Dostupni linkovi

Udarna grupa: Prioritet procesuiranje osumnjičenih povratnika iz Sirije u BiH



Održan sastanak udarne grupe za borbu protiv terorizma
Održan sastanak udarne grupe za borbu protiv terorizma

U narednom periodu očekuje se podizanje optužnica protiv osumnjičenih koji su nedavno izručeni u Bosnu i Hercegovinu iz Sirije i nalaze se u pritvoru, a za koje su prikupljeni dokazi da su tokom boravka na području Sirije i Iraka, sudjelovali u strukturama tzv. Islamske države, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom organizacijom.

Ovo je jedan od zaključaka sastanka Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić, a koji je održan 13. februara u Tužilaštvu BiH.

„Najviši dužnosnici tužilaštava u BiH, Ministarstva sigurnosti te policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona sa nivoa BiH, oba entiteta i Brčko Distrikta razgovarali su o aktuelnim aktivnostima u borbi protiv terorizma i sprječavanju opasnosti od terorizma“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić i rukovoditelj Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić, sudionicima su prezentirali realizirane aktivnosti i plan aktivnosti u narednom periodu, naročito u segmentu procesuiranja povratnika sa stranih ratišta.

Također, razgovarano je i o planiranim aktivnostima u budućnosti u ovom segmentu, kao i procesu deradikalizacije povratnika sa stranih ratišta i adekvatne reakcije državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta u ovoj oblasti.

S obzirom na to da je BiH članica međunarodne antiterorističke koalicije, na sastanku Udarne grupe prisustvovali su i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Na sastanku su, kako je saopšteno, učestvovali ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić, te direktori i najviši dužnosnici institucija i agencija za provođenje zakona u BiH.​

XS
SM
MD
LG