Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Janjić: REKOM, glas protiv novog rata


Potpisivanje peticije za osnivanje REKOM-a u Sarajevu, april 2011.

Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega je u regionu zaustavljen proces suočavanja sa prošlošću i može li zaživjeti Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM), što je bila naša tema na 'Zašto?'.

Više o REKOM-u pročitajte ovde.

  • Prethodni posao

Samo pitanje organizacije ili oblika koji bi koordinirao aktivnosti pomirenja je da kažem od početka problematičan.

Nemam ništa protiv takvih novih tela ali već kada je počela ta inicijativa, spadao sam u one koji su smatrali da okolnosti ne idu u korist REKOM-a ali to ne znači da treba odustati od ideje, prvo da se promoviše pomirenje i drugo da se nađe možda neki adekvatniji oblik organizovanja.

Ako sada pogledamo realnost regije, odnosno bivše Jugoslavije, i ko je na vlasti i koje su ideje u igri mi ćemo videti da je ovo doba obnove zapravo svih onih ideja koje su nas devedesetih dovele do sukoba, odnosno više se pokazuje da ti sukobi iz devedesetih nisu završeni.

Ako ćete raditi sa jednom idejom pomirenja i tranzicione pravde to podrazumeva da su se barem glavni protagonisti umorili – naprotiv ovi su još svežiji i dobili su svoj podmladak na vlasti a neki osnivači i dalje deluju.

Drugo, podrazumeva se da je prethodni posao obavljen kako kako valja -- mislim prethodni posao u Haškom tribunalu, prethodni posao na nivou samih društava -- da su nastali snažni antiratni pokreti i da je na primjer u obrazovanje ušla jedna druga vrsta diskursa.

Sve mi to nemamo.

  • Zanemarivanje realnosti

Dakle, teško je sada reći da li će REKOM kao konkretan projekat ikad zaživeti.

Znam da ima puno podrške, puno simpatije ali je sigurno da postoji potreba da se mi suočimo s onim što je ovaj trenutak, a u ovih par meseci ja lično mislim da se odlučuje da li će ovaj region ponovo ući u rat ili neće.

Može se iskoristiti i tema REKOM-a da se podigne glas protiv mogućih novih oružanih sukoba koji bi ovaj put naravno dobili savremeni oblik.

Cela ova ideja pomiriteljska ideja zanemarivanja realnosti i koketiranja sa onim ljudima iz devedestih samo na činjenici da su se oni izjasnili da su za mir i za regionalnu saradnju u čemu itekako učestvuje Evropska unija mislim da je pogubna.

Tu se nalaze pravi problemi zašto ne uspeva REKOM.

  • Alternativa

Šta se sada promenilo?

To da se Evropa zadjnih deset, zadnjih pet pogotovo sa ovim migracionim talasom, potpuno odmetnula na tu stranu relativizacije i obnove nacizma i fašizma.

Pogledajte uostalom rezultate jučerašnjih izbora – u stvari ta mimikrija da narodnjaci -- u slučaju Nemačke CDU sa malo desnijim narodnjacima kakvi su CSU -- predstavljaju branu fašizmu a ona je pukla.

Kada vi pogledate sve ove stranke koje su na vlasti, one su deo te evropske koalicije ‘narodnjaka‘ koji su zamenili liberale i socijaldemokrate i ovo je zapravo samo jedan tranzicioni period ka jačanju nacizma i fažizma u Evropi.

Ovi naši lokalni sada deluju banalnim, naivnim ili, kao oni što za sebe žele da kažu, kao neka avangarda.

Znači, to što se dešava ne iznenađuje, ono što zabrinjava je to da zapravo ne nastaje alternativa.

XS
SM
MD
LG