Dostupni linkovi

Ispituju se navodi o vezama 'kavačkog klana' u policiji Crne Gore


Dovođenje jednog od pripadnika "kavačkog klana" u prostorije Specijalnog tužioca Crne Gore u vrijeme hapšenja 21. aprila 2021. Protiv četrnaest pripadnika ove kriminalne grupe tada je policija podijnela krivične prijave. Procesi traju.
Dovođenje jednog od pripadnika "kavačkog klana" u prostorije Specijalnog tužioca Crne Gore u vrijeme hapšenja 21. aprila 2021. Protiv četrnaest pripadnika ove kriminalne grupe tada je policija podijnela krivične prijave. Procesi traju.

Uprava policije Crne Gore saopštila je kasno 3. maja, da će preduzeti policijsko – tužilačke aktivnosti povodom teksta portala Libertas pres, koji je, par sati ranije, objavio navode iz dokumenta Europola u kojem se, navodi da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi takozvanog kavačkog kriminalnog klana.

Naveli su i da je rukovodstvo Uprave policije "pouzdan partner u međunarodnoj policijskoj saradnji".

"Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije", zaključak je dokumenta Europola u koji je Libertas imao uvid.

Koje podatke je dostavio Europol?

Kako navode, dokument, sa transkriptima komunikacija njih dvojice sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su od Europola u julu prošle godine.

Nije poznato da su tužilaštvo i policija reagovali tim povodom.

"Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju. Takođe, Lazović i Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vrijeme, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović posjeduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina", citira dokument Europola, Libertas.

U izvještaju se navode više imena crnogorskih policijskih službenika koji su navodno davali podatke Lazoviću i Miloviću (koje su oni dalje prosleđivali), ali i dodaje da se za njih "ne može potvrditi da su umiješani u bilo kakve kriminalne aktivnosti".

U dokumentu se navodi da je Petar Lazović, na SKY aplikaciji, imao šifru "Junior" i "Komandos" te da je preko nje razmijenio 14.065 poruka.

Ljubo Milović, prema istom izvoru, koristio je nadimak "Zli poručnik" i "Oficir" razmijenivši, preko nekoliko kriptovanih telefona, skoro 100 hiljada poruka.

Radoje Zvicer je imao nadimak "Born", proizlazi iz objavljenog izvještaja.

Europol, kako prenosi Libertas, navodi i da je, navodno, "Petar Lazović bio u svakodnevnom kontaktu sa Zvicerom i obavještavao ga o svemu što je dogovoreno u policiji, na sastancima sa tužiocem, o planiranom akcionom danu."

Obavještajni podaci navodno ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića.

Europol sugeriše potrebu i da se istraži uloga policajca Enisa Bakovića, potom Tamare, supruge Radoja Zvicera, i policajaca koji su na SKY koristili imena Tigar, Aco, Slobodan i Ranko.

Ko su osobe koje se pominju?

Otac Petra Lazovića, Zoran bio je, do 1. marta 2021. godine kada je smijenjen, šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije.

Petar je zaposlen u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Enis Baković je bio pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije i smijenjen je istog dana kada i Lazović.

Radoje Zvicer, navodni je osnivač i jedan od vođa kavačkog klana, za koji se vezuju trgovina narkoticima, ubistva i druga krivična djela.On je u bjekstvu a potjernice za njim raspisale su i Crna Gora i Srbija.

Veljko Belivuk i Marko Miljković, navodni šefovi beogradskog ogranka kavačkog klana, uhapšeni su u februaru 2021. godine zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koju srpsko tužilaštvo tereti za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. U međuvremenu su optuženi za još dva ubistva.

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, posmatra oružje koje je pronađene u kući koju je Belivukov klan koristio u beogradskom naselju Ritopek. Beograd, 24. april 2021, dva mjeseca nakon što je Belivuk uhapšen.
Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, posmatra oružje koje je pronađene u kući koju je Belivukov klan koristio u beogradskom naselju Ritopek. Beograd, 24. april 2021, dva mjeseca nakon što je Belivuk uhapšen.

Tužilaštvo Srbije sumnjiči njih dvojicu i njihovu kriminalnu organizaciju da su žrtve prevarom namamljivali, mučili i ubili u beogradskom naselju Ritopek.

Ranije sumnje u Lazovića

Zoran Lazović, bivši visoki funkcioner crogorske policije, dovođen je u vezu sa odlukom da se dvojici kriminalaca iz Srbije, Veljku Belivuku i Marku Miljkoviće skine zabrana ulaska u Crnu Goru krajem 2020. godine.

Belivuk i Miljković su boravili u Crnoj Gori deset dana tokom januara 2021. godine, kada su uhapšeni i izručeni Srbiji.

"Vrlo je jasno ko je naredio skidanje zabrane. Došli smo do dva imena – to su Enes Baković i Zoran Lazović. Neka Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrđuje ko je od njih dvojice to uradio", rekao je 15. oktobra prošle godine Dritan Abazović, tadašnji vicepremijer i koordinator službi bezbjednosti, reagujući na nalaz SDT.

Naime, dan ranije je Specijalno tužilaštvo saopštilo da protiv dvojice policijskih funkcionera, koji su pethodno privedeni, nema dokaza da su počinili bilo kakvo krivično djelo koje se odnosi na ukidanje zabrane Belivuku i Miljkoviću da uđu u Crnu Goru.

Abazović je prije pet dana izabran za premijera Crne Gore.

Tri godine ranije, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je, povodom izbora Zorana Lazovića za pomoćnika direktora Uprave policije, ocijenila da je to dobra vijest, ali za kriminalne strukture u Crnoj Gori.

MANS je 2000. godine objavio snimak na kome gost Zoran Lazović na svadbi kontroverznog rožajskog biznismena Safeta Kalića. Agencija za nacionalnu bezbijednost Crne Gore je odbila zahtjev MANS-a za pristup dokumentima koji bi pokazali da li je, u to vrijeme, visoki funkcioner Agencije, Zoran Lazović prisustvovao svadbi po službenoj dužnosti ili u privatnoj režiji.

Kavački klan

Kavački klan je jedan od dva kotorska klana koja su u sukobu od od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina. To je podijelilo do tada jedinstveni kotorski mafijaški klan na "škaljarski" i “kavački”.

U proteklih sedam godina u međusobnim obračunima je poginulo, prema procjenama policije, preko 50 osoba.

Kavači i Škaljari se nalaze u okolini Kotora, srednjovjekovnog grada u Bokokotorskom zalivu, na crnogorskoj obali, po kojima su dva suprotstavljena klana dobila nazive.

Više o ubistvima s mafijaškim potpisom čitajte u "Crnoj knjizi", zajedničkom projektu KRIK-a i Radija Slobodna Evropa (RSE).

"Crna knjiga" je baza ubistava izvedenih od 2012. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore koja imaju odlike mafijaških likvidacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG