Dostupni linkovi

Ko su 'posljednji militanti IDIL-a' iz BiH?


Dželku i Duniću određen jednomjesčni pritvor. Deportirani iz Sirije nakon deset mjeseci u zatvoru pod kontrolom kurdskih snaga i međunarodne koalicije.
Dželku i Duniću određen jednomjesčni pritvor. Deportirani iz Sirije nakon deset mjeseci u zatvoru pod kontrolom kurdskih snaga i međunarodne koalicije.

Armenu Dželki i Muharemu Duniću, deportiranima u Sarajevo 19. decembra iz Sirije, Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odredio je jednomjesečni pritvor. Osumnjičeni su za krivično djelo organiziranja terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizma.

Prema informacijama Tužiteljstva BiH, njih dvojica su do „posljednjeg dana ostali na teritoriji militantne organizacije tzv. Islamske države u Siriji“.

Obojica su uhapšeni u posljednjem uporištu militantne organizacije, mjestu Baguz, tokom akcije oslobađanja dijelova pod kontrolom IS-a koju su izvele kurdske snage i međunarodna koalicija u februaru 2019. godine.

Oni su u BiH deportirani 19. decembra i odmah po slijetanju na sarajevski aerodrom, Dunić i Dželko uhapšeni su i privedeni u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu gdje su saslušani o svom boravku u Siriji.

Zbog ranjavanja bez bubrega i dijela slezene

Armen Dželko (1990) iz Hadžića kod Sarajeva u Siriju je otišao 2013. godine. Prema vlastitom iskazu na ročištu, u Siriji je teško ranjen zbog čega je izgubio bubreg i dio slezene.

U zatvoru na teritoriji koju u Siriji kontroliraju kurdske snage bio je od februara 2019. godine. Tokom saslušanja je naveo da je oženjen i da ima dvoje djece, a Tužiteljstvo je u svom izlaganju navelo da Dželko u Siriji ima dvije supruge i troje djece. Jedna supruga je, kako je objasnio njegov branitelj Senad Dupovac, iz Turske, druga iz Čečenije.

„Osumnjičeni je više od šest godina bio u Siriji, u jedinicama IDIL-a, borio se i više je puta ranjavan. Imamo više izjava svjedoka koji su bili u Siriji, koji poznaju osumnjičenog i koji su ga viđali u uniformama IDIL-a, s automatskim oružjem“, kazao je tužitelj u predmetu Dubravko Čampara.

Navedeno je da je Tužiteljstvo u posjedi u fotografija i snimaka s društvenih mreža na kojima se vidi Dželko tokom boravka u Siriji. Na Twitteru je tokom oslobađanja Baguza podijeljena fotografija Dželke i drugih bh. državljana koji su uhapšeni ili se predali kurdskim snagama i jedinicama međunarodne koalicije.

Zatražen je pritvor zbog opasnosti od bjekstva, bojazni od skrivanja, uništavanja ili izmjene dokaza, ometanja krivičnog postupka utjecajem na svjedoke, bojazni od ponavljanja krivičnog djela, te zbog sigurnosti građana i imovine.

„Osumnjičeni je u Siriji sreo na stotine osoba s područja Balkana i Europe. I dalje ima dvije supruge u Siriji. Brojni saslušane svjedoke osumnjičeni poznaje i to bi moglo dovesti i opasnosti od bjekstva i utjecanja na svjedoke“, kazali su iz Tužiteljstva BiH.

Armen Dželko u Siriji je zbog ranjavanja izgubio bubreg i dio slezene.
Armen Dželko u Siriji je zbog ranjavanja izgubio bubreg i dio slezene.

Osumnjičeni će morati proći i psihijatrijskom vještačenje gdje će se utvrditi stupanj radikalizacije.

Branitelj Armena Dželke advokat Senad Dupovac naveo je da je suglasan s mjerom pritvora, ali „ne u KPZ-u nego u kućnom pritvoru“.

Postupke branjenika u vezi s odlaskom u Siriju Dupovac je stavio u kontekst tadašnje situacija – Dželko je u Siriju otišao 2013. godine „kada se u javnosti na to gledalo kao na borbu za demokraciju, protiv režima Bašara al-Asada“.

Naknada za straže u IDIL-u

Za isto krivično djelo organiziranje terorističke grupe osumnjičen je i Muharem Dunić (1974) iz Jajca.

Na ročištu za određenje pritvora žalio se zbog činjenice da nema naočale te da nije mogao pročitati sve što je u prijedlogu Tužiteljstva pisalo.

Dunić je sa suprugom u Siriju otišao iz Austrije 2014. godine. Tužiteljstvo je navelo da je prikupilo dokaze koji potvrđuju da je Dunić u Siriji bio naoružan i da je pripadnik jedinica za vođenje borbi.

Muharem Dunić u Siriju sa suprugom otišao iz Austrije.
Muharem Dunić u Siriju sa suprugom otišao iz Austrije.

„Primao je naknadu od IDIL-a. Sirijske demokratske snage i vojska SAD-a uhapsile su ga u Baguzu u februaru. U iskazu koji je osumnjičeni nakon deportacije dao u SIPA-i sam je naveo da je prošao obuku i da je posjedovao oružje, te da je za straže na granici s Kurdima dobivao naknadu“, navela je tužiteljica u predmetu Merisa Nurkić. Branitelj Dupovac za iskaz u SIPA-i kazao je da je „moj branjenik bio pod velikom psihičkom i fizičkom presijom“.

Informacije o zarobljavanju Muharema Dunića Državna agencija za istrage i zaštitu dobila je u augustu 2019. godine od Federalnog biroa za istrage (FBI). Njegova supruga, Austrijska državljanka, još uvijek je u jednom od kampova koje kontroliraju kurdske snage, a za Dunićem je u Austriji raspisana potjernica.

Navedena je i mogućnost da je Dunić ranjavan tokom borbi u Siriji, na šta je branitelj kazao da ožiljci koji se pominju u vezi s ranjavanjem imaju veze s operacijom slijepog crijeva prije 15 godina.

Dželko i Dunić su među sedam muškaraca deportiranih u BiH iz Sirije, od čega jedino za njima nisu bile raspisane INTERPOL-ove potjernice. Osim njih, u pritvoru zbog sličnih krivičnih djela ostaju i: Milarem Berbić, Emir Ališić, Hamza Labidi, Jasmin Keserović i Senad Kasupović.

Ranije je ove godine, u aprilu, iz Sirije vraćen Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše. Protiv Ćufurovića se vodi postupak na Sudu i za 27. decembra je najavljeno izricanje kazne u predmetu.

Ćufurović je odlučio priznati krivnju za krivično djelo organiziranje terorističke grupe u vezi s terorizmom.

Uz pomoć međunarodnih partnera u BiH je 19. decembra ukupno deportirano 25 bh. državljana, od čega 12 djece, šest žena i sedam muškaraca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG