Dostupni linkovi

Češka Kosovo priznala 'u potpunosti i konačno'


Zastava Kosova, Priština
Zastava Kosova, Priština

Češko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) upozorilo je u četvrtak (12. septembar) povodom najave predsednika Češke Miloša Zemana da će pokušati da vidi da li je moguće povlačenje priznanja Kosova da je Češka Republiku Kosovo priznala kao državu u potpunosti i definitivno, a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje nijedne države.

"Vlada Češke priznala je Republiku Kosovo i istovremeno dala saglasnost za uspostavljanje diplomatskih odnosa. Radilo se o priznanju de jure, tj. priznanju države koje je sa stanovišta međunarodnog prava potpuno i konačno. Češka Republika takođe u svojoj praski nikada do sada nije povukla priznanje nijedne države", saopštilo je na svom sajtu češko MSP.

U saopštenju se podseća da je Kosovo priznalo oko 100 zemalja članica Ujedinih nacija, a da je primljeno i u neke međunarodne organizacije kao što su Međunarodni monetarni fond ili Svetska banka.

"Češka Republika ima nesumnjiv interes da očuva međunarodne sporazume sa Republikom Kosovo, uključujući tu i obaveze koje proističu iz njih za obe strane", stoji u saopštenju.

MSP je istaklo da je Češka potpisala sa Kosovom da kao država naslednica stupa u bilateralne međunarodne sporazume iz perioda od 1936. do 1999. godine još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije a da su se sa kasnijim sporazumima o readmisiji i o izbegavanju dvostrukog oporezivanja složili svojim potpisom, odnosno punomoćjem i tadašnji predsednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman.

XS
SM
MD
LG