Dostupni linkovi

Rusija pozvala ambasadore Nemačke, Danske i Švedske zbog Severnog toka


Curenje gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru, septembar 2022.
Curenje gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru, septembar 2022.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u četvrtak, 25. maja da je pozvalo ambasadore Nemačke, Švedske i Danske da protestuje zbog, kako je rečeno, "potpunog nedostatka rezultata“ u istrazi koja je identifikovala ko je minirao gasovode Severni tok prošle godine.

Nekoliko podvodnih eksplozija pokidalo je Severni tok 1 i novoizgrađeni gasovod Severni tok 2 koji povezuje Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora u septembru 2022, podseća agencija Rojters.

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske, a obe zemlje kažu da su eksplozije bile namerne, ali tek treba da se utvrdi ko je odgovoran. Dve zemlje i Nemačka istražuju incident.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u saopštenju optužilo sve tri zemlje da su namerno odugovlačili i pokušavali da prikriju ko stoji iza eksplozija.

Izjavili su da su nezadovoljni zbog, kako su rekli, neprozirne prirode istrage i njenog odbijanja da se angažuje sa Rusijom.

"Primećeno je da ove zemlje nisu zainteresovane za utvrđivanje pravih okolnosti ove sabotaže. Naprotiv, one odlažu svoje napore i pokušavaju da prikriju tragove i prave počinioce zločina iza kojih se, verujemo, dobro znaju. zemlje“, navodi se.

"Nije slučajno da se 'procurele' neverovatne verzije (onog što se dogodilo) bacaju u medije da bi pokušali da zamute vodu."

Sjedinjene Države i Severnoatlantski savez nazvali su incident "činom sabotaže“.

Moskva je okrivila Zapad.

Nijedna strana nije pružila dokaze.

Ministarstvo je saopštilo da će Moskva nastaviti da pokušava da obezbedi da Nemačka, Danska i Švedska sprovedu ono što je nazvalo objektivnom istragom uz učešće Rusije, piše Rojters.

XS
SM
MD
LG