Dostupni linkovi

Dio 'kavačkog' klana u pritvoru, za drugim se traga


Policija ispred zgrade Specijalnog tužilaštva, 21. aprila 2021.
Policija ispred zgrade Specijalnog tužilaštva, 21. aprila 2021.

Protiv četrnaestočlane grupe crnogorskih državljana, policija je podnijela krivičnu prijavu za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo i pokušaj ubistva. Dio pripadnika grupe koja je u javnosti i bezbjednosnom sektoru nazvana „kavački“ klan je uhapšen, a za dijelom se traga.

Slobodanu Kašćelanu koji slovi za navodnog vođu „kavačkog“ klana, Vladimiru Vučkoviću, Milošu Radonjiću i Krstu Marošu, je nakon saslušanja 21. aprila u Specijalnom tužilaštvu, određen pritvor od 72 sata. Za ostalim članovima kriminalne grupe je raspisana nacionalna potjernica.

„Crnogorska policija je postigla istorijski rezultat. Ovo je najjači rezultat koji smo zadali mafiji u protekloj deceniji“, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore i koordinator za bezbjednosni sektor Dritan Abazović.

Kavači i Škaljari se nalaze u okolini Kotora, srednjovjekovnog grada u Bokokotorskom zalivu, na crnogorskoj obali, po kojima su dva suprotstavljena klana dobila nazive.

Sukobi klanova traju od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina što je tadašnji jedinstveni kotorski mafijaški klan podijelilo na dva, “škaljarski” i “kavački”, u čijim obračunima je poginulo, po procjenama policije, oko 50 osoba. Ubistva su počinjena u Crnoj Gori, zemljama regiona ali i u više gradova Evrope.

Kašćelan, navodni vođa „kavačkog“ klana je uhapšen u Češkoj u decembru 2018. godine, po potjernici Crne Gore koja ga je sumnjičila za ubistvo u pokušaju, stvaranje kriminalne organizacije i zelenaštvo. Nakon izručenja Crnoj Gori, Višem sudu u Podgorici, gdje mu se sudi, ponudio je jemstvo od pola miliona eura kako bi se branio sa slobode, što je sud prihvatio.

Oko 50 žrtava rata klanova

Pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević je na pitanje RSE da li će policijske akcije biti usmjerene i prema takozvanom „škaljarskom“ klanu navodi da je fokus policije na prikupljaju dokaza protiv pripadnika i lidera tih grupa.

„Fokus će biti stavljen na druge klanove i grupe, na njihove aktivnosti i u Crnoj Gori i van Crne Gore, sa međunarodnim partnerima. U narednom periodu biće sproveden preventivni i represivni rad prema svim kriminalnim grupama“, rekao je Knežević.

U policiji nemaju precizan podataka o broju ubijenih članova kriminalnih grupa koji su stradali u međusbnim obračunima od 2014. godine do danas, već samo procjenu da se radi o oko pedeset ubistava.

Podgorica: Privođenje Slobodana Kašćelana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Knežević je objasnio zbog čega je nezahvalno govoriti o broju ubijenih pripadnika klanova:

„Nezahvalno je utvrđivati tačan broj ubistava budući da su ove krimilane grupe u početku obračunavale na teritoriji Crne Gore ali se nakon toga taj kriminalni rat proširio i na region i područje Evrope. Mislim da u početnoj fazi zapadni partneri nisu shvatili ozbiljnost ovih kriminalnih grupa, u smislu sticanja novca i primjene nasilja”.

Dio obračuna ovih klanova, osim u regionu bio je u Grčkoj, Španiji, Ukrajini.

Početkom 2020. godine obračun crnogorskih kriminalnih klanova odnio je dva života u Atini, gdje su ubijeni Stevan Stamatović i Igor Dedović, navodni visokorangirani članovi takozvanog "škaljarskog klana". U odnosu na prethodna ubistva, koja imaju pečat mafijaških obračuna, ta likvidacija počinjena je pred članovima porodica žrtava.

“Tek kada je rat sa crnogorskih ulica preseljen u region i zapadnu Evropu, tada su zapadni partneri shvatili ozbiljnost ovih kriminalnih grupa. Kada bismo procjenjivali koliko je bilo žrtava u tim obračunima neka moja procjena je da je od tog perioda do danas bilo oko 50 žrtava obračuna kriminalnih grupa“, kaže Knežević.

Radoje Zvicer u bjekstvu

Među pripadnicima kriminalne grupe iz Kotora, za kojim je policija raspisala potjernicu, je i Radoje Zvicer koji pored Slobodana Kašćelana važi za jednog od vođa „kavačke“ kriminalne grupe.

„Policija traga za Radojem Zvicerom. Raspisana je nacionalna potjernica i biće raspisana međunarodna potjernica“, potvrdio je Dejan Knežević.

Zvicer je, zajedno sa ostalim osumnjičenima već bio na udaru Specijalnog tužilaštva 2016. godine.

Široj javnosti je Zvicerovo ime postalo poznato kada je uspio da izbjegne likvidaciju u Ukrajini u maju 2020. godine. Na njega su pucala četvorica egzekutora. Zvicer je bio ranjen, a zbog pokušaja ubistva ukrajinska policija je tokom potjere uhapsila dvojicu državljana Crne Gore Emila Tuzovića i Stefana Đukića i dvojicu državljana Srbije.

Policija je saopštila da prema pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa policija preduzima određene mjere u okviru nadležnosti.

„Praćenje kriminalaca visokog ranga, konkretno Zvicera ili drugih lica, je vrlo otežano u Crnoj Gori. Ti ljudi se boje, ne samo policije, nego se boje i za sopstvenu bezbjednost jer mogu postati žrtve suprotstavljenih klanova“, rekao je Knežević.

On je potvrdio i da je teško uspostaviti policijski nadzor nad visokopozicioniranim pripadnicima klanova:

„Nije lako pogotovo u malim mjestima, primjenjivati 24-časovni nadzor, na primjer Kotoru ili Tivtu, nad određenim licem iz bilo kojeg klana koji je visokopozicioniran. Njihovo lociranje i praćenje je vrlo otežano, a sigurno su primjenjivane mjere“.

Akcije se nastavljaju

Kada je riječ o ostalim licima iz ove grupe, saopšteno je da se oni već neko vrijeme nalaze van teritorije Crne Gore. I da se intenzivno sarađuje sa inostranim partnerima u cilju njihovog pronalaska.

Zbog tajnosti postupka, pomoćnik direktora crnogorske Uprave policije Knežević nije želio da otkriva detalje koji se odnose na ubistvo ali i za druga krivična djela za koja se sumnja da su počinili:

„Vidjeli ste da su to pripadnici određene organizovane kriminalne grupe koja je djelovala duži niz godina u Crnoj Gori. Prilikom pretresa pronađena su skupocjena blindirana vozila, municija, sredstva za komunikaciju, sredstva za osmatranje, eksplozivna naprava.“

Pronađeni su i dokumenti koji u daljem postupku mogu koristiti kao dokaz za izvršenje drugih krivičnih djela, pored ovih koja su im već stavljena na teret, saopšteno je iz policije.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je saopštio da je velikom akcijom policije protiv organizovane kriminalne grupe rukovodio novi menadžment Uprave policije koji je izabran u mandatu nove Vlade Crne Gore.

Obračuni kotorskih klanova dio su podataka iz “Crne knjige”, jedinstvene liste žrtava u obračunima koji imaju osobenosti mafijaških likvidacija, Radija Slobodna Evropa (RSE) i agencije Krik. Od toga svega 18 slučajeva je pravosudno rešeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG