strožih mera koje Slovenija od danas uvodi u borbi protiv širenja korona virusa. Ipak, granice ostaju otvorene.

Evropska unija (EU) predviđa recesiju za 2020. godinu, rekao je danas evropski komesar zadužen za unutrašnje tržište Tijeri Breton, ne dajući procenu kolika će biti ali predviđajući da će globalni uticaj korona virusa na evropski rast biti između dva i 2,5 procenata.

Francuska: Poteškoće u namjeri da se zaustavi širenje pandemije

Francuska se suočava sa poteškoćama u namjeri da zaustavi širenje pandemije virusa korona, izjavio je najviši francuski zdravstveni zvaničnik Žerom Salomon.

Broj preminulih usljed širenja zaraze virusom korona u Kini porastao je na 3.213, saopšteno je iz kineske Nacionalne komisije za zdravlje.

XS
SM
MD
LG