Dostupni linkovi

Fabrici: Brisel traži način da pomogne Srbiji


Šef misije EU u Srbiji Sem Fabrici
Šef misije EU u Srbiji Sem Fabrici

Evropska unija (EU) je već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne zemljama na Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji, u suzbijanju epidemije korona virusa, izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) šef misije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Fabrici je rekao da Brisel traži način da pomogne Srbiji u borbi protiv korona virusa i istakao da nije tačno da joj je onemogućeno da kupuje opremu u Uniji.

Komentarišući izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o uvođenju zabrane izvoza medicinske opreme iz Evropske unije, Fabrici je za Radio televiziju Srbije (RTS) pojasnio da nije reč o zabrani već o državnoj kontroli izvoza.

"Oprema se može prodavati izvan Unije, samo je potrebno odobrenje zemlje u kojoj se tražena roba proizvodi, a to je učinjeno zato što su neke zemlje izvan Unije, od kojih je Evropa kupovala medicinsku opremu uvele zabranu izvoza, pa da ne bi bilo nestašica u Evropi, morali smo da uvedemo kontrolu odliva te robe", rekao je Fabrici.

On je istakao da je Srbija korona virus dočekala spremnija nego mnoge zemlje baš zahvajući pomoći Unije.

Donacijama je obnovljeno 20 kliničkih centara, Institut za virusologiju Torlak, kupljena je oprema Infektivnoj klinici, a u 122 vozila Hitne pomoći od 250 koliko je Srbiji donirala Unija, postoje danas tako dragoceni respiratori, rekao je Fabrici.

On je najavio da će EU i ekonomski pomoći Srbiji.

"U stalnom smo kontaktu sa Vladom Srbije da vidimo kako možemo brzo, efikasno i na najbolji način da usmerimo 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova u mere za podršku srpskoj privredi i čim dobijemo neki pregled od srpskih vlasti, delovaćemo", rekao je Fabrici.

On je ocenio da će najveća pomoć biti potrebna malim i srednjim preduzećima, koja sada imaju problema da rade i da je ; EU otvorena za sve predloge srpske vlade o načinu pomoći.

Fabrici je podsetio da je Evropski savet u sredu doeno odluku o merama za suzbijanje epidemije, o mobilisanju svih snaga za proizvodnju i nabavku važnih stvari kao što su maske, respiratori i medicinska oprema, kako bi sve to stiglo gde je najpotrebnije.

XS
SM
MD
LG