Dostupni linkovi

EP: Odlaganje pregovora sa Skopljem i Tiranom upozorenje za druge


Evropski parlament, ilustrativna fotografija
Evropski parlament, ilustrativna fotografija

Odluka lidera Evropske unije da odlože pregovore sa Skopljem i Tiranom, "upozoravajući je znak" za druge kandidate sa Zapadnog Balkana za prijem u EU, i "otvara vrata drugim uticajima", stoji u rezoluciji danas usvojenoj u Evropskom parlamentu koji traži da se na narednom samitu donese jednoglasna pozitivna odluka o početku pretpristupnih pregovora s tim državama, prenosi agencija Beta.

U rezoluciji donetoj sa 412 glasova "Za", 136 "Protiv" i 30 uzdržanih, Evropski parlament izražava duboko razočaranje prošlonedeljnom odlukom Samita EU i naglašava da i Severna Makedonija i Albanija ispunjavaju uslove za početak pristupnih pregovora sa EU.

Evroposlanici smatraju da je ta odluka "strateška greška" koja ima "štetan učinak po uverljivost EU" jer ugrađivanje zemalja koje to zaslužuju u redove Unije pomaže jačanju njene međunarodne uloge i štiti njene interese, "dok napredak ka članstvu u EU ima upliva na preobražaj kandidata".

U rezoluciji se podvlači da je proširivanje bilo najdelotvorniji instrument spoljne politike EU i dodaje da bi "njeno dalje razgrađivanje moglo dovesti do nestabilnosti u neposrednom susedstvu Unije".

Evropski parlament naglašava da "promene procesa proširivanja ne može biti kad je on već pokrenut, a taj proces ne sme naškoditi onim zemljama koje su već ispunile zahteve za početak pregovora o članstvu".

Ocene o napretku kandidata se moraju davati, navodi se u rezoluciji, "na osnovu njihovih zasluga i objektivnih merila, a ne razloga unutrašnje politike pojedinih članica EU, dok brzina i kvalitet reformi određuju kada će kandidati ući u članstvo".

Evroposlanici su "duboko razočarani" odlukom vođa EU jer smatraju da su Severna Makedonija i Albanija "uložile značajne napore da dostignu uslove za početak pregovora", uključujući istorijsko rešenje spora Skoplje-Atina oko naziva i pravosudnu reformu u Albaniji.

Zato odluka samita EU, kako su predočili, "podriva stabilnost, predvidivost i uverljivost EU u očima naših partnera".

U usvojenoj rezoluciji evroposlanici su pozvali članice EU da na odgovoran način deluju prema Albaniji i Severnoj Makedoniji i da na narednom sastanku donesu jednoglasnu pozitivnu odluku o početku pretpristupnih pregovora s njima.

Evropski parlament, kako se dodaje, treba da pojača aktivnosti na podršci demokratiji kako bi se obezbedilo da parlamenti država Zapadnog Balkana obavljaju svoju ulogu pokretača demokratskih reformi.

XS
SM
MD
LG