Dostupni linkovi

Mesić: 'Za dom spremni' je pozdrav nacističkih sluga


Stjepan Mesić: Siguran sam da u javnosti postoji zrelost da se priznaju činjenice, ali je nema u aktualnom političkom vodstvu u Hrvatskoj
Stjepan Mesić: Siguran sam da u javnosti postoji zrelost da se priznaju činjenice, ali je nema u aktualnom političkom vodstvu u Hrvatskoj

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ocjenjuje da " 'Za dom spremni', bez obzira što neko bulaznio kako je to stari hrvatski pozdrav, je pozdrav nacističkog sluge Nezavisne države Hrvatske (NDH) za vrijeme Drugog svjetskog rata".

"To je ustaški pozdrav i nema nikakvog razloga da ta ploča još uvijek postoji", ističe.

U intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE) Mesić govori i o predstojećem posjetu Hrvatskoj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Komentira harangu koja se protiv njega vodi u Hrvatskoj, te dodatnom osiguranju koji je dobio zbog prijetnji.

RSE: U Hrvatskoj su različite reakcije na skori posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 12. i 13. veljače. Zanimljivo je da je hrvatska predsjednica prije dva mjeseca imala sasvim drugačiji stav oko posjeta Vučića. Da li je riječ o svojevrsnom PR-u koji će iskoristiti obje strane ili će to biti početak dijaloga kako bi se krenula rješavati mnoga otvorena pitanja između dvije zemlje?

Mesić: Hrvatska javnost je u svakom slučaju iznenađena s ovim pozivom, iako bi bilo sasvim logično da se odvija suradnja na najvišem nivou. Problem je u tome što je predsjednica prije, ne tako dugo vremena, rekla da će mnogo vode proteći Dunavom prije nego naše dvije zemlje postanu prijatelji. Sve to onda zbunjuje javnost, a pogotovo što nije došlo do konsenzusa između predsjednice i premijera.

Sve se to može ispraviti, ali očito je da se ovdje ne radi o tome da je sazrelo vrijeme u hrvatskom političkom vrhu, nego da je došao "mig" negdje sa strane koji je predložio da se obavi jedan takav razgovor na vrhu.

Prije isforsiran nego zaista željan razgovor dvoje lidera: Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić
Prije isforsiran nego zaista željan razgovor dvoje lidera: Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić

RSE: U Hrvatskoj se stvara mit o domovinskom ratu, veterani žele odlučivati o mnogo stvari, filmovima, kulturnim događajima... Zar se ne plašite da bi se neki šator mogao podići protiv dolaska predsjednika Srbije Vučića?

Mesić: Sve ovo što se događa je posljedica provedbe politike po kojoj je u Hrvatskoj sve počelo sa domovinskim ratom. No, nije Hrvatska nastala domovinskim ratom. Bila je ona prije i to pod raznim režimima, u raznim državnim zajednicama i tijekom svog toga vremena rasla je svijest za samostalnom državom.

Ova Hrvatske je nastala na referendumu i na odlukama državnih organa. Nije došlo ni do kakve revolucije po kojoj je stvorena država. Nastala je izjašnjavanjem građana nakon što Jugoslavija nije više imala integrativnih faktora za opstanak, a nije došlo do novog političkog dogovora koji bi uspostavio određenu konfederaciju i jasno - Hrvatska je osamostaljena. Branitelji su obranili Hrvatsku u granicama AVNOJ-a i ZAVNOH-a. To se u Hrvatskoj zaboravlja i zato se događaju stvari koje štete Hrvatskoj.

RSE: Tijekom Vašeg mandata se oduzeli odlikovanja osuđenim za ratne zločine, među ostalima i Mirku Norcu zbog ratnih zločina u Gospiću, grupi iz splitske Lore i još nekima. To je uradio i bivši predsjednik Ivo Josipović. Zašto se ta praksa ne nastavlja u Hrvatskoj?

Mesić: Smatram da se svi moraju pridržavati Ustava i provoditi zakone. Prema tome, ne može nitko odlučivati da li će ili neće primijeniti zakon. On se mora primijeniti, a na institucijama je da to onda i konstatiraju. Sve institucije u ovoj zemlji se moraju pridržavati zakona.

RSE: Inicijativa REKOM, Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području nekadašnje SFRJ, pozvala je hrvatsku predsjednicu u otvorenom pismu da se pridruži predsjednicima Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije i članu Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i imenuje osobne izaslanike za pisanje Sporazuma o osnivanju REKOM-a. Ima li u Hrvatskoj političke zrelosti da se progovori o nedavnoj prošlosti?

Mesić: Siguran sam da u javnosti postoji ta zrelost, ali u aktualnom političkom vodstvu u Hrvatskoj nema još te odlučnosti da se priznaju činjenice. To je problem.

RSE: Nakon brojnih osuda međunarodne javnosti, ploča s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" iz Jasenovca je preseljena u Novsku. Ploču danonoćno čuva policija. To što uopće i postoji je sramota za Hrvatsku, ali zašto je danonoćno čuva policija. Od koga?

Mesić: To bi trebalo pitati ministra unutrašnjih poslova, ali to da je čuva policija nema nikakvog smisla. "Za dom spremni", bez obzira što neko bulaznio kako je to stari hrvatski pozdrav, to je pozdrav nacističkog sluge Nezavisne države Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata. To je ustaški pozdrav i nema nikakvog razloga da ta ploča još uvijek postoji. Drugo pitanje su neki elementi u HOS-u, Hrvatskim obrambenim snagama, koje su bile stranačka vojska. To je bila vojska jedne stranke - Hrvatske stranke prava i ta vojska se kasnije uklopila u Hrvatsku vojsku.

Naime, s jedne strane je bio Zbor narodne garde kao jedina vojska, a na drugoj strani stranačka vojska HOS-a. Ta stranačka vojska HOS nije se izjašnjavala za borbu, za opstanak granica tadašnje Hrvatske, AVNOJ-evske Hrvatske. Nego se govorilo da je njihov cilj hrvatska granica na Drini.

Dakle, to nisu bili isti ciljevi i zato se Franjo Tuđman i pribojavao sukoba između HOS-a i hrvatskih vlasti, zato je tražio da se oni što prije integriraju u Hrvatsku vojsku. Zato, za sve te simbole treba jasno i glasno reći, oni nisu bili u funkciji obrane ovih hrvatskih granica, nego su bili simboli nekoga tko je htio također mijenjati granice i izmjestiti granicu Hrvatske na Drinu, na granicu sa Srbijom.

RSE: Imate li zaštitu, jer ste u posljednje vrijeme izloženi priličnoj hajci u Hrvatskoj. Sa saborske govornice i iz nekih medija Vam se otvoreno prijeti. Štiti li Vas policija?

Mesić: Imam policijsku zaštitu, ali mislim da je to više haranga, a manje neka ozbiljna opasnost. Ali, ako i predsjednica države kaže da je bivši predsjednik svašta govorio, pa da zbog toga dobiva nekakve prijetnje, onda je jasno da se radi o ozbiljnoj političkoj harangi protiv mene i da je trebalo normalno napraviti jedan dodatni korak u osiguranju, ne samo mene, nego i drugih protiv kojih se vodi haranga.

RSE: U Srbiji je posljednjih dana Nataša Kandić izložena neviđenoj medijskoj hajci ili harangi, kako Vi to kažete. Kako zaustaviti, ne samo širenje mržnje, već i prijetnje smrću ljudima s kojima se pojedinci ne slažu?

Mesić: Mislim da je to pitanje sistema. Sistem nije efikasan u suzbijanju takvih prijetnji, jer očito da one ne dolaze iz nekakvog desnog krila politike, već od nekakvih neofašista kojima smeta Nataša Kandić.

I u Hrvatskoj smetaju oni koji se ne žele poistovjetiti sa nekakvom NDH-azijom i sa nekakvom Pavelićevom Hrvatskom, nego se poistovjećuju s modernom Hrvatskom koja je nastala u Drugom svjetskom ratu, i potvrđena na izborima poslije Drugog svjetskog rata.

Nema zločina za medije
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

RSE: Mnogi ističu da odnosi Hrvatske sa susjedima nisu onakvi kakvi bi trebali biti između susjednih država. Kako to tumačite?

Mesić: Očito da nema prave vanjske politike koja bi sve to skupa trebala koordinirati. Recimo, odnosi sa Slovenijom. Sasvim je jasno da je Arbitražni sud donio odluku i ona se ne može mijenjati, a ustrajati da ta odluka ne postoji, po mom mišljenju, je glupo.

Treba napraviti strategiju izlaska iz ove situacije, rješavati nastale probleme. Znači, riješiti pitanje ribarenja u Piranskom zaljevu, izmještanje slovenskog repetitora koji se nalazi na Svetoj Geri, treba riješiti pitanje granične crte sve do mora. Sve se to može riješiti jednom pametnom politikom i jednako takvom diplomacijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG