Dostupni linkovi

Severna Mitrovica dobila gradonačelnika, potpredsednica iz reda srpske zajednice


Gradonačelnik Severne Mitrovice stupio na dužnost, uprkos protivljenju Srba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Gradonačelnik Severne Mitrovice stupio na dužnost, uprkos protivljenju Srba

Erden Atić (Atiq) položio je u petak, 19. maja zakletvu kao novi gradonačelnik Severne Mitrovice, čime je zvanično počeo njegov mandat.

"Ja, Erden Atić, zaklinjem se da ću svoje nadležnosti vršiti časno, lojalno, savesno i u skladu sa zakonom kako bih obezbedio uslove za miran život", kazao je.

Atić je na sednici imenovao i potpredsednicu ove opštine iz srpske zajednice, Katarinu Ađančić.

Na fasadu zgrade opštine Severna Mitrovica postavljena je zastava Kosova.

Zastava Kosova na zgradi Opštine Severna Mitrovica, 19. maj
Zastava Kosova na zgradi Opštine Severna Mitrovica, 19. maj

Poruke Atića i Ađančić

Nakon položene zakletve, Erden Atić je u izjavi medijima poručio da će raditi sa svim građanima, bez razlike.

"Mi ćemo sa celim timom raditi za sve građane bez razlike i diskriminacije. Najveće zalaganje daćemo da normalizujemo ovaj deo opštine. Pozivam sve građane da nam izađu u susret, posete nas i da što bolje sarađujemo za dobrobit građana", rekao novi gradonačelnik Severne Mitrovice.

Potpredsednica opštine Katarina Ađančić je rekla da smatra da je vreme da se govori o prioritetima građana na severu.

"Naši građani zaslužuju da im se olakša i ulepša život. Da, konačno, počnemo da radimo nešto i sredimo. Rešili smo da imamo jedan dobar tim, dobru saradnju sa građanima i da zajedno odradimo sve što može da se sredi", kazala je Ađančić.

Istakla je da nije imala sastanke sa predstavnicima srpske zajednice na severu, ali je najavila da će to da uradi.

Srpska lista: 'Počela okupacija severa'

Potpredsednik Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda, Igor Simić na konferenciji za medije u petak je rekao da su uspeli da sačuvaju mir i da obuzdaju narod da ne reaguju na imenovanje "lažnog gradonačelnika".

Kazao je da je polaganjem zakletve "zvanično počela okupacija severa, ona će se završiti kada Srbi to odluče".

Simić: Prestati sa represijom, eksproprijacijom, hapšenjem (19. maj)
Simić: Prestati sa represijom, eksproprijacijom, hapšenjem (19. maj)

Simić je dao rok premijeru Kosova Aljbinu (Aljbin) Kurtiju da do 1. juna "prestane sa represijom, eksproprijacijom, hapšenjem, progonom i napadima na Srbe".

"Ukoliko se nastavi, 1. juna sledi odgovor srpskog naroda, branicć se svim sredstvima", rekao je Simić, ne navodeći kojim.

Reakcije iz Beograda

Petar Petković
Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da "kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti i Priština svojim delovanjem žele da proteraju srpski narod sa Kosova i isprovociraju rat".

Govoreći na pres-konferenciji u Beogradu 19. maja, kazao je da je, u svetlu novih dešavanja na severu Kosova i u opštini Severna Mitrovica, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa specijalnim izaslanikom za dijalog Kosova i Srbije, Miroslavom Lajčakom.

"Vučić je upozorio Lajčaka na sve posledice Kurtijevog ponašanja, incidenata i provokacija, koje mogu da se pretvore u najveću krizu do sada", rekao je.

Kako je istakao, "danas je i zvanično započela okupacija Kurtija i Atića [Erden], koji je preuzeo dužnost takozvanog gradonačelnika [Severne Mitrovice]. Simbol te okupacije i ta krpa koju su istakli na zgradi opštine. Za nas to nikada neće biti zastava".

"Bićemo uz svoj narod, bićemo uz njega i prvog juna, do kada su Srbi ostavili rok međunarodnoj zajednici i Kurtiju da se urazumi i prestane sa provokacijama", kazao je Petković.

Izborna pobeda Atića

Erden Atić je na vanrednim lokalnim izborima 23. aprila Atić ispred Samoopredeljenja osvojio oko 550 glasova ili 66 odsto.

Izlaznost na ovim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu – su održani nakon što su gradonačelnici iz najveće partije kosovskih Srba, Srpske liste, podneli ostavku novembra prošle godine.

Oni su se na taj korak odlučili kako bi sprečili Vladu Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Pripadnici srpske zajednice su aprilske izbore bojkotovali i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Kada će ostali gradonačelnici polažiti zakletvu?

U opštini Leposavić novi gradonačelnik je Ljuljzim Hetemi (Lulzim) iz Samoopredeljenja, u opštini Zvečan je Iljir Peci (Ilir) iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), dok će Zubin Potok voditi Izmir Zećiri (Zeqiri), takođe iz DPK-a.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, nakon potvrđivanja izbora za gradonačelnike opština, postoji rok od 30 dana do kada gradonačelnici moraju da polože zakletvu pred skupštinom opštine da bi stupili na dužnost.

U suprotnom, gube mandat.

Međutim, prema navodima ministra za administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova Eljberta Krasnićija (Elbert Krasniqi), u onim opštinama u kojima skupština opštine još nije konstituisana, postoje neki zakonski rokovi i procedure do isteka zakonskog roka od 30 dana za gradonačelnika.

Posle zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice, zakletvu mora da položi i gradonačelnik opštine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Od ove tri opštine, samo Zubin Potoku ima funkcionalnu skupštinu.

"Imamo dvije situacije. Imamo dve skupštine opštine, isto kao i Severna Mitrovica, u kojima postoji skupština gde treba da se organizuje samo polaganje zakletve gradonačelnika", rekao je Krasnići, ne navodeći kada se očekuje polaganje zakletve za gradonačelnika Zubinog Potoka.

Kako Radio Slobodna Evropa (RSE) saznaje, očekuje se da će ministar Krasnići održati sastanak sa nekim od izabranih predstavnika kako bi razgovarali o datumima i mogućim načinima polaganja zakletve.

Za razliku od Severne Mitrovice, u kojoj postoji zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu, u drugim opštinama na severu, do sada su lokalne vlasti Kosova bile smeštene u zgradama Privremenih organa koji rade u sistemu Srbije.

Takođe, u nekim opštinama gradonačelnici su do sada bili isti i u kosovskom i sistemu Srbije.

Izmir Zećiri, novoizabrani gradonačelnik Zubinog Potoka, rekao je za RSE da razgovara o tome gde može da položi zakletvu, budući da zakonski rok ističe 28. maja.

"Mislimo da to treba da se uradi tamo (u opštinskoj zgradi), ali ako se Ministarstvo odluči za neki drugi opštinski objekat, mi ćemo postupiti u skladu sa Ministarstvom", rekao je Zećiri.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer je 18. maja izjavio da ne bi trebalo upotrebiti silu oko pristupa opštinskim zgradama na severu.

Istakao je da je važno izbeći sukobe ili tenzije na terenu.

"Očekujemo da izabrani predsednici (opština na severu) obavljaju tehničku ulogu, umesto političke", rekao je Hovenijer.

Kakva je atmosfera na severu?

Ekipa Radija Slobodna Evropa je uoči polaganja zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice obišla sve opštine na severu i tom prilikom uvidela da su na ulaznim vratima opštinskih zgrada u Leposaviću i Zubinom Potoku postavljene gvozdene rešetke.

Opštinska zgrada u Leposaviću
Opštinska zgrada u Leposaviću

Takođe, RSE je razgovarao sa meštanima svih opština na severu iz redova srpske i albanske zajednice, koji su izneli potpuno drugačije stavove i očekivanja.

Opštinska zgrada u Zubinom Potoku
Opštinska zgrada u Zubinom Potoku

Lokalno srpsko stanovništvo navodi da ne priznaje nove gradonačelnike po kosovskom sistemu, dok Albanci uglavnom imaju neka očekivanja, odnosno nadaju se boljim životnim uslovima.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata od strane Centralne izborne komisije Kosova, Srpska lista je saopštila da ih ne priznaje.

Potpredsednik ove partije Milan Radoičić je naveo da "srpski narod nikada neće dozvoliti da opštine na severu vode oni sa jedan ili dva odsto glasova".

"Na nama je da zajedno sa našom državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem nastavimo borbu za očuvanje mira i prava Srba da žive svoji na svome", rekao je 23. aprila.

Stav Srbije

Zvanični Beograd je podržao bojkot kosovskih lokalnih izbora uz poruke da vlasti u Prištini žele da "okupiraju“ sever.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 18. maja pozvao Srbe da sačuvaju mir, te nove gradonačelnike nazvao "lažnim".

"Molim Srbe da sačuvamo mir, a ovi (gradonačelnici) nikada neće biti prihvaćeni kao gradonačelnici. To je iživljavanje i pokušaj pritiska da Srbi napuste svoje ognjište", rekao je Vučić.

Kvinta pozvala na demokratsko rešenje

Zemlje Kvinte su izrazile zabrinutost zbog aprilskih lokalnih izbora uz ocenu da oni ne predstavljaju dugoročno stabilno političko rešenje za opštine ne severu, jer ih je bojkotovala srpska zajednica.

Zemlje Kvinte čine Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo.

U zajedničkom saopštenju su 19. maja pozvale strane "da hitno rade na obezbeđivanju stabilne, reprezentativne i participativne demokratije u ovim opštinama".

Kakav je stav međunarodne zajednice

Međunarodna zajednica je priznala legalnost lokalnih izbora od 23. aprila, uz žaljenje što partije iz srpske zajednice nisu uzele učešće.

Međutim, iz Evropske unije su ocenili da je bio mali odziv birača na izborima, te da ti izbori nisu "dugoročno rešenje".

Pozvali su Kosovo i Srbiju da pronađu političko rešenje u okviru kog bi se Srbi vratili u kosovske institucije.

Evropska unija posreduje u dijalogu koji dve strane vode o normalizaciji odnosa.

XS
SM
MD
LG