Brisel zumira klanove u Crnoj Gori

Srđan Janković

Evropska komisija u Izvještaju iz oktobra 2021. godine konstatovala je određeni napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i otkrivanju krivičnih djela u saradnji sa međunarodnim policijskim organizacijama.

Međunarodni šverc droge i ubistva povezana sa klanovima i dalje su tipična obilježja crnogorske kriminalne scene, saopštila je Komisija dodajući da su kapaciteti za istraživanje organizovanog kriminala nastavili da rastu kao i broj istraženih i procesuiranih predmeta.

Iako Crna Gora ima 625.000 stanovnika, slučajevi koje je Komisija navela samo u poslednjem izvještajnom periodu pokazuju razgranatost mreže organizovanog kriminala.

Kokain sa broda Aressa
Kokain sa broda Aressa

Zaplijenjeno osam tona kokaina

Osam tona kokaina povezanog sa crnogorskim kriminalnim grupama je zaplijenjeno u inostranstvu, u saradnji sa stranim policijskim službama.

U vodama Venecuele na brodu "Aressa" zaplijenjeno je 5,7 tona kokaina 26. februara 2020. godine, a uhapšeno više crnogorskih državljana. Tome je prethodila višemjesečna međunarodna akcija koju je crnogorska policija inicirala zajedno s kolegama iz Velike Britanije, Srbije, Holandije i partnerskim službama drugih zemalja.

Na Kanarskim ostrvima je u policijskoj akciji zaplijenjeno 400 kilograma kokaina i 500.000 eura koji su pripadali mafijaškom klanu Škaljari, objavila je policija Kanarskih ostrva.

400 kg kokaina zaplijenjenog na Kanarskim ostrvima
400 kg kokaina zaplijenjenog na Kanarskim ostrvima

Crnogorska policija je u maju 2020. godine presjekla, u saradnji sa partnerskim službama Velike Britanije, Portugalije, Španije, Holandije, Njemačke i američke policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge (DEA) još jednu rutu krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

Na brodu "Budva" u Njemačkoj 2. maja, zaplijenjeno je oko pola tone kokaina. Od 23 člana posade, svi državljani Crne Gore, jedan je uhapšen.

Brod Budva na kojem je zaplijenjeno 500 kg kokaina
Brod Budva na kojem je zaplijenjeno 500 kg kokaina

U avgustu 2021. godine policija je u blizini Podgorice zaplijenila tonu i 400 kilograma kokaina, u pošiljci sa bananama što je najveća zaplena u istoriji Crne Gore. Dvije osobe su u pritvoru. Akciju su sprovele Uprave policije i Carina u sadejstvu sa međunarodnim bezbjednosnim organizacijama.

U Crnoj Gori se dogodilo 13 ubistava povezanih s bandama

alt text Ubistvo u okolini Spuža, 14.10.2020. - Iz prezentacije Specijalnog državnog tužilaštva CG

Među ubistvima je i dvostruko počinjeno u okolini Spuža nadomak Podgorice za koje Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore tereti pripadnike kriminalnih grupa iz Srbije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Ostala ubistva koja se dovode u vezu sa borbama kriminalnih klanova počinjena su u okolini Podgorice, Mojkovca, Zete, Herceg Novog.

Pet ubistava u inostranstvu

Pet ubistava koja su uključivala crnogorske kriminalne grupe se dogodilo u inostranstvu, uključujući Španiju, Njemačku, Austriju i Grčku.

 Policijska akcija hapšenja učesnika oružanog napada
Policijska akcija hapšenja učesnika oružanog napada

U junu 2020. godine u Marbelji u Španiji ubijen Miloš Peruničić. U medijima je njegovo ime povezivano sa kriminalnim klanom iz Bara.

U Atini su ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović u januaru 2020. godine, koji su povezivani sa Škaljarskim klanom. Prethodno je za njima raspisana potjerinica u Crnoj Gori zbog navodnog pokušaja ubistva iz 2016. godine.

U julu iste godine na Krfu u iznajmljenoj vili pronađena su tijela Alana Kožara i Damira Hadžića. Radoje Zvicer, jedan od navodnih vođa Kavačkog klana, bio je na meti četvorice egzekutora u Kijevu u Ukrajini. Zvicer je preživio napad, a sva četvorica napadača su uhapšeni.

Policijska akcija hapšenja učesnika oružanog napada
Policijska akcija hapšenja učesnika oružanog napada

„U aprilu 2021. policija je uhapsila u Kotoru navodnog vođu jedne od glavnih crnogorskih kriminalnih grupa, takozvanog Kavačkog klana, u velikoj policijskoj operaciji sprovedenoj u saradnji s jednom državom članicom EU i uz podršku Europola“.

Radi se o hapšenju Slobodana Kašćelana navodnog vođe Kavačkog klana, protiv kojeg je, zajedno sa još 13 osoba, podnijeta krivična prijava za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo i pokušaj ubistva. Većina njih su u bjekstvu.

Spriječeno pet ubistava

Pet hapšenja i sprječavanje najmanje pet ubistava u prva tri mjeseca 2021.

Specijalno tužilaštvo je objavilo u januaru 2021. godine da je spriječeno više likvidacija u Tivtu, Budvi, Podgorici i Baru. Kako su naveli, jedna osoba je trebalo da bude ubijena u Podgorici aktiviranjem eksploziva. Spriječeno je ubistvo pripadnika srpske kriminalne grupe Veljko Belivuk i Marko Miljković. Likvidacija je, prema navodima Specijalnog tužiilaštva trebalo da bude obavljena na Aerodromu Tivat. Više osoba je uhapšeno u ovim slučajevima.

Eksplozivna naprava pripremana za planrane likvidacije, spriječeno ubistvo Belivuka
Eksplozivna naprava pripremana za planrane likvidacije, spriječeno ubistvo Belivuka

U avgustu 2021. je policija uhapsila pet navodnih pripadnika Škaljarskog klana nakon istrage (koju je takođe podržao Europol) o planiranim atentatima i napadima koji su targetirali članove tužilaštva i policije.

Uhapšeni članovi kriminalnog klana koji su osumnjičeni za planiranje likvidacija glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, te policijskih rukovodioca i službenika Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića.

Zaplijenjeno oružje kriminalne grupe
Zaplijenjeno oružje kriminalne grupe

Deset crnogorskih kriminalnih grupa, 42 člana, uhapšeno je u inostranstvu 2020. U aprilu 2021. godine su dva visoka člana jedne od glavnih crnogorskih kriminalnih grupa uhapšeni u Portugalu i izručeni Crnoj Gori.

Radi se o izručenju Igora i Vladimira Božovića koji važe za navodne pripadnike Kavačkog klana. Za njima su crnogorske vlasti raspisale potjernicu 2017. godine, zbog istrage u vezi više krivičnih djela.

Međunarodna saradnja se pokazala i u slučaju izručenja Jovana Vukotića koji važi za jednog od vođa Škaljarskog klana. Njega je Srbija izručila Crnoj Gori, uz jake mjere obezbjeđenja, u februaru 2020. godine.

Zaplijena marihuane

Vlasti su tokom 2020. godine zaplijenile 3,1 tonu uglavnom marihuane.

U dva slučaja, crnogorska policija je u saradnji sa albanskom policijom otkrila kriminalne grupe koje švercuju marihuanu iz Albanije, što je dovelo do hapšenja 27 osoba i zaplijene 2,7 tona marihuane na teritoriji Crne Gore.

U novembru 2020. godine je zaplijenjeno dvije tone marihuane na carinskom terminal u kamionu koji je ušao iz Albanije na graničnom prelazu Božaj, tridesetak kilometara od Podgorice

U januaru ove godine je zaplijenjeno 500 kilograma marihuane.

Zaplijena 500 kg marihuane
Zaplijena 500 kg marihuane

Kriminalne aktivnosti međunarodnih razmjera krijumčarenja narkotika u kojima su učestvovali crnogorski državljani zabilježene su i prethodnih godina.

Jedna od najvećih zaplijena, 20 tona kokaina, dogodila se 2019. godine u Filadelfiji u Sjedinjenim Američkim Državama. Osuđena su četvorica crnogorskih pomoraca zbog učešća u krijumčarenju kokaina čija je vrijednost na tržištu preko milijardu eura.

Nestanak nekoliko stotina kilograma kokaina 2014. godine u Valensiji, doveo je do podjele kotorskog mafijaškog klan na dva, “škaljarski” i “kavački” u čijem je obračunima prema procjenama policije, tokom prethodnih šest godina poginulo 50 osoba.

Kavač i Škaljari su naselja u okolini Kotora, srednjovjekovnog grada u Bokokotorskom zalivu, na crnogorskoj obali, po kojima su dva suprotstavljena klana dobila nazive.