Dostupni linkovi

Proglašena vanredna situacija u RS


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović

U Republici Srpskoj proglašena je vanredna situacija zbog korona virusa, saopšteno je nakon vanredne sjednice entitetske Vlade.

Vanredna situacija prethodi uvođenju vanrednog stanja, saopštila je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

"Vlada je sada krizni štab, ona provodi mjere krizne situacije. Vlada zasijeda svaki dan, donosi mjere i te mjere važe na nivou cijele Republike Srpske. Sada kada krizni štab donese mjeru ona se mora ispoštovati i u tome je najveća suština uvođenja te vanredne situacije", rekla je Vidović.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Vidović je istakla i da sva budžetska davanja idu kao i do sada i da nema nikavog umanjenja plata.

"Penzije, borački dodatak, invalidnine, plate zaposlenih u upravi, prosvjeti i sve subvencije i podsticaji za privredu i poljoprivredu biće izmireni. Nemamo nijednu marku duga poljoprivrednicima za podsticaje", poručila je Vidović.

U Vladi su saopštili i da Republika Srpska ima robne rezerve za naredne nabavke, te da će građani biti upoznati i sa spiskom namirnica čije cijene ne smiju da budu veće u narednom periodu.

Cvijanović: Moramo sprečiti virus da uđe u zdravstveni sistem

Ranije tokom dana predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će predsjednik Vlade RS-a, Radovan Višković, sazvati sjednicu Vlade na kojoj će biti proglašeno vanredno situaciju zbog virusa korona.

“To podrazumijeva novi režim funkcionisanja. Mora se spriječiti da virus uđe u zdravstveni sistem. Iz tog razloga, omogućen je smještaj za one koji moraju biti izolovani. Moramo štititi doktore da bi oni mogli da štite nas", kazala je Cvijanović.

Cvijanović je ocijenila i da nema potrebe da građani kupuju zalihe u prodavnicama, jer je to u suprotnosti sa odredbama Vlade.

Ona je apelovala na građane da to ne rade, s obzirom da zaliha ima dovoljno i da je time mogućnost širenja zaraze veća.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 20 slučajeva pozitivnih na korona virus.

Sedam osoba je smješteno u Univerzitetsko- kliničkom centru Republike Srpske, a 13 u kućnoj izolaciji.

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je trenutno 2026 osoba pod nadzorom.

XS
SM
MD
LG