Dostupni linkovi

Optuženi za ratovanje u Siriji negirali krivicu pred Sudom BiH


Osumnjičeni za ratovanje u Siriji Senad Kasupović, Armen Dželko i Jasmin Keserović (s lijeva na desno).
Osumnjičeni za ratovanje u Siriji Senad Kasupović, Armen Dželko i Jasmin Keserović (s lijeva na desno).

Armen Dželko, Senad Kasupović i Jasmin Keserović, optuženi za ratovanje u Siriji, izjasnili su se da nisu krivi na Sudu BiH.

"Armen Dželko i Jasmin Keserović na današnjem ročištu izjasnili su se da nisu krivi za krivična djela za koja su optuženi. Mogu reći da su za Armena Dželku iz Sarajeva već pokrenuti neki preliminarni pregovori s Tužilaštvom, ali u slučaju Jasmina Keserovića iz Zavidovića ide malo teže“, kazao je za Radio Slobodna Evropa advokat i branilac optuženih Senad Dupovac.

Senad Kasupović iz Velike Kladuše također je pred Sudom BiH negirao krivicu za ratovanje u Siriji.

Sve trojica deportirani su iz Sirije u BiH 19. decembra 2019. godine.

Optuženi Keserović tereti se da je početkom 2013. otišao u Tursku, odakle je ilegalno prešao u Siriju, sa namjerom da se priključi strukturama tzv. Islamske države (IDIL) koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom organizacijom.

“Nakon što se priključio navedenim formacijama, čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama terorizirali stanovništvo, optuženi je zajedno sa drugim osobama iz BiH, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga IDIL-a u Siriji u gradovima Haritan, Mimbidž, Rakka i Al-Bab”, navodi se optužnici.

Dodaje se da je u jedinici Bejt Komandos, koja je kasnije promijenila ime u El Aksa, ostao sve do sloma i poraza struktura IDIL-a koncem 2019. godine, kada se predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportiran pravosuđu BiH

Također, optuženi se tereti da je za vrijeme boravka u Siriji, u uniformi i naoružan automatskom puškom, snimio i putem interneta distribuirao, videosnimak u kojem osobno poziva na ubijanje kršćana, te navedenom porukom izravno poticao druge na izvršenje kaznenog djela terorizma.

"Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, te javno putem sredstava informiranja, uputio poruku javnosti, koja je imala za cilj poticanje drugih na izvršenje kaznenog djela terorizma, čime je počinio kazneno djelo organiziranje terorističke grupe, kao i kazneno djelo Javno poticanje na terorističke aktivnosti”, naveli su ranije iz Tužiteljstva BiH.

Armen Dželko, zv. “Abdullah” i “Ike”, rođen 1990. godine u Sarajevu, tereti se da je bio pripadnik terorističke organizacije tzv. Islamske države, odnosno ta kaznena djela organiziranja terorističke grupe iz članka 202d. i kazneno djelo terorizma i članka 201. Kaznenog zakona BiH.

"Tereti se da je početkom 2013. godine, preko teritorije Turske, otišao na područje Sirije, sa namjerom da se priključi strukturama tzv. ISIL-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom, te se dolaskom na područje Sirije priključio ovim oružanim formacijama i sudjelovao u napadima i terorističkim aktivnostima, koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protupravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih nezakonitih radnji“, navodi se u obrazloženju optužnice.

Optuženi je kao pripadnik tzv. IDIL-a više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ove terorističke organizacije, optuženi se u martu ili februaru 2019. godine, nakon poraza u gradu Baguzu, predao snagama antiterorističke koalicije.

"Tužiteljstvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem 18 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza“, navedeno je ranije u saopćenju Tužiteljstva.

I Senad Kasupović je optužen za terorizam, i to jer je „12. jula 2013. napustio BiH te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama tzv. Islamske države (IDIL) koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom organizacijom”, stoji u optužnici.

Dalje se navodi da je Kasupović je na navedenom području boravio šest godina, sve do 19. decembra 2019., gdje je zajedno sa drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime “Muatesim”, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga IDIL-a u Siriji u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

“Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa članom 201. KZ-a BiH.“, saopćilo je Tužiteljstvo BiH ranije.

Osim Dželke, Kasupovića i Keserovića, u BiH su u decembru deportirani i Emir Ališić, Milarem Berbić, Hamza Labidi i Muharem Dunić koji su u pritvoru gdje čekaju na podizanje optužnica za ratovanje u Siriji. Neki od njih smatraju se posljednjim militantima IDIL-a s obzirom na to da su u redovima ove organizacije ostali do samoga kraja.

U BiH je 19. decembra vraćeno još šest žena i 12 djece, od čega jedno dijete bez roditelja. Svi su smješteni u porodične domove, nakon kratkog boravka u dijelu azilantskog centra.

Prema podacima do kojih je RSE došao, u Siriji je u zatvorima kampovima ostalo 82 bh. državljana, od čega najveći broj djece.

Nepoznati su detalji o tome hoće li, kad i kako, biti vraćeni preostali bh. državljani iz Sirije.

Ispovijest militanta iz BiH u sirijskom zatvoru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

XS
SM
MD
LG