Dostupni linkovi

Avion sa lekarima i pomoći iz Kine sleteo u Beograd


Avion sa lekarima i pomoći iz Kine sleteo u Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Avion sa lekarima i pomoći iz Kine sleteo u Beograd

Avion nacionalne avio-kompanije Srbije koji je dovezao stručnjake i medicinsku pomoć iz Kine sleteo je na beogradski aerodrom Nikola Tesla nešto iza 19.30 časova, javila je Radio televizija Srbije (RTS) koja je uživo prenosila sletanje aviona.

Kako se navodi, stigli su medicinski aparati, dezinfekciona sredstva, maske i druga zaštitna oprema, ali i šestoro medicinskih stručnjaka koji su se borili protiv korona virusa u Vuhanu, kineskom gradu u kome je korona virus prvi put zabeležen.

Predsednik Vučić je nešto ranije, na konferenciji za novinare, rekao da je avion prvi od nekoliko koji će prevesti u Srbiju pomoć iz Kine.

Ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je, takođe, ranije tokom dana notu kojom se uspostavlja pravni osnov za transport medicinske opreme i dolazak tima medicinskih stručnjaka iz Kine.

Čen Bo i Vučić: Živelo čelično prijateljstvo

Pomoć iz Kine, na aerodromu su dočekali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kineska ambasadorka u Srbiji, Čen Bo (Chen Bo). Na aerodromu su bili i ministri odbrane, finansija, zdravlja Aleksandar Vulin, Siniša Mali i Zlatibor Lončar.

„Ovih dana mnogo puta sam rekla da smo mi čelični prijatelji. Delimo i dobro i zlo. Od početka borbe protiv virusa dobili smo podršku od srpske strane koja se ovih dana suočava sa velikim izazovima. a mi kao čelični prijatelji smo spremni da damo našu skromnu pomoć“, rekla je ambasadorka Čen Bo.

„Danas je stigao prvi deo pomoći - medicinska oprema i medicinski stručnjaci. Oni su se obučili iz prve linije fronta borbe protiv virusa i odmah su krenuli ka Srbjii na novo ratište“, rekla je ambasadorkla Kine, istakavši da izražava veliko poštovanje prema njima u ime svih kineskih radnika u Srbiji.

„Korona predstavlja neprijatelja celog čovečanstva. Sada je najvažnija solidarnost. Zajedno smo jaki. Mi ćemo se boriti zajedno sa srpskim prijateljima do konačne pobede. Živelo čelično prijateljstvo“, rekla je ambasadorka Čen Bo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zavhalio se kompaniji Air Serbia što su, kako je rekao, „radili danonoćno da kineske prijatelje dovedu u Srbiju“.

„Dolazak kineskih stručnjaka od velikog je značaja za Srbiju. Sutra je prvi sastanak i slušaćemo i uradićemo sve što oni kažu. I to nije politika već poštovanje onih koji su pokazali da umeju da pobede najvećeg neprijatelja, a to je virus. Hvala predsedniku Si (Đinpingu), Komunitičkoj partiji (Kine). Drugi avion je već u Kini. Sve je besplatna donacija Kine, a posebno hvala na kineskim stručnjacima. Pokazali su se kao prijatelji kada je teško“, izajvio je Vučić na aerodromu u Beogradu.

„Danas je vreme da pokažemo disciplinu i odgovornost. Gotovo da ne bismo imali šansu bez pomoći Kine, predsednika Si i Komunističke partije“, dodao je predsednik Srbije. „Srbija to ne sme da zaboravi. Kina je naš prijatelj za vjek i vjekova“, rekao je Vučić.

„Mi znamo da ako budemo poštovali vaša uputstva možemo da pobedimo korona virus“, istakao je obraćajući se stručnjacima koji su došli iz Kine.

Vučić je najavio da će stotine hiljada ljudi dočekati Sija kada jednom dođe u posetu Srbiji.

Ti stručnjaci će, kako je navedeno, po definisanim potrebama Vlade Srbije, biti angažovani na kontroli i prevenciji epidemije korona virusa.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji poručio je 21. marta da je ta zemlja spremna da pruži Srbiji pomoć u prevazilaženju krize izazvane korona virusom.

"Kina i Srbija su čelični prijatelji koji su uvek jedni uz druge u teškim trenucima i uzajamno se pomažu. Spremni smo da srpskoj strani pružimo pomoć i čvrsto stojimo uz vašu stranu, i da zajedno prebrodimo tu situaciju i prevaziđemo trenutne teškoće, kako bismo se zajedno izborili sa izazovom javnog zdravlja u globalnom nivou", navodi se u pismu upućenom ministru spoljnih poslova Srbije, Ivici Dačiću, a koje je objavljeno na sajtu ministarstva 21. marta.

Vang Ji je dodao da je siguran da će zajedničkim naporima svih strana epidemija biti pobeđena i da je spreman da unapredi "sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije" zajedno sa Dačićem.

U međuvremenu, Air Serbia je na svojem Tviter nalogu potvrdila i da je još jedan avion te kompanije 21. marta u 6:15 sati poleteo ka Šangaju, po drugu turu pomoći.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, bio je u zvaničnoj poseti Pekingu 27. februara, odakle je najavio mogućnost da bi kineski predsednik Si Đinping mogao u septembru da poseti Srbiju.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 171 slučajeva oboljevanja od korona virusa.

XS
SM
MD
LG