Dostupni linkovi

Petriček za RSE: Češka ne preispituje odluku o priznanju Kosova


Petriček za RSE: Pogrešna odluka Evropskog saveta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:19 0:00

Češka vlada nije promenila svoj stav o pitanju nezavisnosti Kosova - kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček, osvrćući se na skorašnje izjave predsednika Češke Miloša Zemana koji je najavio da će od te države tražiti da povuče priznanje Kosova.

"Mi smo priznali Kosovo kao nezavisnu državu 2008. godine i trudimo se da razvijemo korektne i pozitivne odnose sa Kosovom. Podržavamo sve države regiona da postanu članice Evropske unije, zato što je to interes za evropsku sigurnosti i stabilnost, ali je to takođe i način kako da se reše mnogi lokalni problemi, mnoge regionalne tenzije", ističe Petriček.

On dodaje da vlada Češke podržava dijalog između Beograda i Prištine, kako bi se prevazišla prošlost i našao način kako da "žive zajedno u ujedinjenoj Evropi".

Podržavamo težnje Kosova da postane članica mnogih međunarodnih organizacija


RSE: Kada govorimo o pregovorima između vlade i predsednika u Češkoj o kosovskom pitanju, bilo je nesuglasica i unutar češke vlade. Vi se niste složili sa ministrom unutrašnjih poslova Janom Hamačekom o tome da li treba podržati Kosovo u naporima da postane članica Interpola. Šta pokreće sve ove podele?

Petriček: Podržavamo težnje Kosova da postane članica mnogih međunarodnih organizacija. Diskutovali smo sa ministrom unutrašnjih poslova i predstavili smo argumente koji idu u prilog članstvu. Verujemo da Interpol ima značajnu ulogu, posebno kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala. Kosovo je na kraju povuklo zahtev za članstvom, ali bismo voleli da sarađujemo sa kosovskim vlastima da poboljšamo situaciju, kada je reč o kriminalu i borbi protiv organizovanih kriminalnih mreža jer je to takođe i naš interes zbog bezbednosti u našem regionu.

RSE: Pomenuli ste da se od Srbije i Kosova očekuje da nastave dijalog o normalizaciji odnosa. Sjedinjene Države sada imaju dva izaslanika u ovom procesu, od Evropske unije se takođe očekuje da imenuje svog predstavnika. To je mnogo diplomatskih napora. Kako vi gledate na ovaj proces? Mogu li Kosovo i Srbija sklopiti mir?

Petriček: Verujem i nadam se da ćemo videti napredak u dijalogu u narednim mesecima. Što se tiče Evropske unije, mi sada čekamo imenovanje novih predstavnika, novog sastava Evropske komisije i visokog predstavnika. Đuzep Borelj, koji je uspešno prošao saslušanje u Evropskom parlamentu, već je izjavio da je dijalog između Srbije i Kosova na listi njegovih prioriteta i mogu samo da kažem da Češka Republika podržava ulogu Evropske unije kao posrednika, medijatora u ovom procesu.

U diskusiji sa našim partnerima sa obe strane rekli smo da od njih očekujemo da izbegnu bilo kakve korake koji bi mogli da ugroze dijalog, kao što su restriktivne mere koje su preduzele vlasti Kosova ili nedostatak volje za komuniciranjem sa druge strane.

RSE: Borelj dolazi iz Španije koja je jedna od pet zemalja članica Evropske unije koje ne priznaju Kosovo kao državu. Da li to može nešto da promeni?

Petriček: Đuzep Borelj će predstavljati Evropsku uniju, a ne Španiju, i budući da je bio vrlo otvoren, rekao je da je dijalog njegov prioritet. Ali verujem da i države članice imaju ulogu. Imamo države članice koje priznaju Kosovo, nekoliko članica koje nisu priznale Kosovo, ali nas to ne sprečava da razvijamo dobre odnose i sa Beogradom i sa Prištinom.

Borelj o Kosovu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

RSE: Nakon odluke Evropske unije da se odloži početak pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, među državama Zapadnog Balkana preovladava skepticizam prema proširenju. Kakav je stav Češke Republike prema proširenju Evropske unije?

Petriček: Moja država je podržala proces proširenja kao jednu od ključnih politika Evropske unije i pružamo podršku svim zemljama Zapadnog Balkana u njihovoj nameri da postanu članice EU. Smatram da je odluka koja je doneta u oktobru u Evropskom savetu pogrešna i za nas je sada važno da uverimo naše partnere na Balkanu da želimo da radimo sa njima, da je proces proširenja i dalje kredibilan.

Moramo da učinimo ono što je do nas na unutrašnjem planu, ali je za nas važno da i Evropska unija ispuni svoj deo dogovora i potvrdi posvećenost proširenju na zemlje Zapadnog Balkana. I Severna Makedonija i Albanija postigle su napredak u proteklim godinama i trebalo bi da ih ohrabrimo da nastave sa reformama, kako bismo ulogu EU u regionu učinili kredibilnom.

RSE: Nazvali ste tu odluku pogrešnom. Koje bi mogle biti posledice takve odluke?

Petriček: Mi smo u kontaktu sa obe države (Severnom Makedonijom i Albanijom). Verujemo da bi napredak trebalo da se nastavi, da obe zemlje treba da nastave sa reformama. Istovremeno, u toku su aktivnosti, sastanci sa našim partnerima u Evropskoj uniji, da im objasnimo da su proces i politika proširenja ono što će doneti stabilnost i bezbednost regionu koji je već sada okružen zemljama članicama Evropske unije.

RSE: Kako vidite ideju o specijalnom partnerstvu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, umesto punog članstva u Uniji?

Petriček: Za Češku Republiku mora da postoji kredibilna perspektiva ukoliko se nudi članstvo. Mi verujemo da je proces evrointegracija zasnovan na zaslugama, ali da mora da postoji jaka posvećenost sa evropske strane da omogući ulazak u Uniju čim države ispune sve uslove za članstvo.

RSE: Mnogi su pozvali Evropsku uniju da ubrza proces proširenja, da zaštiti Balkan od negativnog ruskog uticaja. Kako vidite učešće Rusije u regionu?

Petriček: Za nas je važno da EU ostane kredibilan partner za države Zapadnog Balkana. Mi smo partner koji nema ambiciju da samo održi stabilnost u regionu, već i da obezbedi ekonomski i socijalni boljitak za građane regiona. Tokom poseta, na primer Severnoj Makedoniji, diskutovali smo o zabrinutosti zbog mogućeg uticaja aktera koji ne podržavaju demokratiju, slobode i vladavinu prava u regionu.

RSE: Kako vidite talas porasta proruskih osećanja u državama kao što je Srbija, ili u Republici Srpskoj, entitetu Bosne i Hercegovine?

Petriček: Komunicirali smo sa našim partnerima u svim državama, kako bismo im garantovali da se proces proširenja ne dešava zbog nas, već upravo zbog pozitivnih promena za građane koji žive u ovim državama. Verovatno bi trebalo da aktivnije komuniciramo i sa javnim mnjenjem u regionu, takođe. Da će reforme koje tražimo stvoriti bolje poslovno okruženje, da će ojačati demokratske institucije i da će poboljšati život ljudi.

RSE: Kako vidite trenutne odnose vaše države sa Rusijom?

Petriček: Pokušavamo da imamo korektne odnose sa Rusijom. Mi smo članica Evropske unije i poštujemo naš trenutni zajednički pristup, posebno nakon aneksije Krima i konflikta u Istočnoj Ukrajini, uveli smo režim sankcija i od tada nismo promenili stav zato što nije bilo nikakvih pozitivnih promena sa ruske strane.

RSE: Za kraj, da li ćete gledati fudbalsku utakmicu između Kosova i Češke sledeće nedelje?

Petriček: Pokušaću. Moram da priznam da nisam gledao prošli meč, ali se nadam da ćemo sada biti bolji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG