Dostupni linkovi

Proglašeno stanje nesreće u Federaciji BiH


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) proglasila je stanje nesreće zbog pojave koronavirusa na području entiteta Federacija BiH. Ovaj zaključak je usvojen u ponedjeljak 16. marta na poširenoj sjednici u Sarajevu.

Osim toga, jedna od mjera je i ograničavanje poskupljenja namirnica, tako da na snazi moraju biti cijene koje su bile 5. marta 2020. godine.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Zatražit će se i promjena Zakona o javnim nabavkama kako bi se po skraćenoj proceduri nabavljala oprema za borbu protiv koronavirusa.

"Pokrenuli smo inicijativu ka Vijeću ministara BiH i Parlmentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine za hitnu izmjenu člana 10 zakona o javnim nabavkama, kako bi bilo izuzeće od ovog Zakona prilikom nabavke samo medicinske opreme, medicinskih sredstava, dezinfekcionih sredstava i sve druge zaštitne opreme za potrebe suzbijanja korona virusa“, rekao je predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić novinarima nakon sjednice u Sarajevu.

U pravnom smislu Bosna i Hercegovina nema mogućnost proglašenje vanrednog stanja, a pandan toj odluci je stanje nesreće.

Time se daje pravni osnov za djelovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama.

To podrazumijeva nabavku opreme, angažiranje ljudstva i svega potrebnog za subijanje epidemije korona virusa.

"To nam ovo uvedeno stanje omogućava“, rekao je predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Također, Vlada FBiH preduzela je mjere i aktivnosti za ublažavanje ekonomskih posljedica, nastalih pandemijom korona virusa koja je globalna.

Od Agencije za bankarstvo Federacije BiH očekuju se donošenje ključnih mjera za ublažavanje posljedica na bankarski sistem, potom na privredu i na građane.

"Vlada će u četvrtak povući poteze vezano za formiranje Garancijskog fonda koji će omogućiti likvidnost privrede, poreskih olakšica, otvorit će aktivnosti na državnom nivou koji podrazumijeva pristupu međunarodnim finansijskim institucijama - jer se ovaj problem globalno rješava", izjavio je premijer FBiH.

Među preporukama je i da se jednom roditelju djeteta do 10 godina omogući da ostane kod kuće.

Proširenu sjednicu Vlade Federacije BiH sazvao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a na nju su, uz članove Federalne vlade, pozvani premijeri svih deset kantona u Federaciji BiH, te čelnici Udruženja poslodavaca FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH, Privredne komore FBiH, Porezne uprave FBiH, Federalne uprave policije, Federalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Federalne direkcije robnih rezervi, Crvenog krsta/križa FBiH i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.​

XS
SM
MD
LG