Dostupni linkovi

Ko je koliko pomogao Srbiji tokom pandemije


Dopremanje opreme u Srbiju uz pomoć EU i UNDP
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Dopremanje opreme u Srbiju uz pomoć EU i UNDP

Od početka pandemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja 15. marta, kako se do sada vidi iz zvaničnih podataka srpskih institucija, velika novčana pomoć najavljena je iz Evropske unije (EU).

Takođe, Norveška je dala milionsku donaciju, nešto manje stiže iz Švajcarske, Kina je poslala medicinske stručnjake i veliku količinu opreme, humanitarna isporuka dolazi i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok se Rusija, sa kojom Beograd poslednjih godina značajno sarađuje, još ne izjašnjava o eventualnoj pomoći Srbiji.

Evropska unija i još dve države Evrope obezbedile su Srbiji pomoć od 100 miliona evra za borbu protiv korona virusa, pokazuju podaci koje je Ministarstvo za evropske integracije Srbije (MEI) dostavilo Radiju Slobodna Evropa (RSE).

BLOG UŽIVO o korona virusu

Evropska unija pripremila je paket od 94 miliona evra za Srbiju tako što joj je omogućila prenamenu neutrošenih sredstava iz fonda Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) i tekućih projekata.

Po zahtevu Vlade Srbije upućenom 16. marta, Oliver Varheji, komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju, devet dana kasnije dao je instrukciju nadležnoj evropskoj službi da za Srbiju oslobodi ta sredstva.

Kako za RSE navode u Ministarstvu za evropske integracije, to po stavkama znači da je Srbiji na raspolaganju 15 miliona evra za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora u okviru Programa Organizacije ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), da se sagledava mogućnost korišćenja 21 miliona evra iz Programa za podršku evropskim integracijama, kao i da se dodatna sredstva od 57.6 miliona evra, opredeljena za projekte koji nisu počeli, preusmere za podršku srpskom zdravstvenom sistemu i prevazilaženja socioekonomskih posledica krize izazvane pandemijom korona virusa.

Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, i Jadranka Joksimović, ministarka Srbije za evropske integracije, prethodno su Beogradu 20. marta potpisali sporazum kojim se obezbeđuje 7.5 miliona evra bespovratne pomoći Evropske unije, od čega je milion namenjen za dopremanje medicinske opreme, koja spada u generalni paket od 94 miliona.

Kako je saopšteno tom prilikom, određeni su tekući programi i projekti iz kojih se mogu osloboditi sredstva za hitnu nabavku medicinskih aparata i opreme, kao što su respiratori, uređaji za testiranje, testovi, maske, monitori…

S tim u vezi, navode u MEI, EU je odobrila korišćenje dodatnih tri miliona evra za pokrivanje troškova nabavke ove opreme, koja je u toku.

Donacije Norveške i Švajcarske

Kraljevina Norveška donirala je Srbiji pet miliona evra, kako je 20. marta u Beogradu saopštio norveški ambasador Jern Eugen Jelstad, za nabavku medicinske opreme u borbi protiv korona virusa.

Sa predstavnicima ambasade Švajcarske u Beogradu, saopštili su iz MEI, vode se razgovori kako iskoristiti sredstva u iznosu od oko 500.000 švajcarskih franaka (oko 470.000 evra).

Avion sa medicinskom opremom iz Tjanđina u Kini, prvi od nekoliko najavljenih transporta pomoći za Srbiju koje finansira Evropska unija, stigao je 26. marta u Beograd.

Zaposlenici na aerodromu "Nikola Tesla" istovaruju medicinske potrepštine poslate iz Kine kako bi pomogli u borbi protiv virusa korone u Srbiji, 21. mart 2020. godine.
Zaposlenici na aerodromu "Nikola Tesla" istovaruju medicinske potrepštine poslate iz Kine kako bi pomogli u borbi protiv virusa korone u Srbiji, 21. mart 2020. godine.

Ovim putem u Srbiju je dopremljena medicinska oprema za borbu protiv korona virusa u kojoj su respiratori, testovi na korona virus, kompleti infracrvene opreme za merenje temperature, zaštitna odela, rukavice, maske… Za ovaj let, kojim je u Srbiju transportovana medicinska oprema koja je delom donacija Kine a delom kupljena, kako je saopštila Vlada Srbije, EU je donirala oko 450.000 evra.

Lekari i oprema iz Kine

Ministarstvo za evropske integracije saopštilo je za RSE da je Narodna Republika Kina Srbiji donirala značajnu količinu medicinske opreme. U skladu sa sporazumom o privrednoj i tehničkoj saradnji sa NR Kinom, naveli su u MEI, obezbeđena je izuzetno važna tehnička pomoć u vidu dolaska i boravka kineskih lekara koji pomažu u kontroli i sprečavanju širenja virusa u Srbiji.

Tim od šest lekara iz Kine 21. marta stigao je u Beograd avionom kojim je iz Pekinga transportovana prva tura medicinske pomoći za Srbiju, dok su u naredna dva dana stigla još dva aviona sa kineskim medicinskim materijalom, respiratorima, lekovima, zaštitnim maskama i rukavicama. Iz Kabineta predsednika Srbije 26. marta saopšteno je da pomoć Kine Srbiji stiže svaki dan, kao i da će pomoć iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata stići u subotu 28. marta.

Ambasada Rusije nema informacije

Služba za štampu Ambasade Rusije u Srbiji 26. marta saopštila je za RSE da "za sada ne raspolažu informacijama za medije" u vezi sa eventualnom ruskom pomoći Srbiji u borbi protiv korona virusa.

DNEVNO@RSE_O korona virusu

Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije, rekla je za beogradsku Televiziju Prva da je 26. marta stigao manji avion sa pomoći iz Rusije. TV Pink javio je 25. marta, ne navodeći izvor i detalje, da je iz Rusije u Beograd stiglo 15.000 testova za virus korona i da će biti prosleđeni Institutu za virusologiju, vakcinu i serume Torlak. Ta beogradska televizija navela je da je testove u Beograd dopremila Avio-kompanija Er Pink i da gotovo svakog dana dopremaju pomoć Srbiji iz Rusije.

Nacionalni savet ne radi

U Nacionalnm savetu Srbije za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, čiji predsednik je Tomislav Nikolić, 25. marta rekli su za RSE da nemaju detalje o evenualnoj pomoći Rusije Srbiji jer ne rade od uvođenja vanrednog stanja "s obzirom da je većina u toj državnoj kancelariji starija od 65 godina, a njima je odlukom Vlade zabranjeno kretanje".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG