Dostupni linkovi

U Češkoj osporavaju izjave Miloša Zemana o Kosovu


Gesta Miloša Zemana na pres-konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Beograd
Gesta Miloša Zemana na pres-konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Beograd

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman, koji je u Beogradu u zvaničnoj poseti od utorka 10. septembra, izneo je na pres-konferenciji sa svojim domaćinom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će postaviti pitanje - da li je moguće preispitivanje češkog stava o nezavisnosti Kosova.

"Ono što mogu da kažem jeste da ću, kada se za oko mesec dana sastanu svi najviši organi vlasti u zemlji, upitati da li bi bilo moguće da se to učini. Ministar Metnar (Lubomir, češki ministar odbrane) je već izjavio da je bila greška što smo priznali nezavisnost Kosova, tako da će bar on biti na mojoj strani. A kako će biti na drugoj strani, videće se za mesec dana", rekao je Zeman.

Zeman: Postaviću pitanje priznanja Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Aleksandar Vučić je uzvratio da su retki takvi prijatelji i ljudi koji dolaze u Srbiju kao što je Miloš Zeman.

"Hvala Zemanu na stavovima po pitanju Kosova", rekao je Vučić. Samo kompromisom a ne ultimatumima, može se doći do rešenja problema, dodao je Vučić.

Usledila je izjava predsednika češkog Senata Jaroslava Kubera, koji je kazao da je ideja predsednika Miloša Zemana da Češka ukida priznanje Kosova nerealna.

"To je upravo rekao da bi ugodio Srbima, ali ništa od toga ne sledi. On nema autoritet da to promeni", rekao je Kubera, prenosi portal iDNES.cz.

Zeman na sastanku sa Vučićem u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

'Diplomatski gaf'

Bivši češki šef diplomatije Ciril Svoboda komentarisao je za češku televiziju Zemanovu izjavu o preispitivanju priznanja Kosova.

"Mi imamo diplomatske odnose sa Kosovom i to se ne može opozvati."

Predsednik Češke Miloš Zeman je u Beogradu govorio o tome kako on vidi prilike na Kosovu, posebno poziciju tamošnjeg odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja.

"Haški tribunal je pre nekog vremena objavio vest gde je izrazio podozrenje u vezi ratnih zločina kosovskih predstavnika, a mislim da je zbog toga ostavku dao i predsednik vlade. Dozvolite mi da kažem lično mišljenje da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja", rekao je Zeman.

Haradinaj je u julu podneo ostavku na poziciju premijera Kosova budući da je dobio poziv od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu u svojstvu osumnjičenog. Još nije poznato za šta se Haradinaj sumnjiči.

Bivši češki ministar Svoboda je povodom te izjave o Haradinaju rekao da su i "predstavnici drugih republika na teritoriji bivše Jugoslavije bili pred međunarodnim sudom i neki od njih su čak i osuđeni".

"Međutim, to ne znači uopšte da mi nećemo priznati, na primer, Hrvatsku. Ako državu vodi neko koga češki predsednik Miloš Zeman kritikuje, to ne čini tu državu nelegitimnom", poručio je Svoboda.

Podsetimo, Češka je priznala nezavisno Kosovo u godini proglašenja nezavisnosti, 2008.

Zeman ne donosi odluke

Sofija Kordić, novinarka koja živi u Češkoj i piše za više hrvatskih portala, podseća da je Češka parlamentarna demokratija, da izvršna vlast kreira spoljnu politiku, da predsednik nema ovlašćenja da vodi spoljnu politiku, već da predstavlja državu u inostranstvu. Pri tom, skreće pažnju Kordić, da ima dosta političara u Češkoj koji će lično reći da su bili protiv priznanja Kosova.

"Predsednik Zeman se poslednjih godina i kod kuće i u inostranstvu izjašnjavao veoma nediplomatski protiv Kosova", podseća Kordić.

"Godine 2017. prilikom posete Hrvatskoj je rekao da podržava ulazak u EU zemalja balkanskog regiona, osim Kosova. Pred polazak za Beograd je za jednu češku televiziju takođe izjavio da je Kosovo nedemokratska država i optužio kosovsko rukovodstvo za ratne zločine i povezanost sa narko mafijom", prenosi Kordić.

U Beogradu ali i u Pragu je izjava češkog predsednika po dolasku u utorak u Beograd da "voli Srbiju i srpski narod a ne i Kosovo", dobila je publicitet i u Češkoj i u Srbiji.

"Regovao je ministar inostranih poslova (Tomaš Petriček, prim, red.), reagovali su političari iz vladajućih i opozicionih stranaka", kaže Kordić. To se smatra još jednim Zemanovim diplomatskim gafom.

"Mislim da nije nebitno reći da partneri u EU Miloša Zemana ne uzimaju za ozbiljno", kaže Kordić.

Miloš Zeman je predsednik Češke od 2013. godine. Češki predsednik vodi populističku antimigrantsku politiku zahvaljujući kojoj je i dobio izbore za drugi mandat 2018.godine, kaže sagovornica Radija Slobodna Evropa iz Praga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG