Dostupni linkovi

Fabrici: Prva pomoć EU Srbiji stiže na beogradski aerodrom


Sem Fabrici
Sem Fabrici

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da će prva pomoć koju je EU opredelila po zahtevu Srbije večeras (26. mart) avionom u 21.20 stići u Beograd.

Fabrici je za Radio-televiziju Srbije (RTSI rekao da će ostatak od najavljene pomoći EU u okviru 15 miliona evra, koliko je odobreno za prvu pomoć u borbi protiv epidemije korona virusa, stići u Srbiju narednih dana.

"Radimo sa srpskim vlastima, zatražili su pomoć EU i kada je reč o transportu i drugoj opremi. Prva pomoć stiže večeras a ostalo narednih dana. Optimističan sam da će potrebne stvari biti isporučene u kratkom vremenskom roku", rekao je Fabrici.

Odgovarajući na pitanje novinara da li su kritike da EU kasni sa pomoći Srbiji u jeku epidemije korona virusa opravdane, Fabrici je rekao da "nema potrebe za kritikama" i da je veoma brzo nakon što je dobijen zahtev od Vlade Srbije odobrena pomoć od 93 miliona evra, od čega je 15 miliona namenjeno za hitne potrebe a 78 miliona za ekonomski oporavak.

"Vlada Srbije je proglasila vanredno stanje 15. marta a 16. marta upućen je prvi zahtev za pomoć. Prošlog petka potpisan je prvi grant a ove nedelje stiže prva isporuka", rekao je Fabrici.

On je rekao da je to "momentalan, važan i brz odgovor", naročito imajući u vidu tajming i poteškoće.

"Mislim da smo za nedelju dana osmislili važan i brz plan", rekao je Fabrici.

XS
SM
MD
LG