Dostupni linkovi

Crna Gora dobila novu manjinsku Vladu premijera Dritana Abazovića


Izabrana nova vlada Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Izabrana nova vlada Crne Gore

Na sjednici Skupštine Crne Gore, 28. aprila u Cetinju, izglasana je manjinska Vlada premijera Dritana Abazovića čime je okončan tromjesečni tehnički mandat Vlade premijera Zdravka Krivokapića, kojoj je 4. februara izglasano nepovjerenje.

Nova parlamentarna većina, koja je izglasala Vladu, prethodno je izabrala Danijelu Đurović za predsjednicu Skupštine, čime je nakon skoro tri mjeseca deblokiran i rad parlamenta.

Za izbor Vlade glasalo je 45 poslanika od ukupno 81 koliko ima crnogorski parlament. Tri predstavnika opozicionih Socijaldemokrata bila su protiv.

Abazovićev kabinet podržalo je 16 poslanika partija koje konstituišu Vladu: Građanskog pokreta URA, prosrpske Socijalističke narodne partije (SNP), Socijaldemokratske partije (SDP) i nacionalnih stranaka Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, i 29 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koja nema predstavnike u Vladi.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borrell) čestitao je premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću izbor nove 43. Vlade Crne Gore.

"Čestitamo premijeru Abazoviću na novoj Vladi Crne Gore. Radujemo se našem zajedničkom radu kako bi Crna Gora ostvarila opiljiv napredak na putu ka EU. kazao je Borelj. Crna Gora je partner od povjerenja, u potpunosti usklađen sa vanjskom politikom EU", saopštio je Borelj na Tviteru.

Izbor Dritana Abazovića na čelu crnogorske vlade pozdravio je i evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi (Varhelji).

Istakavši kako se raduje budućoj saradnji sa novom vladom Crne Gore, Varhelyi je poručio da očekuje od nje da sprovede reforme pristupnom procesu, fokusirajući se na vladavinu prava, ekonomiju i zelenu agendu, posebno sa ekonomskim i investicionim planom Evropske komisije.

Cilj nove Vlade je da odblokira proces evropskih integracija Crne Gore i izbor čelnih funkcija u pravosuđu, naglasio je premijer Abazović.

Sjednici nijesu prisustvovali poslanici prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta i Demokrata, koji se oštro protivi manjinskoj Vladi, koju podržava DPS.

Te partije su, zajedno sa Abazovićevim pokretom URA i SNP-om, činile vlast od avgustovskih izbora 2020. godine, kada su nakon tri decenije, preselile DPS u opoziciju. Godinu i po kasnije, usljed političkih razmimoilaženja, ta parlamentarna većina se raspala a njena najmanja članica, Abazovićeva URA, ušla je u proces formiranja manjinske vlade uz podršku Đukanovićevog DPS.

Zbog toga Demokratski front i Demokrate optužuju Abazovića da je izdao izbornu volju građana i traže nove izbore.

Ozbiljne rezerve na sastav Vlade imaju i opozicione Socijaldemokrate čiji je lider Damir Šehović ocijenio da se "ovakvoj Vladi više raduje jedna susjedna država", nego građani Crne Gore.

Kako je rekao najmanje šest ministara biće pod kontrolom srpskog predsjednika Aleksandra Vučića , aludirajući na prosrpsku SNP.

“Ne prihvatimo kapitulaciju pred ucjenama SNP-a i tezom da usred Crne Gore Crnogorci budu ikebana u njenoj Vladi”, istakao je Šehović.

Objašnjavajući zašto je Đukanovićeva DPS podržala vladu Jevto Eraković je rekao da je ta partija stavila stranačke interese po strani zarad državnih interesa:

"Naša je nezavisnost bila dovedena u opasnost. Zemlja je uveliko uvedena u zonu u kojoj se Ukrajina nalazila prije ruske invazije", rekao je Eraković i dodao da je zahvaljajući prethodnoj vladi državna kasa prazna, a investitori protjerani iz zemlje.

Premijer Vlade Crne Gore Dritan Abazović nakon polaganja zakletve, 28. aprila 2022.
Premijer Vlade Crne Gore Dritan Abazović nakon polaganja zakletve, 28. aprila 2022.

Prioriteti Abazovićeve Vlade

Predstavljajući program vlade, Abazović je rekao da će ona počivati na vladavini prava i ekonomskom razvoju, dok su borba protiv korupcije, održive investicije, integracija u Evropsku uniju (EU), zaštita životne sredine, ključni pravci djelovanja.

On je kazao i da je smjenom Đukanovićevog DPS sa vlasti na avgustovskim izborima 2020. Crna Gora ušla u novu etapu razvoja konstatujući da nova vlast, izvršna i zakonodavna, nijesu uspjele da ispune očekivane ciljeve.

"Prošla Vlada i Skupština nijesu uspjele da nađu zajednički jezik i to je jedan od razloga zbog kojih su već duže bile u stagnaciji neophodne političke i društvene reforme. Rješavanje otvorenih pitanja zbog kojih je blokiran evropski put Crne Gore i ostali reformski procesi biće u fokusu rada nove Vlade", poručio je.

Spoljopolitički prioriteti Vlade

Abazović je rekao da su spoljnopolitički prioriteti Crne Gore definisani Ustavom i naglasio da je potrebno unapređenje dobrosusjedskih odnosa i očuvanje kredibiliteta Crne Gore u NATO-u:

"Agresija Rusije na Ukrajinu, koju je prethodna Vlada već osudila i obavezala se na poštovanje EU sankcija Rusiji, izazvala je burna geopolitička kretanja. Uprkos tim izazovima i generisanju novih kriza, otvorene su nove perspektive za Crnu Goru. Zato sada moramo ubrzati ispunjavanje preostalih uslova za ulazak u EU."

Među prioritetima njegove Vlade su i reforma službe bezbjednosti i izborna reforma. Rekao je da će Vlada raditi na zaštiti standarda i u tom kontekstu povećanja penzija i socijalnih davanja. Za borbu protiv korupcije ključni instrumenat je i usvajanje Zakona o preispitivanju porijekla imovine koji će, kako je rekao Abazović, po hitnoj proceduri dostaviti Skupštini.

Sporna pitanja

Tri teme oko kojih su najduže pregovarale partije koje čine Vladu su sprovođenje popisa stanovništva, potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i regionalna inicijativa Otvoreni Balkan.

U ekspozeu Abazović s kratko osvrnuo na ove teme.

Rekao je da se u skladu sa evropskim standardima planira zakon o popisu stanovništva. To pitanje u Crnoj Gori izaziva tenzije jer za dio političke javnosti on nije statističko, već pitanje nacionalnog i vjerskog prebrojavanja.

Programom nove vlade među prioritetima je i regulisanje ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Temeljnim ugovorom bi država Crna Gora trebala da precizira imovinsko-pravne odnose sa SPC.

Iako nije konkretno pominjao Otvoreni Balkan Abazović je naveo da će se Vlada baviti sagledavanjem regionalnih inicijativa u kontekstu ključnog cilja - bržeg učlanjenja Crne Gore u EU. Protiv Inicijative Otvoreni Balkan su procrnogorske stranke, koje je smatraju dijelom projekta "srpskog sveta" aktuelne vlasti u Srbiji.

Struktura i sastav Vlade

Vlada izabrana 28. aprila ima četiri potpredsjednika, 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja iz partija koje konstituišu novu Vladu.

Abazovićeva URA u novoj Vladi ima jedno potpredsjedničko mjesto i pet ministarstava, uključujući resore unutrašnjih poslova, evropskih poslova, ekonomije…

Prosrpska Socijalistička narodna partija je osim potpredsjedničkog mjesta, koje će pokrivati Vladimir Joković lider partije, dobila je šest ministarstava: pravde, finansija, prosvjete, zdravlja i sporta i poljoprivrede.

Lider Socijademokratske partije (SDP) Raško Konjević je potpredsjednik Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane a ministar vanjskih poslova, je Ranko Krivokapić, nekadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore.

Lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija a njegova partija je dobila i ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Predstavnici Albanaca imaju dva ministarska mjesta. Fatmir Đeka, lider Demokratske partije je ministar ljudskih i manjinskih prava, dok je Maraš Dukaj iz Albanske alternative ministar javne uprave.

Vanparlamentarna Hrvatska građanska inicijativa dobila je mjesto ministra bez portfelja. Nestranačke ličnosti u Avbazovićevom kabinetu su Biljana Šćepanović ministarka nauke i Maša Vlaović ministarka kulture i medija.

XS
SM
MD
LG