Dostupni linkovi

Smjernice novinarima u BiH za izvještavanje o terorizmu i ekstremizmu


Mediji i terorizam, OSCE konferencija, panelisti na sesiji o izvještavanju o terorizmu u medijima, septembar 2018.
Mediji i terorizam, OSCE konferencija, panelisti na sesiji o izvještavanju o terorizmu u medijima, septembar 2018.

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE-a u BiH predstavili su u srijedu, u Sarajevu, smjernice za novinare "Izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu".

“Na prošlogodišnjoj konferenciji Mediji i terorizam jedna od ključnih preporuka bila je razvijanje seta preciznih i jasnih smjernica za novinare, koje bi im pomogle da odgovorno i profesionalno izvještavaju o nasilnom ekstremizmu i terorizmu, povezanim s poštivanjem ljudskih prava”, izjavila je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

“Izvještavanje o ovim osjetljivim temama i pitanjima i dalje predstavlja veliki izazov za medije, ne samo u BiH, već i širom svijeta. Izostanak odgovornog pristupa pri informiranju javnosti, koji se može manifestovati kroz senzacionalističko izvještavanje, može dovesti i veoma često i dovodi do nenamjernog širenja terorističke propagande, te širenja straha i netolerancije, što može voditi u nasilje“”, kazala je Kavalec.

Direktorica programa Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac podsjetila je da je u septembru oko 40 novinara, urednika i medijskih stručnjaka iz svih medija u BiH, koji su pažljivo prošli kroz nacrt smjernica, dali komentare i sugestije, da bi dokument u praksi bio što prihvatljiviji.

Smjernice su nastale kao rezultat preporuka OSCE-ove konferencije iz septembra 2018. godine "Mediji i terorizam".

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je početkom jula 2015. petogodišnju Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma, a u oktobru 2016. godine i Akcijski plan za njezino provođenje.

Ne propustite pročitati:

Strategiju su nakon usvajanja pohvalili nadležni iz Ministarstva sigurnosti BiH te ministarstava policija, ali i iz nevladinog sektora te religijskih zajednica u BiH zato što je prvi put, po uzoru na slične strategije i planove u zemljama Evropske unije, uključila preventivni segment djelovanja usmjeren na sprječavanje pojedinaca i grupa da da budu privučeni nasilnim ekstremizmom i terorizmom.

Zbog složenog ustroja BiH u provođenje je uključena čak 41 institucija.

XS
SM
MD
LG