Dostupni linkovi

U BiH osuđen, iz Sirije deportiran uz podršku SAD-a


Ibro Ćufurović osuđen na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji.
Ibro Ćufurović osuđen na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) prvostepenom presudom zbog ratovanja u Siriji osudio je Ibru Ćufurovića kaznom zatvora u trajanju od četiri godine.

Ćufurović je osuđen zbog organiziranja terorističke grupe i ratovanja u Siriji, i to nakon priznanja krivnje pred Sudom BiH.

Ovo je prva presuda državljaninu Bosne i Hercegovine koji je deportiran iz Sirije uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država, čije su snage u Siriji učestvovale u njegovom hapšenju. Ćufurović je deportiran u BiH 20. aprila 2019.

Četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Tužiteljstvo BiH tada se zahvalilo na suradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti.

"Optuženi Ibro Ćufurović kriv je što je dana 21.4.2014. godine napustio BiH i otputovao u Republiku Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije. Tamo je otišao u namjeri da se bori na strani tzv. Islamske države organizirane na teritoriju Sirije i Iraka i terorističkih grupa Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) koje su djelovale na području Sirije i Iraka.

Ove grupe je Vijeće sigurnosti UN-a, na osnovu rezolucije R-1267 iz 1999. godine, te drugih vezanih rezolucija, listriralo kao terorističke jer su imale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka u Siriji. Njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, namjeravali prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima", saopćeno je iz Suda BiH.

Tokom izricanja presude, predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović kazala je da se prilikom određivanja kazne vodilo računa o svrsi kažnjavanja.

Kao olakšavajuće okolnosti navedeno je da je Ćufurović priznao krivnju te da je iskazao kajanje zbog odlaska u Siriju, što je i više puta ponovio pred Sudom.

"U Siriju je otišao kao mlađa punoljetna osoba, kad je imao 19 godina, što je Odbrana navodila kao razlog da nije bio u punoj zrelosti da donosi odluke", rekla je Mašović.

Sud je naveo da se tokom sudskog procesa kao jedan od dokaza navodio snimak objavljen na društvenoj mreži Twitter na kojem je navodno optuženi Ćufurović.

Na snimku koji traje oko 20 sekundi vide se, osim osobe koja liči na Ćufurovića, nepoznate osobe i tijela ubijenih vojnika. Sud je ovaj snimak odbio prihvatiti kao dokazni materijal, jer je, kako je kazala Mašović, nemoguće utvrditi da li je osoba koja podsjeća na Ćufurovića zaista on i "u kojem kontekstu je video nastao, da li su vojnici zaista ubijeni i je li optuženi sudjelovao u tome".

O pomenutom videu tokom glavnog pretresa svjedočio je istražitelj iz Državne agencije za istrage i zaštitu koja je vještačila video, za koji nije mogla potvrditi autentičnost.

U zatvoru Derik na sjeveru Sirije, dijelu zemlje koji su kontrolirale kurdske snage s međunarodnim saveznicima, u prvom redu SAD-om, Ćufurović je bio zatvoren od jeseni 2017. godine kada su ga pripadnici Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i međunarodne koalicije uhapsili dok je pokušavao napustiti teritorij militantne organizacije tzv. Islamske države, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom. U zatvoru u Siriji proveo je 19 mjeseci.

Sud BiH je i činjenicu da je optuženi više puta, prema iskazu svjedoka, pokušao napustiti Siriju uzeo u obzir kao olakšavajuću okolnost pri određenju kazne.

Ovaj 24-godišnjak u Siriju je otišao 2014. godine, iako je ranije bilo riječi o odlasku krajem 2013. godine, a u zemlju porijekla izručen je na osnovu INTERPOL-ove potjernice.​

Roditelji bosanskog militanta sa sirijskog ratišta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Na samom početku sudskog postupka Ćufurović se branio šutnjom, da bi u novembru 2019. odlučio priznati krivicu. Njegov branitelj advokat Senad Dupovac kazao je tada da njegov branjenik ne želi da mu majka i otac svjedoče na Sudu te da je to jedan od razloga za priznavanje krivnje.

Ćufurović je, prema riječima njegovih roditelja, u Siriju otišao iz kuće Bilala Bosnića, koji je na Sudu BiH osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam. Otac Šefik Ćufurović svjedočio je na Sudu BiH protiv Bilala Bosnića i potvrdio da je njegov sin boravio u Bosnićevoj kući prije odlaska u Siriju.

"Optuženom se u izrečenu zatvorsku kaznu uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru počevši od dana lišenja slobode, odnosno od 20. aprila 2019. godine pa nadalje", saopćeno je iz Suda BiH.

Ovo je prvostepena presuda za koju postoji mogućnost žalbe.

U BiH je osim Ćufurovića, na isti način vraćeno još 25 bh. državljana, od čega sedam muškaraca za koje postoji sumnja da su se pridružili militantnoj organizaciji tzv. Islamska država. Oni su od 19. decembra kad su deportirani u BiH u pritvoru.

Odlasci na strana ratišta su od 2014. godine, prema Krivičnom zakonu BiH, krivična djela povezana s terorizmom. Prema podacima Tužilaštva BiH, u predmetima za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama vezanim za odlaske državljana BiH na strana ratišta Sirije i Iraka dosad nije bila niti jedna oslobađajuća presuda.

INTERPOL je raspisao čak 90 potjernica za građanima BiH u vezi s učešćem na ratištima u Siriji i Iraku. U Bosnu i Hercegovinu se dosad iz Sirije i Iraka vratilo više do 60 muškaraca i većina ih je ili procesuirana ili čekaju suđenja.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić u maju 2019. godine izjavila je da su ranije sklapani sporazumi s povratnicima iz Sirije s ciljem otkrivanja financijera terorizma, ali da to više neće biti praksa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG