Dostupni linkovi

Letom EU u Beograd stigla medicinska oprema iz Kine


U Beograd je večeras (26. mart) sleteo prvi od nekoliko aviona koje finansira Evropska unija, a kojima su iz Kine u Srbiju dopremljena medicinska sredstava koja je Srbija kupila od Kine ili dobila kao donaciju Republike Kine i više kineskih preduzeća.

Među opremom koja je stigla su respiratori, testovi na korona virus, kompleti infracrvene opreme za merenje temperature, zaštitna odela, rukavice, maske…

Avion su na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekali predsednica Vlade Srbije Srbije Ana Brnabić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

"Finansiranjem leta kojim je oprema iz grada Tianđin stigla u Beograd, EU je donirala oko 450.000 evra", rekla je Brnabić. Organizaciju dopremanja pomoći je, kako je rekla, pomogla Razvojna agencija Ujedinjenih Nacija (UNDP).

"Večeras šaljemo poruku solidarnosti", rekla je Brnabić dodavši da svet postaje jedno u teškim vremenima.

"Svet, a svakako Evropa prolazi kroz najveće izazove od Drugog svetskog rata i kroz najteža vremena", rekla je Branbić.

"Ovo zajedništvo će nam pomoći da sačuvamo živote naših građana", rekla je Brnabić preciziravši da je Srbiji potrebno oko deset letova da iz Kine dopremi sve što je kupila i dobila u donacijama. EU će, kako je rekla, platiti barem četiri leta.

"Solidarnost je snaga", rekla je ambasadorska Kine Čen Bo.

"Današnji događaj je zaista dobar pokazatelj solidarnosti čovečanstva. Srbija, Kina, EU i UN zajedno radimo, činimo sve što možemo, borimo se zajedno protiv virusa", rekla je Čen Bo.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, izjavio je da je EU pokrenula mehanizam za pružanje pomoći Srbiji odmah po izbijanju krize i da su letovi koje finansiraju deo toga. On je podsetio EU je Srbiji odobrila pomoć od 93 miliona evra, od čega je 15 miliona namenjeno za hitne potrebe – kao što je finansiranje letova kojim je pomoć iz Kine stigla u Srbiju, a 78 miliona evra za ekonomski oporavak, podsetio je Fabrici.

Avion sa lekarima i pomoći iz Kine sleteo u Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

XS
SM
MD
LG