Dostupni linkovi

Petković osudio stupanje na dužnost novih gradonačelnika na severu Kosova


Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković

Polaganjem zakletve novoizabranih gradonačelnika na severu Kosova formalizovana je "okupacija" četiri opštine, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković.

"Okupacija nikada u istoriji nije bila trajno stanje, pa neće biti ni u četiri opštine na severu Kosova, i ona će ubrzo biti okončana, međutim srpski narod će duže od Kurtijeve (premijer Kosova Aljbin op.a.) okupacije pamtiti sraman način na koji su lažni korifeji savremene demokratije za tako nešto dali zeleno svetlo", saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo u četvrtak, 25. maja.

Novoizabrani gradonačelnici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok položili su zakletve 19. i 25. maja, čime su preuzeli lokalnu vlast u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova.

Gradonačelnik Severne Mitrovice je Erden Atić (Atiq) iz Samoopredeljenja, a potpredsednica ove opštine je iz srpske zajednice, Katarina Ađančić.

Novi predsednik opštine Zvečan je Iljir Peci (Ilir) iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), a u Leposaviću Ljuljzim Hetemi (Lulzim) iz Samoopredeljenja.

Hetemi je takođe za svoju zamenicu imenovao Draganu Miletić iz redova srpske zajednice.

Na čelu opštine Zubin Potok je Izmir Zećiri (Zeqiri), takođe iz DPK-a.

"Verovatno nikada u istoriji demokratije nije bilo izbora sa tako beznačajnom izlaznošću, a da oni koji postavljaju merila demokratije u savremenom svetu rezultate takvih izbora priznaju", izjavio je Petković u saopštenju.

Dodao je da će "Srbi biti ti koji će odlučivati o svojoj nacionalnoj sudbini" te da će nadživeti situaciju "bez presedana u savremenoj mirnodopskoj evropskoj istoriji, tako što će nastaviti da se svim snagama bore za mir i poštovanje međunarodnog prava".

Petković je slično reagovao i kada je zakletvu 19. maja položio gradonačelnik Severne Mitrovice.

Atić je jedini od četiri gradonačelnika koji je položio zakletvu u zgradi Opštine.

Preostali gradonačelnici su 25. maja položili zakletve u "javnim zgradama", odnosno u selima u kojima živi albansko stanovništvo.

Do problema korišćenja opštinskih zgrada je došlo zato što se u njima nalaze Privremeni organi koji rade u sistemu Srbije, a novi gradonačelnici im nemaju pristup.

Lokalni izbori na severu Kosova su održani 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika iz redova Srpske liste – najveće partije kosovskih Srba – koji su se usprotivili odluci Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Te izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo u tom regionu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Izlaznost na aprilskim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

XS
SM
MD
LG