Dostupni linkovi

Proglašena pandemija korona virusa u svetu


Medicinski radnik pregleda čoveka u Italiji
Medicinski radnik pregleda čoveka u Italiji

Svetska zdravstvena organizacija zvanično je danas proglasila pandemiju koronavirusa.

"Procenili smo da korona virus može biti označen kao pandemija", saopštio je u Ženevi šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je rekao da je SZO "duboko zabrinuta alarmantnim nivoima širenja i jačinom" epidemije.

"Pandemija nije reč koju koristimo olako ili bezbrižno. Ova reč, ukoliko se zloupotrebi može izazvati nerazuman strah ili neopravdano prihvatanje da je borba gotova, što vodi do nepotrebne patnje i smrti", poručio je Gebrejesus na konferenciji za novinare.

Upozorio je i na "alarmantni nivo nedelovanja".

"Opisivanje situacije kao pandemijske ne menja procenu Svetske zdravstvene organizacije o pretnji koju korona virus predstavlja, niti menja ono što radimo i ono što bi države trebalo da rade", rekao je Gebrejesus i dodao da je do sada 57 zemalja prijavilo manje od deset slučajeva dok 81 zemlja nema zaraženih korona virusom.

On je ponovo pozvao države da poduzmu agresivne radnje u pokušaju suzbijanja širenja korona virus ai podsetio da, za sada, ima više od 118.000 zaraženih u 114 zemalja, a da je premunulo 4.291 osoba.

"Sve zemlje i dalje mogu da promene tok ove pandemije ako otkriju, testiraju, leče, izoluju i traže odakle potiče i mobilišu svoj narod u odgovoru", naveo je šef SZO.

Gradovi sveta u vreme pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Proglašenjem pandemije, SZO želi da protrese neaktivne zemlje da počnu da primenjuju sve moguće mere za ograničenje širenja virsa, prenosi AP.

Prema rečima šefa SZO u narednim danima i nedeljama očekuje se porast broja zaraženih, broja umrlih, ka oi broja zemalja koje su pogođene virusom.

Italija i Iran najugroženije

SZO navodi da su Iran i Italija u prvim redovima bitke protiv virusa koji je počeo u Kini.

"Oni pate, ali vam garantujem da će druge zemlje uskoro biti u istoj situaciji", rekao je doktor Majk Rajan, šef SZO za vanredne situacije.

Italija razmatra uvođenje još više restrikcija za svakodnevni život i najavila je više milijardi evra finansijske pomoći da ublaži ekonomski šok od korona virusa. Do sada je u toj temlji zaraženo više od deset hiljada ljudi, a umrlo je više od šest stotina.

U Iranu, daleko najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku, viši potpredsednik i dva ministra su zaražena virusom. Iran je prijavio skok broja umrlih za 62, što je dovelo ukupan broj umrlih na 354.

XS
SM
MD
LG