Dostupni linkovi

Vjerski život u vrijeme korona virusa na Zapadnom Balkanu


Sve aktivnosti Islamske zajednice u Sloveniji obustavljene do daljnjeg.
Sve aktivnosti Islamske zajednice u Sloveniji obustavljene do daljnjeg.

Islamska zajednica u Sloveniji obustavila je sve vjerske aktivnosti zbog proglašene epidemije korona virusa u ovoj zemlji. Odluka je donesena 12. marta s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusom, potvrđeno je iz Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji za Radio Slobodna Evropa (RSE).

I slovenski biskupi usvojili su mjere slovenske Vlade u borbi protiv širenja zaraze i po savjetu stručnjaka odredili da 13. marta na snagu stupaju odluke kojima se do daljnjega otkazuju sve javne mise, podjele sakramenta, pobožnosti, drugi događaji i svi susreti, saopćeno je na web stranici Informativne katoličke agencije.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

"Svećenici služe mise na određene nakane samo privatno, bez sudjelovanja vjernika. Također se obustavljaju koncelebracije i mise i križni putovi na otvorenom. Biskupi ordinariji do opoziva odluke slovenske katolike oslobađaju obveze nedjeljne mise i savjetuju da vjernici to nadomjeste molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Svetoga pisma i praćenjem mise u radijskom, televizijskom ili internetskom prijenosu", pojašnjeno je vjernicima.

Dvije vjerske zajednice u Sloveniji prve su u regiji koje su donijele ovakvu odluku kojom se u potpunosti obustavljaju zajedničke molitve i druge aktivnosti, dok druge zemlje uvode posebne mjere kojima se nastoji ograničiti broj prisutnih na skupovima.

U Katoličkoj crkvi Hrvatske još uvijek nije donesena odluka o obustavi aktivnosti, ali na snazi su posebne mjere koje svaka biskupija donosi zasebno. S obzirom na moguće brze promjene epidemiološke situacije, preporučuje se svim svećenicima da prate upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva.

Upute nadležnih prate i u Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj, zemlji u kojoj je također proglašena epidemija korona virusa.

U Hrvatskoj izdato uputstvo

Iz Islamske zajednice u Hrvatskoj objavljeno je uputstvo kojim se poziva na ozbiljno djelovanje. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović svim medžlisima poslao je dopis u kojem se ukazuje na preporuke nadležnih ministarstava, a posebno Ministarstva zdravstva Hrvatske te preporuke reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Huseina ef. Kavazovića.

Muftija je upozorio da je neophodno strogo se pridržavati uputa Ministarstva zdravstva po pitanju higijene uopće, a posebno ruku te naložio da se u džamijama i mesdžidima osiguraju dezinfekcijska sredstva za ruke te izbjegava rukovanje.

Naglašeno je i da je mjerama suzbijanja širenja korona virusa zabranjeno organizirati skupove s više od 100 osoba.

Otvorene božije kuće, ali uz posebne mjere

Džamije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu otvorene su za vjernike, ali na snazi su posebne mjere.

Na Kosovu je u vezi s džuma-namazom, molitvom koja se održava petkom i kojoj uvijek prisustvuje najveći broj vjernika, odlučeno da hutba ili propovijed imama traje deset minuta kako bi se vjernici što kraće zadržavali u zatvorenom.

Božije kuće otvorene su i u Srbiji. Efendija Rešad Plojević iz IZ u Srbiji kaže da nisu zabranjeni skupovi.

"Islamska zajednica prati stanje i uputstva koja dobivamo iz Islamske zajednice u BiH svakako pratimo i poštujemo. Još uvijek nisu zabranjena okupljanja, ali postoje određene mjere koje su na snazi i koje se poštuju. O tome ćemo mi danas na džumi i govoriti. Pratimo situaciji, pratimo šta struka i nadležni govore i Islamska zajednica će svakako usvojiti sve mjere koje budu na snazi“, rekao je za RSE efendija Rešad Plojević iz Islamske zajednice u Srbiji.

Savjetnik za medije reisu-l-uleme u BiH Muhamed Jusić kazao je da se Islamska zajednica u BiH tri puta oglasila od početka "krize u vezi s korona virusom".

"Svaki put smo pozvali sve organe IZ u BiH da poštuju instrukcije nadležnih državnih organa. U isto vrijeme reisu-u-ulema Husein efendija Kavazović pozvao je sve one iz rizične skupine da ne prisustvuju džuma-namazu ili drugim obredima, dok nadležni organi ne odluče drugačije", kazao je Jusić za RSE.

Iz Islamske zajednice u BiH saopćili su da se do daljnjeg obustavlja izvođenje mektebske nastave, a u 36 sarajevskih džamija provedena je akcija dezinfekcije džamijskih površina.

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori u saopćenju je naveo da, osjećajući društvenu odgovornost prema mogućoj opasnosti, žele upoznati vjernike pripadnike islama da u preventivnom djelovanju prate preporuke nadležnih ustanova i institucija.

Lična hrabrost i vjera nikada ne smiju dobiti obrise drskosti.
- Branislav Rajković, đakon

"S obzirom na to da se prakticiranje vjerskih propisa obavlja na kolektivan način, Mešihat upozorava vjernike na pojačan oprez. Mešihat apelira na vjernike da u slučaju da osjećaju bilo kakve simptome ne prisustvuju ibadetima u džematu, te da dnevne namaze kao i džumu namaz (klanjajući podne namaz) obavljaju u svojoj kući, kako ne bi druge džematlije doveli u potencijalnu opasnost. Obavljanje vjerskih propisa pojedinca ako prema stavu nadležnih zdravstvenih ustanova imaju simptome korona virusa, ne smije biti opravdanje za dovođenje drugih vjernika u opasnost", navedeno je u saopćenju.

Odgovornost i oprez prema pandemiji ne smiju postati sijanje straha, kaže đakon Branislav Rajković iz Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije za RSE.

U ovoj eparhiji donesena je odluka da se ljudi vladaju smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i nadležnih zdravstvenih ustanova.

"Rizičnim grupama savjetujemo da izbjegavaju bogosluženja, a da oni koji budu prisustvovali smanje fizički kontakti i sa sveštenicima i s drugim vjernicima, ali i predmetima. Lična hrabrost i vjera nikada ne smiju dobiti obrise drskosti".

Obustavljene litije u Crnoj Gori

Osima Zahumske-hercegovačke i primorske, i druge eparhije oglasile su se u vezi s bogosluženjem i dosad nigdje nisu potpuno obustavljene aktivnosti.

Mitropolija crnogorsko primorska saopćila je da će se, u skladu s kršćanskom vjerom i predanjem, odgovorno postaviti prema daljoj zdravstvenoj situaciji u Crnoj Gori i preporukama stručnih zdravstvenih organa.

"U molitvama i usrdnim moljenjima (litijama) koje se redovno organizuju povodom virusa i epidemije bezakonja koja nas je snašla ugrožavajući naše vjerske i građanske slobode, pridružit ćemo u narednom periodu i molitve protiv stvarne zdravstvene prijetnje za građane Crne Gore i cijelog sveta - takozvanog koronavirusa", saopćeno je iz mitropolije.

Kako su naveli, "molit ćemo se Bogu, iscjelitelju svake bolesti i nemoći, da se kadom tamjana i molitvom sveštenstva i vjernih odagna ova obostrana pošast od Crne Gore i za ozdravljenje svih oboljelih u svetu".

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori saopćila je u petak, 13. marta da privremeno obustavlja litije koje su se održavale dva puta sedmično. Ovim skupovima tražili su povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, usvojenog decembra prošle godine.

Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini kao i Savez jevrejskih opština u Srbiji za RSE su potvrdili da su otkazali sve događaje.

Iz Jevrejske općine Sarajevo potvrđeno je da neće biti održane molitve i dječije škole, a osim toga obustavljene su i sve posjete sinagogi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG