Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ploču 'Za dom spremni' kod Novske čuva policija


Ploča sa ustaškim pozdravom kod Novske

Ploča sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", koja je u septembru prošle godine preseljena iz Jasenovca na novu lokaciju nedaleko od Novske, ima cjelodnevnu zaštitu policije, piše hrvatski Jutarnji list.

Policajci koji bdiju uz nju ponekad su odjeveni kao civili i koriste automobil bez vidljivih policijskih oznaka, a ponekad su u službenom policijskom vozilu i u uniformama saobraćajne policije.

Ploča Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) sada je postavljena pored puta koji od Pakraca preko Slavonskog Trokuta vodi prema Novskoj, a saobraćajni policajci koji dežuraju uz ploču ponekad zaustave neko vozilo koje tim putem prolazi i legitimišu vozače.

Fotoreportera Jutarnjeg lista koji se zaustavio kako bi fotografisao njihovu patrolu uz HOS-ovu ploču, takođe, su legitimisali, te na njegovo pitanje jesu li tu zbog ploče HOS-a, odgovorili potvrdno.

Ploča sa ustaškim pozdravom 7. septembra prošle godine, nakon višemjesečnih javnih pritisaka na hrvatsku Vladu, premještena je iz Jasenovca na novu lokaciju kod Novske.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, odgovarajući na novinarsko pitanje da li to znači da se pozdrav "Za dom spremni" može koristiti svuda drugo u Hrvatskoj osim u Jasenovcu, rekao je da je to prva od dvije faze, te da u drugoj slijedi sveobuhvatno rješenje ovog pitanja.

XS
SM
MD
LG