Dostupni linkovi

Fabrici: EU donirala 7,5 miliona evra Srbiji za borbu protiv korona virusa


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Fabrici
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Fabrici

Evropska unija je hitno odobrila Srbiji 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava za borbu protiv korona virusa, prenosi Beta.

"Ovaj virus ne zna za granice i zato moramo da pokažemo solidarnost jedni prema drugima. Kad god nas Srbija pozove, mi smo tu", kazao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Fabrici nakon što je sa srpskom ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović potpisao sporazum.

U svom Tviter postu Fabrici je naveo i da će sledeće nedelje avioni sa medicinskom opremom stići u Srbiju.

"Dela, ne reči", napisao je Fabrici.

Fabrici je rekao da je EU u januaru i februaru, posle izbijanja epidemije korona virusa u Kini, poslala 60 tona medicinske opreme.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je potvrdila da će Srbija moći da dobije medicinsku opremu iz zaliha koje će biti napravljene u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu, a planirana vrednost zaliha procenjuje se na 50 miliona evra.

"Od prvog dana smo u kontaktu s Evropskom unijom. Prva dva od 7,5 miliona evra bespovratne pomoći od EU potrošićemo na prevoz medicinske opreme iz Kine i Indije", kazala je Joksimović.

EU je u prethodnih 20 godina donirala više od 200 miliona evra i dala kredite u iznosu od 250 miliona drugima da bi sistem zdravstvene zaštite u Srbiji učinili jačim, navodi se u saoštenju.

“Opremljene su bolnice, laboratorije, instituti za javno zdravlje i zavodi za transfuziju krvi. Unija je takodje obezbedila 252 ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 isporučeno sa transportnim respiratorima. Samo za taj projekat EU je donirala 8,7 miliona evra”, stoji u saopštenju.

Prošlog meseca EU je organizovala i platila evakuaciju pet srpskih državljanja koji su bili zaglavljeni u kineskom gradu Vuhanu, odakle se korona virus proširio, i drugim najugroženijim oblastima Azije.

XS
SM
MD
LG