Dostupni linkovi

Abazović: Belivuk protivzakonito pušten u Crnu Goru


Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović (u sredini) koji je i koordinator bezbjednosnih službi, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović (desno) i državni sekretari Rade Milošević na konferenciji za medije 15. oktobra u Podgorici.
Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović (u sredini) koji je i koordinator bezbjednosnih službi, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović (desno) i državni sekretari Rade Milošević na konferenciji za medije 15. oktobra u Podgorici.

Čelnici sektora bezbjednosti u Crnoj Gori su ustvrdili da je odluka da se pripadnicma kriminalnog klana iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću ukine zabrana ulaska u Crnu Goru bila protivzakonita.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ujedno koordinator bezbjednosnih službi, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i državni sekretari Rade Milošević i Zoran Miljanić su na vanrednoj konferenciji za medije saopštili da je bivši član menadžmenta Uprave policije Enis Baković skinuo zabranu ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljoviću i da je to učinjeno usmenim putem i protivzakonito

„Vrlo je jasno ko je naredio skidanje zabrane, došli smo do dva imena to su Enes Baković i Zoran Lazović. Neka Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrđuje ko je od njih dvojice to uradio“, rekao je Abazović konstatujući da sa aktuelnom tužilačkom organizacijom ne mogu riješiti najteže slučajeve u Crnoj Gori.

Abazović je rekao da se postavlja logično pitanje:

“Ako mi tražimo Svetozara Marovića na sve moguće načine, da ga isporuče Crnoj Gori, i to se ne dešava, ljudi sa takvim kriminalnim bekgraundom, na jedan poziv, bivši menadžment Uprave policije Crne Gore odobrava da ulaze bez ikakvih opterećenja”.

Vanredna konferencija čelnika sektora bezbjednosti je organzovana nakon što je Specijalno tužilaštvo, 14. oktobra, saopštilo da protiv dvojece policijskih funkcionera, koji su pethodno privedeni, nema dokaza da su počinili bilo kakvo krivično djelo koje se odnosi na ukidanje zabrane Belivuku i Miljkoviću da uđu u Crnu Goru.

Zabrana ulaska u Crnu Goru je skinuta krajem 2020. godine, a Belivuk i Miljković su boravili u Crnoj Gori deset dana tokom januara 2021. godine, kada su uhapšeni i izručeni Srbiji.

Kako je ranije objasnio Specijalni tužilac Milivoje Katnić, ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću traženo je iz bezbjednosnog sektora u Srbiji, kako bi pripadnici kriminalne grupe bili praćeni i policijski opservirani u Crnoj Gori.

Državni sekretar Rade Milošević je saopštio da je bio u kontaktu sa direktorom policije Srbije Vladimirom Rebićem, koji mu je rekao da nije upoznat sa zahtjevom da se Belivuku ukine zabrana za ulazak u Crnu Goru, ali i da je u Srbiji pokrenuta istraga da se utvrdi koji je službenik uputio takav zahtjev crnogorskim bezbjednosnim institucijama.

Generalni sekretar MUP-a Rade Milošević je saopštio da je način na koji je ukinuta zabrana ulaska u zemlju protivzakonit:

„Zakon o strancima propisuje proceduru ukidanja zabrane. To ne može uraditi pojedinac, niti kolegijum Uprave policije, a pogotovo ne na poziv bilo koje druge države. Zabrana se može ukinuti samo nakon pokretanja upravnog postupka“.

Čelnici sektora bezbjednost su problematizovali i činjenicu da je istragu o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru preuzelo Specijalno tužilaštvo od Osnovnog tužilaštva u Podgorici, tvrdeći da je bilo pritisaka na Osnovnog tužioca koji je pokrenuo istragu. U tom kontekstu Zoran Miljanić je pozvao parlamentarnu većinu da hitno u Skupštini izaberu novi Tužlački savjet kako bi došlo do reizbora tužilaca.

XS
SM
MD
LG