Dostupni linkovi

Vulin navodi da je vođa 'kavačkog klana' planirao ubistvo predsednika Srbije


Vulin je rekao da ubistvo planirala kriminalna organizacija na čijem je čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer
Vulin je rekao da ubistvo planirala kriminalna organizacija na čijem je čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je kriminalna organizacija na čijem je čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer, jedan od vođa "kavačkog klana", planirala ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Pripadnici MUP-a i Bezbednosno informativne agencije, zajedno sa predstavnicima Europola i partnerskih službi od kojih smo dobili informaciju, pokrenuli su opsežnu akciju utvrđivanja identiteta svih pripadnika ove zločinačke organizacije, koja za cilj ima ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića", rekao je Vulin novinarima u Palati Srbija 21. januara.

On je rekao da je 14. januara službenim putem pod oznakom "hitno" došla informacija od "pripadnika policije jedne zemlje članice Evropske unije", koji su obavestili MUP o postojanju grupe sačinjene od državljana različitih zemalja, čiji je cilj ubistvo Vučića.

Vulin je naveo da je organizator jedan od, kako je naveo, vođa "kavačkog klana", crnogorski državljanin Radoje Zvicer, za kojim je Srbija već raspisala poternicu.

On je rekao da će u okviru istrage biti utvrđeno da li je Zvicer tu grupu okupio da bi ubili Vučića po sopstvenom nahođenju ili je dobio naređenje od, kako je naveo, "svog političkog šefa". Ministar policije nije objasnio o kome govori.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je 21. januara za televiziju Prva da je obaveštenje da se sprema atentat na presednika dobijeno od Evropola, preko jedne članice Evropske unije, pod oznakom hitno, sa vremenskim okvirom da je planiran za prvu polovinu februara.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da će vojne službe bezbednosti i specijalna jedinica "Kobre" preduzeti sve mere "da spreče bilo kakvo ugrožavanje predsednika".

Srefanović je u pisanoj izjavi naveo da su informacije o planu da se izvede atentat na Vučića "veoma ozbiljne" i Srbija ih je dobila od jedne od država članica EU "koja ima osnov za posedovanje takvih saznanja".

Crna Gora je u maju 2021. raspisala međunarodnu poternicu za Radojem Zvicerom i još devet osoba, zbog sumnje da su formirali kriminalnu organizaciju i izvršili "teško ubistvo".

Zivcer je navodno jedan od vođa "kavačkog klana", a njegovo ime je javnosti postalo poznato kada je uspeo da izbegne likvidaciju u Ukrajini u maju 2020. godine.

Zvicer je bio ranjen, a zbog pokušaja ubistva ukrajinska policija je tokom potere uhapsila dvojicu državljana Crne Gore i dvojicu državljana Srbije.

"Kavački klan" je jedna od dve kriminalne grupe poreklom iz Kotora u Crnoj Gori.

Sukob "kavačkog" i "škaljarskog" klana zbog droge traje od 2014. godine, a u izveštaju Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA) se navodi da su se sve ozbiljnije kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore priklonile ili "škaljarskom" ili "kavačkom" klanu.

U proteklih šest godina u međusobnim obračunima klanova je, prema procenama crnogorske policije, poginulo oko 50 osoba. Ubistva su počinjena u Crnoj Gori, zemljama regiona, ali i u više gradova Evrope.

Zvaničnici Srbije su kao navodnog pripadnika "kavačkog klana" označili i Veljka Belivuka, vođu grupe koja je u Srbiji optužena za najteža krivična dela.

XS
SM
MD
LG