Dostupni linkovi

Sukob Specijalnog tužilaštva i Vlade Crne Gore zbog 'kavačkog' klana


Konferencija za štampu Specijalnog državnog tužioca i policije u Podgorici, 29. aprila 2021.

Milivoje Katnić, glavni specijalni tužilac Crne Gore, optužio je “dio vlasti” da, kako je naveo, pravi ozbiljnu štetu miješajući se u rad pravosuđa.

To se događa, naglasio je, dok Specijalno tužilaštvo zajedno sa specijalnom policijom radi na suzbijanju organizovanog kriminala.

Katnić je iznio takav stav komentarišući, prije svega izjave potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji je oštro kritikovao poteze sudske vlasti tokom hapšenja i procesuiranja pripadnika „kavačkog“ kriminalnog klana.

„Abazović je napravio ozbiljnu štetu, kršio je zakon, a na to nema pravo, ne može da se miješa u rad druge grane vlasti. I čudi me mlaka reakcija javnosti, a posebno poslanika“, rekao je tužilac Katnić.

Podsjetimo pripadnici „kavačkog“ klana na čelu sa navodnim vođom Slobodanom Kašćelanom uhapšeni su u policijskoj akciji 23. aprila. Tu akciju su pratile izjave potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića o „istorijskom rezultatu policije i najjačem udarcu mafiji u protekloj deceniji“. Nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu i upućivanjem zahtjeva da se „kavčanima“ odredi pritvor od 30 dana, istražni sudija Miroslav Bašović je odbio zahtjev tužilaštva i uhapšene pustio da se brani sa slobode.

Na to je potpredsjednik Vlade i koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović saopštio da je „sudija Bašović pustio kriminalce, a uhapsio državu! Cilj je bio poniziti policiju, SDT, javnost, dokazati da je mafija jača od države“.

Uslijedila je žalba tužilaštva na odluku o puštanju „kavčana“ na osnovu koje je vijeće Višeg suda odlučilo da se pripadnicima osumnjičene grupe ipak odredi pritvor od 30 dana. Zatim je policija ponovo pokrenula potragu za „kavčanima“ i uhapsila trojicu, dok je ostalih desetak osumnjičenih u bjekstvu.

Je li izvršna vlast uticala na sudske odluke?

Da li je na Viši sud izvršen pritisak od strane izvršne vlasti, odnosno potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, te da je zbog toga sud promijenio odluku o pritvoru osumnjičenima?

Abazovićevu izjavu je najoštrije osudilo Udruženje sudija Crne Gore koje je konstatovalo da je „skandaloznim postupkom, potpredsjednik Vlade grubo prekršio ustavna načela o podjeli vlasti, šaljući poruku da je opravdano miješati se u rad sudstva, ukoliko odluke suda nijesu po mjeri izvršne vlasti, što je nečuveno i krajnje štetno“.

Oštre kritike zbog miješanja u rad sudskih organa iznio je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji je, uz to, saopštio da je cilj izvršne vlasti i parlamentarne većine „uništenje Specijalnog tužilaštva“ u čemu učestvuje i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

„Dio skupštinske većine želi da se osveti specijalnom tužiocu jer je procesuirao nekoliko lica koji mogu da utiču na skupštinsku većinu. Dritan Abazović je ranije pružao bezrezervnu podršku Specijalnom tužilaštvu, dok ga nisu Andrija Mandić i Milan Knežević (lideri Demokratskog fronta, dominantnog dijela vladajuće koalicije) pozvali na raport i zaprijetili mu da neće podržati ni zakone ni budžet i dali mu uputstva“, rekao je Katnić.

On je dodao da najavljenim tužilačkim zakonima želi eliminisati Specijalno tužilaštvo:

„Posao potpredsjednika Vlade nije da napada Specijalno tužilaštvo, nego da nam dâ podršku i prostor. Ako neko hoće da ukine ovo tužilaštvo, on radi u korist kriminalnih grupa. Izmjene Zakona o tužilaštvu imaju za cilj da se državno tužilaštvo stavi pod potpunu političku kontrolu. Ovoliko daleko niko nije pošao“.

Vlada Crne Gore je predala Skupštini izmjene Zakona o tužilaštvu kojim se, između ostalog mijenja struktura članova tužilačkog savjeta, što će najvjerovatnije omogućiti budućem sazivu ovog tijela da smijene glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Zahtjev za smjenu Katnića u više navrata je iskazao Demokratski front jer je upravo Katnić gonio njihove funkcionere u sudskom procesu „državni udar“ i za pranje novca.

Demokratski front je uslovio Vladu Zdravka Krivokapića, da neće glasati za Zakon o budžetu sve dok se najprije ne usvoje izmjene tužilačkih zakona.

Prijetnje kavačkog klana

Nakon određivanja pritvora osumnjičenima za teška krivična djela, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo (26. aprila) da „postoje indicije da su pripadnici kavačkog kriminalnog klana spremali likvidaciju potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i zato mu je pojačano obezbjeđenje“.

I predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić je takođe saopštio da da je i on dobijao prijeteće poruke od kriminalnih klanova, ali im nije pridavao značaj.

Protiv grupe „kavački“ klan Specijalno tužilaštvo Crne Gore vodi devet predmeta kojim je procesuirano 113 lica zbog krivičnih djela ubistava, teških ubistava, nedozvoljeno držanje oružja, zelenašenja, davanja mita. Suzbijanje djelovanja 'kavačkog' klana i drugih grupa koje su sarađivale sa ovom grupom, traje od osnivanja Specijalnog državnog tužilaštva, pa je prva istraga protiv 'kavačkog' klana i navodnog vođe Slobodana Kašćelana sprovedena 2016. godine.

To je između ostalog saopštio Specijalni tužilac Saša Čađenović predstavljajući rezultate rada tužilaštva u borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Pripadnik MUP-a među 'kavčanima'

Tokom posljednje istrage, Specijalno tužilaštvo i specijalni policijski tim su spriječili ubistvo u Podgorici, a tom prilikom su otkrili da je i jedan službenik Ministarstva unutrašnjih poslova prosljeđivao podatke „kavačanima“ o policijskim vozilima i registarskim oznakama koje koriste službenici Uprave policije.

A prethodno je Specijalno tužilaštvo došlo do dokaza koji govore da su pripadnici „kavačkog“ klana likvidirali jednu osobu čiji je nestanak prijavljen u avgustu 2020. godine.

Policija ispred zgrade Specijalnog tužilaštva, 21. april
Policija ispred zgrade Specijalnog tužilaštva, 21. april

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je i Srbija raspisala potjernicu protiv drugog navodnog vođe „kavačkog“ klana Radoja Zvicera, Katnić je rekao je „Srbija imala kada da pokrene postupak, ali da vjerovatno nije imala dokaza“:

„Mi sa profesionalnim dijelom policije Srbije sarađujemo. I u predmetima terorizma i organizovanog kriminala sarađujemo, kao i u vezi (Veljko) Belivuka smo sinhronizovano djelovali“.

Kavački klan je jedan od dva kotorska klana koja su u sukobu od od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina što je tadašnji jedinstveni kotorski mafijaški klan podijelilo na dva, “škaljarski” i “kavački”. U proteklih šest godina u međusobnim obračunima je poginulo, prema procjenama policije, oko 50 osoba.

Ubistva su počinjena u Crnoj Gori, zemljama regiona ali i u više gradova Evrope.

Više o ubistvima s mafijaškim potpisom čitajte u Crnoj knjizi, zajedničkom projektu KRIK-a i Radija Slobodna Evropa. Crna knjiga je baza ubistava izvedenih od 2012. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore koja imaju odlike mafijaških likvidacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG