Dostupni linkovi

Ploča koja vrijeđa žrtve ustaškog logora


Hrvatska politika konačno raspravljala o pozdravu "Za dom spremni" i donijela jedinstven stav: Jasenovac
Hrvatska politika konačno raspravljala o pozdravu "Za dom spremni" i donijela jedinstven stav: Jasenovac

Odbor Hrvatskog sabora za Ustav je donio zaključak kako spomen-ploča u mjestu Jasenovac na kojoj u grbu veteransku udruge piše ustaški pozdrav „Za dom spremni“ vrijeđa žrtve jasenovačkog logora i pozvao nadležna državna tijela da zaštite dostojanstvo žrtava, posebice na mjestima poput Jasenovca. Zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac, koji je sudjelovao u radu Odbora, pozdravio je što je hrvatska politika konačno raspravljala o toj povijesnoj materiji i donijela jedinstven stav.

Nakon dva dana rasprave, brojnih pauza i usuglašavanja iza zatvorenih vrata, saborski Odbor za Ustav jednoglasno je osudio postavljanje spomen-ploče na kojoj je i ustaški pozdrav u mjestu Jasenovac, nedaleko nekadašnjeg ustaškog logora.

„Postavljanje Spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima 'Za dom spremni' u grbu njihove veteranske udruge, vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Odbor poziva nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanje na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac“, obrazložio je potpredsjednik odbora Peđa Grbin.

Zaštititi dostojanstvo žrtava: Odbor Hrvatskog sabora za Ustav
Zaštititi dostojanstvo žrtava: Odbor Hrvatskog sabora za Ustav


Također, Odbor poziva hrvatsku Vladu da utvrdi pretpostavke za pravni okvir unutar kojeg će se riješiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava.

Podsjetimo, veterani stranačke milicije Hrvatske stranke prava HOS, raspuštene početkom 1992, postavili su 5. studenog ove godine spomen-ploču za 11 svojih poginulih pripadnika u mjestu Jasenovac, nedaleko od nekadašnjeg ustaškog logora. Stranke lijevog centra, manjine i antifašisti osudili su njeno postavljanje, a premijer Andrej Plenković ocijenio je njeno postavljanje nedaleko od nekadašnjeg ustaškog logora „delikatnim“. Član Odbora i lider srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac pozdravio je što je povodom ovog pitanja vođena rasprava koja nikada do sada nije vođena u Hrvatskom saboru i hrvatskoj politici – kako se odnositi prema toj povijesnoj, ali još uvijek živoj materiji.

„To je velika stvar i velika lekcija za nas koji smo u tome sudjelovali i za hrvatsku politiku općenito. Drugo, činjenica da smo se mi oko toga usuglasili - u okolnostima u kojima u hrvatskoj politici već nekoliko godina bujaju antagonizmi na temelju historijskih tema i na temelju tema Drugog svjetskog rata, i da smo se usuglasili oko žrtava ustaškog režima i u Jasenovcu – predstavlja veliko postignuće.“

HDZ je tijekom rada Odbora pokušao s tezom da su razna državna tijela dopuštala registraciju udruga s ustaškim pozdravom u grbu, i da je sudska praksa bila šarolika, a socijaldemokrati i Vesna Pusić su im odgovorili da je Ustavni sud u dva navrata presudio da je „Za dom spremni“ pozdrav kojim se ne samo veliča ustaški režim, nego se i potiče na vjersku i rasnu mržnju. Druga takva presuda upravo je objavljena i potvrđuje visoku novčanu kaznu nogometašu Joeu Šimuniću koji je pred tri godine poveo navijače u skandiranje ustaškog pozdrava.

Hoće li ploča s ustaškim pozdravom biti sada uklonjena, zanimalo je novinare.

„Odbor nije nadležan da uzme šrafciger i ukloni ploču, ali nakon odluka Ustavnog suda institucije bi trebale tu ploču ukloniti i postaviti ploču žrtvama Domovinskog rata koja neće vrijeđati druge žrtve“, kazao je Grbin.

Naglasak da se stavi na žrtve svih totalitarnih režima: Milorad Pupovac
Naglasak da se stavi na žrtve svih totalitarnih režima: Milorad Pupovac


Premijer i predsjednica u prvim su reakcijama na ploču sa ustaškim pozdravom kazali kako treba izmijeniti zakonski okvir za kažnjavanje simbola svih totalitarnih režima, a takav zakon bio je i tema konzultacija na Odboru, pojasnio je Pupovac za Radio Slobodna Evropa.

„Suglasili smo se oko toga da je potrebno da se naglasak stavi na žrtve svih totalitarnih režima, i da Vlada u tom smjeru ide raditi institucionalno-pravni okvir, kako ne bismo ponovo produbljivali rasprave u područjima u kojima realno ne možemo postići konsenzus. Oko žrtava možemo.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG