Dostupni linkovi

Slovenija uvodi strože mere, granice ostaju otvorene


Medicinsko osoblje na slovenačkoj granici
Medicinsko osoblje na slovenačkoj granici

Zatvorene obrazovne ustanove, obustavljen međunarodni i domaći putnički i železnički saobraćaj, neke su od strožih mera koje Slovenija od danas uvodi u borbi protiv širenja korona virusa. Ipak, granice ostaju otvorene.

Od sutra će biti obustavljeni i letovi, a postoji i mogućnost donošenja novih mera ako se epidemija ne zaustavi.

”Ako stvari budu eskalirale, jedna od mogućnosti je i potpuno zatvaranje granica, iako to ne želimo", rekao je u razgovoru za Slovenski radio šef Civilne zaštite Srečko Šestan, uz ocenu da će najnovije mere dati rezultat ako se ljudi budu pridržavali pravila, posebno mera za smanjivanje socijalnih kontakata.

Iako su mere donete na dve nedelje, realno je da će se nastaviti sve dok se epidemija ne stavi pod kontrolu, a za sankcioniranje mogućih kršenja zaduženi su tržišna inspekcija i policija.

Šestan je potvrdio da će se večeras u Ljubljani sastati Savet za nacionalnu bezbednost kako bi ponovo razmotrio trenutno stanje.

Civilna zaštita u saradnji sa opštinama koordinira aktivnosti za smeštaj dece čiji roditelji moraju na posao ukoliko rade u zdravstvu, policiji.

Oni rade i na zbrinjavanju i dostavljanju potrepština starijim ljudima koji su rizična grupa.

Danas će, prema njegovim rečima, biti završeno postavljanje poljske bolnice u Ljubljani, kako bi se povećali postojeći kapaciteti ako dodje do većeg broja obolelih od korona virusa.

Reč je o montažnim šatorskim objektima s grejanjem, sanitarijama i samostalnim napajanjem strujom koji će, ako bude potrebno, moći da prime po 15 pacijenata.

Slovenija je u regionu zemlja sa najvećim broje zaraženih. Prema jučerašnjim podacima, objavljenim u 14 sati, zaraženih je u Sloveniji bilo 219, od do sada testiranih preko 5.000, a jedan stariji muškarac je preminuo.

XS
SM
MD
LG