Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Sjever Kosova dobio gradonačelnike albanske nacionalnosti; Uticaj njemačke recesije na evropsku privredu


Izmir Zećiri tokom preuzimanja dužnosti gradonačelnika Zubinog Potoka, 25. maj
Izmir Zećiri tokom preuzimanja dužnosti gradonačelnika Zubinog Potoka, 25. maj

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Zvaničnici albanske nacionalnosti preuzeli su funkcije u četiri opštine na sjeveru Kosova nastanjene većinom Srbima. U Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću novi gradonačelnici su položili zakletvu 25. maja, dok je u Sjevernoj Mitrovici ceremonija polaganja zakletve održana je prošle sedmice. Četiri gradonačelnika su se obavezala da će raditi za dobro svih građana, iako ih ne priznaje većinsko srpsko stanovništvo, koje je bojkotovalo vanredne izbore 23. aprila. Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković osudio je stupanje na dužnost novih gradonačelnika rekavši da je polaganjem zakletve formalizovana okupacija četiri opštine.

Senator Sjedinjenih Američkih Država Chris Murphy rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu 25. maja da je dogovor Kosova i Srbije iskorak na koji obje strane treba da budu ponosne, ali da treba brzo implementirati dogovoreno. Murphy se 25. maja sastao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić. Vučić je napisao na društvenoj mreži Instagram da je tog dana imao otvoren razgovor sa senatorima SAD. Senatori SAD, Chris Murphy i Gary Peters borave u posjeti Zapadnom Balkanu i do sada su posjetili Prištinu i Podgoricu.

Ambasade Ukrajine i SAD u Beogradu kritikovale su u odvojenim izjavama učešće direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Moskvi. Iako zvanične institucije nisu objavile informacije o Vulinovom učešću na konferenciji u Moskvi, na fotografijama koje je 24. maja objavio Russia Today Balkan vidi se Vulin sa drugim učesnicima konferencije. Darko Obradović iz nevladinog Centra za strateške analize sa sjedištem u Beogradu za RSE je ocijenio da se Vulinovim učešćem na događaju u Rusiji šalje negativna slika u svijet.

Balkan na RSE

Uoči parlamentarnih izbora 11. juna, građanima Crne Gore se nude razna obećanja poput povećanja plata, penzija, socijalnih davanja i slično. Obećanja dolaze u trenutku kada je tehnička Vlada Dritana Abazovića predvidjela zaduženje od 500 miliona eura, a inflacija u prvim mjesecima ove godine bila do 17 procenata. Ekonomski analitičar Mirza Mulešković ocjenjuje za RSE da političke partije u predizbornoj kampanji ne bi smjele da obećavaju stvari koje nisu sprovedive u praksi a da bi eventualna implementacija obećanja mogla da ugrozi javne finansije.

Uvoznici plina iz Bosne i Hercegovine nisu se prijavili na poziv Evropske komisije da s evropskim kompanijama zajedno i po nižoj cijeni nabavljaju plin za sljedeću zimu, potvrđeno je iz ureda evropskog komesara za energiju za RSE. Dvije entitetske kompanije koje uvoze plin iz Rusije kažu kako sa isporukom nemaju problema. Međutim, ne otkrivaju nabavnu cijenu, već samo onu prodajnu prema krajnjim potrošačima. Najveći potrošač plina u BiH je Sarajevo, gdje su računi za grijanje korisnicima gradskih toplana protekle zime bili veći za oko 66 posto u odnosu na godinu ranije. Građani Sarajeva mišljenja su da se plin u BiH ne mora nabavljati samo iz Rusije.

Hrvatska Vlada predstavila je nove granice izbornih jedinica, nakon što je Ustavni sud upozorio na prevelike razlike u "težini" biračkog glasa od jedne do druge jedinice. Dok vlasti tvrde kako je novo rješenje bolje od postojećeg, opozicija i struka ga kritikuju, ističući da nisu bili uključeni u izradi prijedloga. Sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti će održani 2024. godine, dok je Ustavni sud dao Vladi rok da izmjene granica izbornih jedinica budu usvojene u Saboru do 1. oktobra ove godine.

Hiljade ljudi okupilo se 25. maja u Beogradu na litiji koja je prošla centralnim beogradskim ulicama i bila posvećena žrtvama masovnih ubistava u Srbiji. Takozvanu Spasovdansku litiju predvodio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije koji je tokom litije služio pomen stradalima, kao i žrtvama porodičnog i drugog nasilja.

Pogledajte video prilog iz Mostara o tome kako preživjeli logoraši logora Heliodrom, u kojem su tokom ratnih devedesetih pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zatvarali Bošnjake, gledaju na početak radova na izgradnji Muzeja HVO-a unutar kompleksa kasarne u kojoj se logor nalazio. Za neke je to pokušaj skrivanja zločina i prekrajanja istorije.

RSE intervju

Mjesto Vladimira Putina u istoriji, umjesto da bude negdje između Petra I i Katarine Velike, čemu se ruski predsjednik nadao, predodređeno je da bude "negdje između Hitlera i Gadafija". Bitka za prijestolje je već počela, "a onaj ko izgubi bitku, izgubiće sve", kazao je u intervjuu za Gruzijski servis RSE ruski istraživački novinar Roman Aleksandrovič Anin.

Rat u Ukrajini

Rusija i Belorusija potpisale su u četvrtak, 25. maja sporazum o formalizovanju razmještanja ruskih taktičkih nuklearnih projektila na bjeloruskoj teritoriji, potez za koji je Moskva objavila da je vođen rastućim tenzijama sa Zapadom. Raspoređivanje raketa prvi je najavio predsjednik Vladimir Putin u martu. Otkako je prošle godine izvršio invaziju na Ukrajinu, Putin je više puta ponavljao da bi Rusija bila spremna da upotrijebi nuklearno oružje ako bude potrebno da odbrani njen "teritorijalni integritet“.

Ruska plaćenička grupa Wagner počela je da povlači svoje snage iz ukrajinskog grada Bahmuta i prebacuje svoje položaje redovnim ruskim trupama, rekao je njen osnivač Jevgenij Prigožin u video-snimku objavljenom u četvrtak, 25. maja. U najnovijem video snimku Prigožin, koji je više puta javno kritikovao visoke ruske odbrambene zvaničnike, rekao je da će njegove snage biti spremne da se vrate u Bahmut ako regularna vojska ne bude u stanju da upravlja situacijom.

Ukrajina je osigurala oslobađanje 106 zarobljenih vojnika u razmjeni sa Rusijom rekao je šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog. Vojnici, uključujući osam oficira, zarobljeni su u borbama u razorenom Bahmutu, na istoku Ukrajine. Rusija tvrdi da je zauzela ovaj grad, a ukrajinske snage kažu da još uvijek imaju malo uporište.

Svijet

Njemačka privreda je, prema novim podacima, na početku godine bila u recesiji, pošto su domaćinstva u najvećoj evropskoj ekonomiji smanjila potrošnju uslijed naglog rasta cijena energije i hrane. Dok postoje bojazni da bi slaba ekonomska aktivnost u Njemačkoj mogla da potraje, njene posljedice bi mogle da se odraze i na širu evropsku privredu, pišu svjetski mediji.

Post Scriptum

"Neće biti novog Majdana u Beogradu", poručio je sredinom maja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da "kažu nam naše sestrinske službe sa Istoka - ovo su pokušaji obojenih revolucija". U Post Scriptumu pogledajte šta pokreće "obojene revolucije" i kako ih autoritarne vlasti doživljavaju.

Karikaturista Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez riječi.
Karikaturista Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez riječi.

Šta ima?

Ovog jutra u podcastu Šta ima? poslušajte detalje o slučaju Kemal Čaušević kojem Sud BiH danas izriče drugostepenu presudu. Počinju i Drugi dani Školegijuma u Sarajevu i Šantićev festival djece pjesnika u Mostaru.

Šta ima još...

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG