Dostupni linkovi

EK: Razmišljamo kako da pomognemo Zapadnom Balkanu, nije vreme za polemike


Predstavnici zemalja Zapadnog Balkana na radnoj večeri u Briselu
Predstavnici zemalja Zapadnog Balkana na radnoj večeri u Briselu

Evropska komisija i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti pažljivo prati situaciju na Zapadnom Balkanu, poručuje portparol Evropske Komisije Peter Stano.

“Naše delgacije su u kontaktu sa nadležnim institucijama. Bliska saradnja i koordinacija na regionalnom, ali i evropskom nivou, ključna je za odogovor na krizu”, kaže Stano.

Dodaje i da EU razmatra na koji način da zemlje regiona uključi u akcije koje sprovodi EU, ali i da li postoji mogućnost da se IPA fondovi preusmere za borbu protiv korona virusa.

“U ovim teškim trenucima solidarnost je preko potrebna. Ovo nije vreme za polemike i neosnovane optužbe”, poručuje Stano.

Evropska unija je najveći donor, investitor i trgovinski partner na Zapadnom Balkanu. Od 2014. godine EU svake godine donira oko milijardu evra pomoći ljudima u regionu.

Nije zabrana izvoza, već samostalna odluka država članica

Nije reč o zabrani izvoza medicinske opreme iz EU u zemlje Zapadnog Balkana, već se zemljama članicama da je mogućnost da odluče da li će izvoziti medicinsku i ostalu zaštitnu opremu van tržišta EU, kaže portparol Evropske Komisije Erik Mamer.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Objašanjava i da se na zemlje regiona od sada primenjuje takozvana “šema autorizacije” koja omogućava zemljama članicama EU da same odluče hoće li izvoziti medicinsku i ostalu zaštitnu opremu.

“Radi se o šemi autorizacije za izvoz medicinske opreme. Izvoz se može ovlastiti i oprema se može izvoziti u taj region”, navodi Mammer.

Prema rečima portparola EK, na zemljama članicama Evropske Unije je da odluče o mogućem izvozu, stoga zvaničnici Evropske komisije ne žele da odluku nazivaju “zabranom izvoza”.

Evropske Komisija je juče, po hitnom postupku, donela odluku o ograniči izvoz medicinske opreme izvan EU, kako bi “zaštitla dostupnost snabdevanja takvom opremom unutar jedinstvenog tržišta EU”.

"Moramo zaštititi naše zdravstvene radnike koji su u prvoj liniji odbrane protiv virusa. Moramo ih zaštititi zaštitnom opremom - maskama, rukavicama, zaštitnom odećom itd”, istakla je Fon der Lajen u video poruci.

Odluka limitiranju izvoza medinicke opreme će važiti narednih 6 sedmica.

Tu odluku sinoć je komentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je to dokaz da evropska solidarnost ne postoji, nazvavši je “bajkom na papiru”.

Najavio je i da će se Srbija okrenuti Kini i zatražiti pomoć od kineskog predsednika Si Đinpinga kako bi nabavila medicinsku opremu i dobila pomoć kineskih lekara.

XS
SM
MD
LG