Dostupni linkovi

Majke ubijenog i nestalog u slučaju Belivuk pravdu traže u Strazburu


Majke nestalog Gorana Mihajlovića, Sanja i ubijenog Aleksandra Halabrina, Mara
Majke nestalog Gorana Mihajlovića, Sanja i ubijenog Aleksandra Halabrina, Mara

Vladimir Todorić, advokat Mare Halabrin i Sanje Mihajlović čiji su sinovi - jedan ubijen, a jedan nestao u obračunu klanova povezanih sa Veljkom Belivukom, potvrdio je je za Radio Sloodna Evropa (RSE) da će se dve majke žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog kršenja prava na život i na efektivnu istinu.

„Dvema ženama koje zastupam je, tokom procesa u Srbiji, odbijena svaka mogućnost uvida u spise predmeta i dokumenata, a takođe nije iskazana spremnost da one budu saslušane ni kao svedoci u ovom slučaju“, rekao je Todorić za RSE.

Aleksandar Halabrin iz banatskog sela Janošik nestao je 20. marta 2020. godine u Beogradu, a nepuna dva meseca kasnije njegovo telo je pronađeno, slučajno, nadomak glavnog grada.

„Sam uviđaj je urađen tako, podsetiću, da su nakon uviđaja, nekoliko nedelja kasnije, novinari i rodbina pronašli njegov pasoš i nečiji skupocen sat i novčiće, koje policija sama nije pronašla. Kad je to dostavljeno policiji, oni su rekli – 'Super hvala, sada ćemo i to da uzmemo u obzir'“, dodao je Todorić.

Istragom je utvrđeno da je Halabrin ubijen iz vatrenog oružja i sumnja se da je jedna od žrtava u ratu škaljarskog i kavačkog klana.

Advokat Todorić je rekao da će predstavka kojom će se obratiti Evropskom sudom pozivajući se na izuzetak iz postojeće sudske praske, po kojem je obraćanje sudu u Strazburu moguće i pre nego što se iscrpe svi pravni lekovi u Srbiji.

„To je pravilo iz već postojeće sudske prakse, da pravo na život, ne podrazumeva samo da nečiji život ne bude oduzet, to jest da neko bude lišen života, već podrazumeva i obavezu države da učini sve što je moguće da istraži smrt određenog lica“, dodaje Todorić.

Prema njegovim rečima, Srbija je zarobljena država, ne samo u korupciji nego i u kriminalu.

„Ne postoji način da institucije koje su same postale žrtve kriminala, zatim i obračunaju sa njim. Da je ovo normalna država, gde ne postoji slučaj da svako ima fioku za svakoga pa se ucenjuju međusobno, došlo bi do toga da tužilaštvo sasluša sve koje je potrebno, koje bi utvrdilo dokaze na vreme, koje bi omogućilo vođenje postupka na fer i normalan način“, dodao je Todorić.

Kako je objasnio advokat Todorić, sa ljudima koji sada vode u Srbiji tužilaštvo i policiju, nije moguće sprovesti normalan postupak, jer su oni sami, kako navodi, zainteresovani za izbegavanje sopstvene odgovornosti.

Majka Gorana Mihajlovića, koja o svom sinu ne zna ništa 28 meseci, rekla je ranije 26. avgusta za N1 da svake nedelje odlazi u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), gde su joj tek nedavno saopštili da je istraga počela.

Advokat dveju majki Vladimir Todorić očekuje da će Evropski sud za ljudska prava reagovati, kao što je to činio u sličnim slučajevima u Turskoj i Rusiji.

Prema njegovoj oceni, država ne želi da rasvetli ubistva i preduzme sve moguće mere da bi pokrenula efektivnu istragu.

„Halabrin i Mihajlović nisu jedini za čije sudbine se nije utvrdilo šta se desilo, govorimo o otprilike dvadesetak ljudi“, navodi Todorić za RSE.

Istraga je, kaže on, limitirana i neće utvrditi nalogodavce i ceo kontekst nastanka organizovane kriminalne grupe i predstavlja iznuđen potez u odbrani od te kriminalne „koju je ona napravila, kontrolisala, ali koja se osilila i izmakla kontroli“.

Todorić ističe da je slučaj Aleksandra Halabrina specifičan po tome što je utvrđeno da je on bio povezan sa ljudima koji su bliski režimu.

Problem je, dodaje on, što se porodicama ne da uvid u predmet tužilaštva, da se odbija saslušanje majki kao svedoka.

Pet stvari koje treba znati o 'slučaju Belivuk' u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Krivično veće Višeg suda u Beogradu utvrdilo je 2. avgusta da je optužnica protiv Veljka Belivuka i pripadnika njegove grupe, koji se terete za najteža krivična dela, propisno sastavljena.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je 30. jula podiglo optužnicu protiv Belivuka i njegove grupe, saopštilo je za Radio Slobodna Evropa da optužnica tereti Belivuka i još 29 osoba za pet krivičnih dela - teško ubistvo, zatim otmicu, silovanje, neovlašćenu proizvodnju i promet droga, kao i nedozvoljenu proizvodnju, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Istraživački novinari u Srbiji objavili su da su Belivuk i pojedini članovi njegove grupe tokom saslušanja navodno izjavili da su im predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici, među kojima je i ministar Vulin, "tražili više usluga" od kontrole tribina, do suzbijanja pojedinih antivladinih protesta.

Opozicija je u međuvremenu tražila da se ispitaju navodne veze Belivuka sa vrhom vlasti u Srbiji.

Belivuk i njegovi saradnici označeni su kao bliski "kavačkom" kriminalnom klanu.

"Škaljarski" i "kavački" klanovi poreklom su iz Crne Gore. Sukob ova dva klana zbog droge traje od 2014. godine i proširio se na ceo Balkan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 3. avgusta da je "spreman da ide na saslušanje i na poligraf" nakon što je protiv njega i ministra policije Aleksandra Vulina podneta krivična prijava zbog navoda o povezanosti sa grupom Veljka Belivuka.

Prijavu protiv Vučića i Vulina istog dana su Republičkom javnom tužilaštvu podnele njihove partijske kolege - potpredsednik Vučićeve Srpske napredne stranke Miloš Vučević i funkcioner Vulinovog Pokreta socijalista Đorđe Komlenski. Srpska napredna stranka i Pokret socijalista su deo vladajuće koalicije u Srbiji.

Vučić je rekao da će na poligraf ići "čim ga pozovu tužioci i policajci", a da je on spreman da se odazove odmah. On je ranije u medijima i najavio krivičnu prijavu protiv sebe.

XS
SM
MD
LG