Dostupni linkovi

Bh. državljani vraćeni u Sarajevo iz Sirije


Deportacija bh. državljana iz Sirije za Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Deportacija bh. državljana iz Sirije za Sarajevo

Državljani Bosne i Hercegovine (BiH) koji su boravili u kampovima i zatvorima u Siriji, u dijelu zemlje koji kontroliraju kurdske snage s međunarodnom koalicijom, deportirani su u BiH 19. decembra u popodnevnim satima, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Federalne uprave policije.

U BiH je vraćeno šest žena, 12 djece i sedam muškaraca.

“Šest žena i 12 djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo su prošli odgovarajuće provjere od strane Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar zbog daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći. Zajedno sa ovom grupom došlo je i sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a koji su predati u dalju nadležnost Tužilaštva BiH”, potvrdio je Admir Malagić, glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH.

Po povratku na Međunarodnom aerodromu Sarajevo sačekali su ih službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Federalne uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo, Granične policije BiH kao i socijalne i medicinske službe koje su obavile sve potrebne provjere neposredno po njihovom slijetanju.

Video: Povratnici iz Sirije, bh. državljani slijeću na sarajevski aerodrom

Bh. državljani povratnici iz Sirije slijeću na sarajevski aerodrom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Svi su na Sarajevski aerodrom stigli nešto prije 18 časova nekomercijalnim letom, uz pomoć i podršku međunarodnih partnera BiH, potvrdila je Granična policija BiH za RSE.

Prema ranijim informacijama, Predsjedništvo BiH donijelo je početkom decembra odluku o prihvatanju 24 bh. državljana, od čega 16 djece i osam žena.

"Ministarstvo sigurnosti BiH izvršilo je sve pripreme za prijem bh. državljana povratnika iz Sirije, odnosno prve grupe žena i djece, u skladu sa ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH", saopćeno je tada.

Deportacija je bila zakazana za 7. decembar, ali je odgođena zbog, kako je navedeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, iznenadnih i nepredviđenih okolnosti u Siriji.

Muškarci deportirani su u BiH na osnovu međunarodnih i domaćih potjernica. Protiv njih će biti nastavljen krivični postupak u skladu sa zakonom.

Video: Policija odvodi muškarce deportovane po međunarodnim potjernicama iz Sirije za BiH

Policija odvodi muškarce deportovane po međunarodnim potjernicama iz Sirije u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

“Više osumnjičenih za sudjelovanje na stranim ratištima transportirano je u BiH i nalaze se u pritvoru”, saopćio je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Dodao je da su osumnjičene osobe koje su transportirane u BiH pod istragom zbog krivičnih djela organiziranja terorističke skupine, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i krivičnog djela terorizam. Naveo je i da su Tužilaštvo BiH i nadležne institucije i obavještajno-policijske agencije provele aktivnosti sukladno međunarodnim obvezama BiH.

“Za nekim od ovih osoba raspisana je međunarodna tjeralica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH Tužiteljstvo nastavlja sa njihovim kaznenim procesuiranjem u skladu sa zakonom”, saopćio je Grubešić. Naglasio je da se Tužiteljstvo BiH, osim agencijama za provedbu zakona u BiH, zahvaljuje Vladi i Ambasadi SAD-a na iskazanoj potpori i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti.

Žene i djeca koji su vraćeni najvjerovatnije će biti odvedeni kućama, odnosno porodicama koje su izrazile spremnost da prihvate članove porodice iz Sirije, ali tek nakon privremenog smještaja u dijelu Azilantskog centra u Delijašu kod Sarajeva.

Video: Deportovane žene i djecu iz Sirije za BiH odvode sa Međunarodnog aerodrome Sarajevo

Deportovane žene i djecu iz Sirije za BiH odvode sa Međunarodnog aerodrome Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Deportiranim osobama će, po potrebi, biti pružena medicinska pomoć, te će proći testiranja kako bi se utvrdilo da ne boluju od zaraznih bolesti. Nakon smještanja, ovim ljudima će biti pružena socijalna i psihološka pomoć kako bi proces reintegracije i rehabilitacije tekao uspješno.

Mnogi od njih, smatraju psiholozi s kojima je RSE ranije razgovarao, mogli bi imate značajan stepen traume zbog dugog boravka u ratnoj zoni.

Riječ je o ljudima koji su u Siriji živjeli na teritoriji militantne organizacije tzv. Islamske države. Neki od njih su u kampovima ili zatvorima boravili više od dvije godine, dok su neki smješteni u kampove tek nakon oslobađanja teritorija koje je kontrolirala tzv. Islamska država u martu 2019. godine.

Grupa eksperata, koju čine Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih, zatim civilnih poslova, kao i druge nadležne državne agencije i institucije, ranije je radila na pripremi za repatrijaciju državljana BiH iz Sirije, kao i na programima rehabilitacije i reintegracije.

U aprilu 2019. godine, iz zatvora u Siriji u BiH je deportiran Ibro Ćufurović. On je vraćen na osnovu INTERPOL-ove potjernice. Protiv Ćufurovića se trenutno vodi sudski proces zbog terorizma, odnosno organiziranja terorističke grupe zbog ratovanja u Siriji na strani "Islamske države".

U dva kampa u Siriji i u zatvorima koje kontroliraju kurdske snage ostaje značajan broj žena i djece, ali i muškaraca za koje se sumnja da su se borili na strani militantnih organizacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG