Dostupni linkovi

Objedinjavanje svih bh. službi za borbu protiv terorizma


Tim za borbu protiv terorizma na državnom nivou i ranije je postojao, ali je sada ozvaničena suradnja
Tim za borbu protiv terorizma na državnom nivou i ranije je postojao, ali je sada ozvaničena suradnja

Sporazum svih policijskih agencija u BiH o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj suradnji u borbi protiv terorizma, kojim se unapređuje suradnja i koordinacija aktivnosti, stupio je na snagu 22. aprila.

Strane potpisnice ovog sporazuma su Državna agencija za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, Granična policija Bosne i Hercegovine, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Federalna uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Služba za poslove sa strancima.

„Sporazum se odnosni na legalizaciju nekih stvari koju su ranije dogovorene, one su sad formalno-pravno ispravne. Članovi udarne grupe za borbu protiv terorizma moći će brže, bolje i efikasnije razmjenjivati svoje obavještajne podatke, kao i načine i principe rada“, objasnio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Luka Miladinović, glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu.

Sporazumom su definirani blagovremena razmjena informacija, uspostavljanje, sastav, nadležnosti, način rada i financiranje radnih tijela i provođenje zajedničkih aktivnosti, kao i druga pitanja s ciljem unapređenja borbe protiv terorizma i stvaranja sigurnijeg okruženja u Bosni i Hercegovini.

„I do sada je saradnja bila bez problema i zamjerki, mi smo i dosad imali dobre saradnje, samo je donekle način i vid borbe protiv terorizma ograničili, odnosno formalno-pravno riješili. Fokusirali smo se na jednu stvar, a to je terorizam. Udarna grupa je ranije formirana, ali je ovo jedan sporazum koji je stupio na snagu jer je Agencija (SIPA) stekla kapacitete da može biti sjedište operativne grupe, dakle grupa će biti smještena u zgradi Državne agencije“, kazao je Miladinović.

Tim za borbu protiv terorizma na državnom nivou i ranije je postojao, ali je sada ozvaničena suradnja.

„Saradnja je tek ozvaničena i sporazum je tek stupio na snagu, operativna grupa je tek počela formalno da radi, tako da mi u ovom trenutku nećemo da komentarišemo jer je rano, nema ni sedam dana da je tim počeo da radi na ovaj način.

Grupa je i ranije postojala, ali nije bila formalizovana, nije bila definisana. Postojao je tim pri SIPA-i, ali nije postojao akt kojim bi bilo formalizovano ko šta radi. Sad jeste i formalizovana je saradnja svih policijskih agencija, možda je u tome i najveća razlika.

Stvorena je i obaveza svih agencija koje su potpisale da zajedno sarađuju i razmjenjuju podatke. Očekuje se da će saradnja biti bolja nego što je bila“, pojasnila je za RSE Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iz Federalne uprave policije za RSE potvrdili su da novi sporazum formalizira rad postojeće grupe i stavlja grupu u određeni pravni okvir.

„Napominjemo da navedena Operativna grupa već djeluje u više manje izmijenjenom sastavu i načinu rada od 2011 godine. Operativna grupa je predstavljala operativni segment Udarne grupe za borbu protiv terorizma koja je djelovala na strateškom nivou. Federalna uprava policije aktivno sudjeluje u Operativnoj grupi putem svog predstavnika“, odgovorili su na upit RSE iz Federalne uprave policije.

Ovim sporazumom se, kažu iz FUP-a, unapređuje pravovremena razmjena informacija, pružanje međusobne pomoći u okviru svojih nadležnosti, suradnja i koordinacija aktivnosti u borbi protiv terorizma, kao i mogućnosti zajedničkog provođenja određenih operativnih i istražnih aktivnosti. Također, je definirano održavanje radnih sastanaka najmanje jednom mjesečno, odnosno po potrebi.

Na upit RSE da li je ranije bilo poteškoća u radu pa je trebalo usvojiti sporazum, iz FUP-a kažu: „Prije sačinjavanja samog sporazuma bilo je potrebno riješiti pitanja kao što su način razmjene, tajnost i postupanje s informacijama, međunarodna razmjena podataka, troškovi, sredstva, oprema, istupanje iz sporazuma i drugo.“

Ovim sporazumom „nisu definirane, ali nisu ni isključene“ posebne aktivnosti kad je riječ o povratku bh. državljana iz Sirije, pojašnjeno je iz FUP-a.

Operativna grupa za borbu protiv terorizma bit će stalno tijelo strana potpisnica sa sjedištem u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma na državnom nivou usvojena 2015. ističe do kraja 2020. godine. Ranije su iz Ministarstva sigurnosti BiH za RSE potvrdili da se radi na izradi nove strategije koja će se posebno baviti deradikalizacijom i reintegracijom povratnika iz Sirije.

U BiH je u prošloj godini iz Sirije vraćeno 26 bh. državljana, od čega osam muškaraca, od kojih je jedan osuđen na četiri godine zatvora, ili se protiv njih vodi sudski proces zbog sumnje da su ratovali u Siriji i Iraku na strani tzv. Islamske države. Vraćeno je 12 djece i šest žena.

Prema podacima RSE, još 82 bh. državljanina su u Siriji, dijelu zemlje koji kontroliraju kurdske snage s međunarodnom koalicijom za borbu protiv „Islamske države“, odnosno u kampovima i zatvorima. Zasad nije poznato jesu li i kada su planirani povratci ostatka bh. državljana iz Sirije i Iraka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG